szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Deloitte multinacionális tanácsadó cég nyilvánosságra hozta a világ legnagyobb futballklubjainak toplistáját. A nemes egyszerűséggel Futballpénz Liga néven publikált tanulmányból kiderül, hogy a 20 legnagyobb klub árbevétele az elmúlt szezonban meghaladta a 3 milliárd eurót.

A tanulmány legfontosabb megállapításai a következők voltak:

  • A Deloitte Futballpénz Liga első húsz helyén szereplő klub árbevétele a 2004/05-ös szezonban meghaladta a 3 milliárd dollárt, azaz a 750 milliárd forintot.
  • A lista élén az előző nyolc szezonban a Manchester United állt. Ezúttal azonban az észak-angliai klub kénytelen volt megelégedni a második hellyel, hiszen a Real Madrid 276 millió eurós (mintegy 70 milliárd forintos) árbevételével jelentősen megelőzte.
  • A következő pár szezonban azonban egyre keményebb harc alakul majd ki az első három helyért olyan klubokkal is, mint a Chelsea, az Arsenal, az AC Milan, a Juventus és a Barcelona.
  • A német és a francia futballpiac a következő szezonok során jelentősen megerősödik, így ezekből az országokból is mind több klub megjelenésére lehet számítani a toplista felső régiójában.

Foci vagy arany tojás
© sxc.hu
Dan Jones, a Deloitte sport business csoportjának cégtársa a következőképpen kommentálta a tanulmány eredményeit: „A Real Madrid győzelme a Deloitte Futballpénz Ligában jól mutatja, hogy klub bevételtermelő képessége jelentősen megerősödött az utóbbi időben. A királyi egyesület bevételei megduplázódtak az utóbbi öt évben, elsősorban a mind szélesebb sugárban befolyó kereskedelmi bevételeknek köszönhetően. A többi klub gazdagodása elsősorban a közvetítési jogdíjakra és a mérkőzések bevételeire támaszkodott, így e tekintetben a Real Madrid megtörte az általános trendet.”

Az elmúlt szezonban fordult elő először, hogy a top 20 klub bevétele áttörte a 3 milliárd eurós határt. Dan Jones erről a következőket jegyezte meg: „A futball növekvő sportág maradt, különösen a legfelsőbb szinten. A kereskedelmi partnerek és a szurkolók érdeklődése igen erős maradt, aminek egyenes következménye a jelentős bevétel. Az üzletág mindinkább globalizálódik, így a nagy európai klubok számára a világpiac egyre fontosabbá válik.”
A legnagyobb húsz klub kivétel nélkül európai: nyolc angol, öt olasz, három spanyol, két német és egy francia illetve skót egyesület szerepel közöttük. A húszból tizennégy szerepelt a 2004/05-ös szezonban az UEFA Bajnokok Ligájában.

A német és a francia futballpiac megerősödése néhány klubot bizonyosan hozzásegít ahhoz, hogy felkerüljön a következő szezonok toplistáira. Alan Switzer, a Deloitte sport business csoportjának szakértője azt mondja, hogy az előttünk álló néhány szezon során a német és a francia klubok pénzügyi erősödésére számítanak. Mindkét országban új közvetítési szerződéseket kötöttek, amelyek biztosan megemelik a klubok jövedelmét. Ráadásul Németországban az idei világbajnokság miatt legalább 1 milliárd eurót költöttek stadionok építésére, illetve rekonstrukciójára. Ez lehetővé teszi a német klubok számára, hogy a mérkőzésnapokon, sőt azokon kívül (például a kereskedelemben) olyan mértékű bevételeket realizáljanak, mint a brit klubok az elmúlt évtizedben.

Deloitte Futballpénz Liga a 2004/05-ös szezonban (Oldaltörés)

Pozíció (előző év)

Klub

Bevétel – millió euró

1 (2)

Real Madrid

275.7

2 (1)

Manchester United

246.4

3 (3)

AC Milan

234.0

4 (5)

Juventus

229.4

5 (4)

Chelsea

220.8

6 (7)

FC Barcelona

207.9

7 (9)

Bayern Munich

189.5

8 (10)

Liverpool

181.2

9 (8)

Internazionale

177.2

10 (6)

Arsenal

171.3

11 (12)

AS Roma

131.8

12 (11)

Newcastle United

128.9

13 (14)

Tottenham Hotspur

104.5

14 (17)

Schalke 04

97.4

15 (na)

Olympique Lyonnais

92.9

16 (13)

Celtic

92.7

17 (16)

Manchester City

90.1

18 (na)

Everton

88.8

19 (na)

Valencia

84.6

20 (15)

SS Lazio

83.1

Forrás: Deloitte Football Money League
na: nincs adat

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itthon

Futballcsaták és az Eb-pályázat

Se elnöke, se elnöksége a Magyar Labdarúgó-szövetségnek, miközben május végén be kell adnia a 2012-es futball-Európa-bajnokságra szóló, Horvátországgal közös pályázatát. A korábbi évek politikai beavatkozásai után most belülről jött a puccs - s vele az ígéret, hogy fejlődési pályára áll a sportág. A háttérben azonban gazdasági lobbik harca sejlik fel.

MTI Világ

Foci-világbajnoki múzeum Dortmundban

A június 9-én kezdődő németországi világbajnokság alatt a szurkolók Dortmundban tekinthetik meg minden idők legnagyobb labdarúgó-kiállítását.

hvg.hu Világ

A futball-vb-k legnagyobb botrányai

Imádott játékunk, a foci újabb világbajnokságra készül. Várakozás és repesés közben nem árt felidézni, kik és mik rontották el a szurkolók szája ízét. Rossz bírók, gátlástalan erőszak, szervezetlenség, kíméletlen céltudatosság, bundázó csapatok, kapzsi futballvezérek, eszelős politikusok.

Rálőttek Lady Gaga kutyasétáltatójára, a kutyákat elrabolták

Rálőttek Lady Gaga kutyasétáltatójára, a kutyákat elrabolták

Tízezrével állnak az eladatlan használt autók egy brit versenypályán

Tízezrével állnak az eladatlan használt autók egy brit versenypályán

Pontosított a KSH: 2020 nem a második legrosszabb év volt a magyar demográfia elmúlt évtizedeiben, hanem a legrosszabb

Pontosított a KSH: 2020 nem a második legrosszabb év volt a magyar demográfia elmúlt évtizedeiben, hanem a legrosszabb