szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A vasárnap is megjelenő belgrádi napilapok címoldalukon számoltak be Szlobodan Milosevics haláláról, és közülük jó néhány azzal vezette fel hírét, hogy a hágai Nemzetközi Törvényszék megölte a háborús bűntényekkel vádolt néhai jugoszláv és szerb elnököt.

A  Kurir című napilap címoldalán Milosevics egész oldalas fényképe látható, alatta a "Meggyilkolták" felirat. Az ugyancsak bulvárterméknek számító Press-ben hasonló kivitelben "Hága megölte Milosevicset!" felirat látható a címlapon.

Ugyanakkor a bulvárlapnak semmiképpen sem mondható, Glas Javnosti című politikai-közéleti napilap még az említett sajtótermékeken is túltesz: címoldalán szinte semmi sincs az elhunyt vádlott politikus egész oldalas, szalutáló arcképén kívül, amely alatt ugyancsak az olvasható, hogy "Hága megölte Milosevicset". A lap második és harmadik oldalán arra a kérdésre keresi a választ, hogy Milosevicset "a szíve adta fel vagy halálba küldte a gyógykezelés?"

A Politika, a Vecernje Novosti és a Blic már tényszerűen állapítja meg, hogy meghalt a vádlott. "Slobodan Milosevics   népirtással és emberiesség elleni bűntettekkel vádolt volt jugoszláv elnök elleni bírósági eljárást véget ért, a vádlottat sohasem fogják bűnösnek nyilvánítani" - írja a Politika.

A lap rámutat arra, hogy amíg a hágai törvényszék tisztségviselői, a nyugati médiumok és a horvátországi média egy része is arról számolt be, hogy Milosevic okolható leginkább saját haláláért, mert nem volt hajlandó bevenni a gyógyszereket és a védekezést átengedni ügyvédjeinek, Oroszország szerint ugyanakkor Milosevics halála a törvényszék "lelkén szárad". Ramus Haradinaj háborús bűntényekkel vádolt volt koszovói kormányfőnek pénteken a hágai bíróság megengedte a nyilvános politikai szerepvállalást, de egy héttel korábban elutasította Milosevics kérelmét, hogy Oroszországban gyógykezeltesse magát. "Világos, hogy miért lehet hallani megjegyzéseket a hágai törvényszék tekintélyére" - írja a belgrádi napilap, amely címlapján kívül négy oldalon foglalkozik Milosevics pályafutásával és halálával.

A legolvasottabb belgrádi napilap, a Vecernje Novosti nyolc teljes oldalt szentelt a vádlott államférfinak, a szombati események tárgyilagos bemutatásán kívül foglalkozik a politikus kiadatásának körülményeivel és érdekfeszítőbb életrajzi momentumokat is feltár egyik cikkében. Belső oldalán poszterszerű kivitelben fényképsorozatot közöl, amely azt hivatott ábrázolni, hogy az elhunyt élete tele volt politikai fordulatokkal.

A Milosevicsről szóló írásokhoz viszonyítva terjedelmében nem marad el az említett két újság mögött a Blic sem, de ennél a napilapnál is a vádlott halálának híre teljesen háttérbe szorította azt, hogy pontosan három évvel ezelőtt gyilkolták meg a belgrádi kormánypalotánál az elhalálozott államfő talán legnagyobb riválisát, Zoran Gyingyics szerb miniszterelnököt, aki a DOS nevű ellenzéki pártszövetség élén megdöntötte uralmát és kiadta őt Hágának.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI/hvg.hu Világ

Meghalt Milosevics

Meghalt Szlobodan Milosevics volt jugoszláv elnök - jelentette a B92 belgrádi rádió, majd a nemzetközi hírtelevíziók is. Milosevicset hágai cellájában találták holtan szombet reggel. Egyelőre úgy tudni, természetes halállal halt meg az emberiesség elleni bűntettekkel, háborús bűnök elkövetésével vádolt egykori jugoszláv elnök.

MTI Világ

Hága szerint nincs felelősségük Milosevics halálában

Borisz Milosevics, az elhunyt ex-elnök Oroszországban élő testvére és több vezető orosz politikus a hágai Nemzetközi Törvényszéket tette felelőssé a halálesetért. A törvényszék szóvivője visszautasítja, hogy Hágának felelőssége volna a történtekben.

MTI Világ

Milosevics: "rosszul érzem magam"

A vádlott betegsége miatt újabb halasztást szenvedett ma a Szlobodan Milosevics, háborús bűnökkel vádolt egykori jugoszláv elnök ellen, a hágai Nemzetközi Törvényszéken folyó per.

Leprás csimpánzokat találtak, nyugtalanítja a kutatókat a betegség

Leprás csimpánzokat találtak, nyugtalanítja a kutatókat a betegség

Videó: Mint egy darab kő, úgy zuhant a repülő a szeméttelepre az Egyesült Államokban

Videó: Mint egy darab kő, úgy zuhant a repülő a szeméttelepre az Egyesült Államokban

Négyszer küldte karanténba az egészséges exbarátnőjét az izraeli koronavírus-központ egy dolgozója

Négyszer küldte karanténba az egészséges exbarátnőjét az izraeli koronavírus-központ egy dolgozója