szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Enyhítette a Nemzetközi Törvényszék a srebrenicai mészárlás kulcsszereplőjének büntetését.

Húsz évre enyhítette a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék szerdán Momir Nikolic boszniai szerb katonatiszt eredetileg kiszabott 27 éves börtönbüntetését, amelyet a boszniai háború legsötétebb eseménysorában, az 1995-ös srebrenicai vérengzésben játszott szerepéért róttak ki rá.

A mészárlást, amelyben csaknem nyolcezer boszniai muzulmán férfit és fiút végeztek ki, a törvényszék nemrégiben népirtásnak ismerte el, s az ügyben már több súlyos ítéletet hoztak.

Nikolic elismerte bűnösségét és vádalkut kötött a bírósággal, majd fellebbezett, de a szerdai ítélet szerint tettének súlyossága így is indokolja a hosszú büntetést. Azt azonban a testület megállapította, hogy első fokon nem vették figyelembe kellő megalapozottsággal Nikolic együttműködését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Temetés az 1995-ös srebrenicai mészárlás áldozatainak

Tizenötezer ember vett részt a kelet-boszniai Potocariban, a srebrenicai mészárlás áldozatainak emelt emlékhelyen rendezett temetésen, ahol a nyolc éve a boszniai szerb katonák által brutális módon lemészárolt és tömegsírba helyezett nyolcezer muszlim áldozat közül elsőként azonosított hatszáz ember holttestét helyezték el végső nyughelyükre - írja a BBC. A második világháború óta a srebrenicai volt a legsúlyosabb európai népirtás.

HVG/MTI Világ

Szabadlábon a srebrenicai népirtás fő felelőse

Ratko Mladic, a srebrenicai népirtás fő felelősének tartott volt boszniai szerb hadseregparancsnok Szerbiában tartózkodik. Ha akarnák a hatóságok 48 órán belül elfognák őt, de ezzel soha nem próbálkoztak - állítja Florence Hartman, a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) főügyészének szóvivője.

MTI Világ

Névsor Srebrenica környéki szerb áldozatokról

Közzétette több mint háromezer olyan boszniai szerb személy nevét egy belgrádi lap, akik Srebrenicában és környékén vesztették életüket a boszniai háború idején. Nem részletezik, milyen körülmények között haltak meg.

Eddig bírta, 360 fölé került a forint

Eddig bírta, 360 fölé került a forint

Lélegzetelálló fotót küldött haza a Perseverance a Marsról

Lélegzetelálló fotót küldött haza a Perseverance a Marsról

Meghátrált a Tempus, már nem kell a nyilatkozniuk a civileknek, hogy külföldről támogatottak-e

Meghátrált a Tempus, már nem kell a nyilatkozniuk a civileknek, hogy külföldről támogatottak-e