szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Három magyar katona sebesült meg Afganisztánban, amikor egy német konvojt kísértek. Mindhárman könnyebben sérültek, kettőt közülük utókezelésre hoztak haza Magyarországra.

Az Afganisztánban megsérült három katona közül szombaton késő este hazahoztak két sebesültet, akiket a Honvédkórházban vizsgálnak - közölte a Honvédelmi Minisztérium. Szalontay Tibor, a Honvédkórház ügyeletes traumatológus főorvosa elmondta, hogy mindkét katona állapota kielégítő, és vasárnap várhatóan mindketten hazamehetnek családjukhoz.

A német tartományi újjáépítő csoportban szolgálatot teljesítő magyar katonák szerdán egy kísérési feladat végrehajtását követően Kunduzba tartottak egy öt járműből álló német konvoj utolsó járművében, a német hadsereg terepjárójában. A kocsi egy nagy követ akart kikerülni, de a manőver közben felborult.

A három megsérült katona közül kettőt kellett hazahozni, a harmadik egyenruhásnak csak felületi, horzsolásos sérülései keletkeztek, ő rövidesen folytathatja szolgálatát. Szalontay Tibor ismertetése szerint az egyik katonát vállficammal, a másikat pedig fejbőrsérülés és kisebb agyrázkódás,   valamint nyakrándulás miatt kezelik. A két katona állapota "megnyugtató", gyógyulásuk pár hétig tart majd.

A honvédelmi miniszter utasítása alapján a vezérkari főnök intézkedett a sérültek hazaszállításáról. Erre azért volt szükség, mert a missziós területen lévő katonai kórházak általában csak sürgősségi beavatkozásokra vannak felkészülve. A több hetes gyógykezelésekre, rehabilitációra rendszerint minden nemzet hazaviszi katonáit.

A két katonának a közeljövőben fejeződött volna be a szolgálata, így a gyógykezelést követően már nem utaznak vissza Afganisztánba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Batiz: magyar katonák nincsenek veszélyben Afganisztánban

Az Afganisztánban szolgáló magyar katonák nincsenek veszélyben, őket és azt a területet, ahol ők dolgoznak, nem érte atrocitás - közölte a kormányszóvivő kedden annak kapcsán, hogy Észak-Afganisztánban zavargások törtek ki.

Gulyás: Online figyelhető, hogy keveredik-e a magán- és állami rendelés

Gulyás: Online figyelhető, hogy keveredik-e a magán- és állami rendelés

Krekó Péter: "A harc, amit a kormány folytat, szinte örökre fenntartható"

Krekó Péter: "A harc, amit a kormány folytat, szinte örökre fenntartható"

Brüsszel tíz évvel meghosszabbítaná az európai roamingszabályt

Brüsszel tíz évvel meghosszabbítaná az európai roamingszabályt