szerző:
MTI

Továbbra is sarkvidéki hideg uralkodik Európában, ahol csütörtökön mintegy ötven újabb, a hideghullám okozta halálesetet jelentettek; a hét végére több országban várhatóan megenyhül az idő.

A legtöbb áldozata Ukrajnában volt a mínusz 30 Celsius fokot is elérő hidegnek, innen az elmúlt 24 órában újabb 40 halálesetről számoltak be. A hideghullám kezdete, szombat óta összesen 181-en haltak meg az országban. Csütörtökre virradóra Donyeck megyében nyolcan, Lviv megyében pedig öten fagytak meg. Az áldozatok többsége hajléktalan.

Szerdától csütörtökig 575 - az elmúlt napokban pedig összesen közel 2300 - embert szállítottak kórházba fagyási sérülésekkel - közölte az egészségügyi minisztérium. Több ukrajnai városban folytatódik a meghibásodott fűtés helyreállítása. A kelet-ukrajnai Luhanszkban, ahol 337 lakóházban január 22. óta nincs fűtés, csak 51 lakásban sikerült eddig a hibát kijavítani.

Ukrajnában eközben rekordszintet ért el a gázfogyasztás, ami miatt Oroszország ismét azzal vádolta meg Kijevet, hogy lecsapol az európai tranzitra szánt gázból. Kedden az ukrán kormány elrendelte a gázfogyasztás csökkentését, amely ennek ellenére tovább nőtt szerdán.

Lengyelországban, ahol szerdán tízen haltak meg, egy hét alatt 63 halálos áldozata volt a zord télnek - közölte a rendőrség. A korábbi mínusz 35 Celsius-fokról az ország déli részében -12 fokra, északnyugati részében pedig -2 fokra enyhült a hőmérséklet. Több iskolában ismét megkezdődött a tanítás. A közeli napokra a meteorológusok enyhülést, de jelentőst havazást ígérnek.

Oroszországban kezd visszatérni a "normális tél", Moszkvában -6, -8 fokos volt a hőmérséklet, de a Sztavropoli területen továbbra is köezl -30 fokot mértek.

Grúziában tovább súlyosbodtak az energiaellátási gondok. Az ország keleti részében és Tbilisziben csütörtökön szünetelt az áramszolgáltatás, milliók maradtak áram nélkül, míg a vasárnap megrongált oroszországi gázvezeték helyreállítása csak igen lassan halad a zord időjárás miatt. Mihail Szaakasvili elnök az energetikai helyzet miatt megszakította davosi tartózkodását, ahol a világgazdasági fórumon vett részt, és szerda este visszatért Tbiliszibe. Az energiahordozók hiánya miatt Tbilisziben másfélszeresére nőtt a gáz, a petróleum és a tűzifa ára.

Moldovában csütörtökre virradó éjjel nyolcan fagytak meg a 40 év óta mért leghidegebb időjárás következtében. Az iskolákban nincs oktatás. Az utcákon mentőcsapatok gyűjtik össze a hajléktalanokat és a részegeket. Vasile Tarlev kormányfő felszólította a pályaudvarok, kórházak, iskolák és más közintézmények vezetőit, adjanak menedéket a fagyoskodóknak.

Romániában hat nap alatt 37-en fagytak meg - közölte csütörtökön az egészségügyi minisztérium. Kovásznán csütörtökre virradóra -34 Celsius fokot mértek, míg az ország délkeleti részében némileg enyhült a hideg. Az energiaügyi minisztérium tájékoztatása szerint csütörtökre helyreálltak az orosz gázszállítások. A hét eleje óta az alacsony gáznyomás miatt több ezren voltak fűtés nélkül. Iskolák tucatjai továbbra is zárva vannak.

Albániában, ahol a hőmérséklet több déli és északi megyében -14 fokra süllyedt, a rendőrség közlése szerint hárman haltak meg. Orvosok közlése szerint csütörtökön jelentősen megnőtt a betegfelvétel a kórházakban, ahol az esetek többségében nem működik az áramszolgáltatás és a fűtés.

Horvátországban a -20 fok körüli hőmérséklet két ember halálát okozta. Csehországban egy 49 éves hajléktalan halt meg az északkeleti Karvinában, tél eleje óta ő volt a fagy 18. csehországi áldozata. Németországban az ország nyugati részében a hóesés és az ónos eső mintegy 20 balesetet okozott, egy ember meghalt, többen megsebesültek.

Olaszország északi részében tovább tart a hideg időjárás. A Trentino Alto Adige-hegységben a hőmérő higanyszála -35 fokra süllyedt, Triest térségéből 135 kilométer/órás széllökéseket jelentettek. Milánó közelében szerdán az anyja mellett fagyott meg egy újszülött, sátorozó nomádok táborában.

Görögországban némileg javult a helyzet, megszűnt a napok óta tartó havazás, az Égei- és a Jón-tengeren megindult a korábban a heves széllökések miatt leállított hajóközlekedés. Athénben zárva tartanak az iskolák, a Jón-tenger szigetein szünetel az áramszolgáltatás és 140 falut van továbbra is elzárva a külvilágtól.

Törökországban, ahol szombat óta öten fagytak meg, továbbra is esik a hó. Isztambulban háromezer ember veszt részt a hóeltakarításban, több utca le van zárva, csak a főközlekedési útvonalak járhatók. A meteorológiai előrejelzés szerint pénteken megszűnik a havazás Isztambulban és Ankarában, de továbbra is rendkívül hideg marad az időjárás, a hét végén -15 fok várható.

Míg Európában a fagy és a hó pusztít, Ausztrália déli részének több városában küzdöttek csütörtökön a lángokkal a tűzoltók. A lángok továbbterjedését villámlások és a 110 kilométer/órás széllökések is segítik. Melburne-ből több százan menekültek el a lángok elől. A Viktória állambeli Grampians Nemzeti Parkban több mint 120 ezer hektár ég, huszonkét ház leégett, hárman meghaltak a szövetségi államban.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

ÁNTSZ-razziák várhatók a "hideg munkahelyeken"

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szúrópróbaszerű ellenőrzéseket tart a közeljövőben, hogy a munkáltatók betartják-e a "hideg munkahelyekre" vonatkozó munkavédelmi rendelkezéseket - mondta Kovács Márta, a Pest megyei ÁNTSZ munkaegészségügyi osztályvezetője.

MTI Világ

A szélsőséges hideg is lehet a globális felmelegedés jele

A kemény hideg nem mond ellent a globális felmelegedés folyamatának, amely továbbra is tart. Az utóbbi évtizedek klímaváltozásának egyik jellegzetességét éppen az időjárási szélsőségek adják - erről beszélt Zágoni Miklós fizikus, az ELTE oktatója.

4 dolog, amit tegyen meg az életéért 35 fölött

4 dolog, amit tegyen meg az életéért 35 fölött

Akármennyire hízelgő nekünk, nem menő Rubik kockázni vezetés közben

Akármennyire hízelgő nekünk, nem menő Rubik kockázni vezetés közben

„Az én kis női nyavalygásaim”

„Az én kis női nyavalygásaim”

Hiába isszuk drágán a kávét, a termelők olyan keveset keresnek, hogy inkább menekülnek

Hiába isszuk drágán a kávét, a termelők olyan keveset keresnek, hogy inkább menekülnek

2,5 milliárdra drágult a Németh Szilárd-féle birkózócsarnok, hogy ne lehessen benne összevissza mászkálni

2,5 milliárdra drágult a Németh Szilárd-féle birkózócsarnok, hogy ne lehessen benne összevissza mászkálni

A Fidesz volt irodavezetője tűnt fel Berki Krisztián mellett egy kampányfilmben

A Fidesz volt irodavezetője tűnt fel Berki Krisztián mellett egy kampányfilmben