szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy holland toxikológus közölte: a volt jugoszláv államfő szándékosan vett be olyan gyógyszert, amely hatástalanította a magas vérnyomására kapott orvosságot. A hivatalos törvényszéki halottvizsgálat szerint szívinfarktus okozta Szlobodan Milosevics halálát.

A néhai szerb és jugoszláv elnök vérmintáját elemző Ronald Uges szerint Milosevics rifampicin hatóanyagú, részére nem felírt - lepra és tuberkulózis kezelésére használt - orvosságot vett be, amely semlegesítette a magas vérnyomására adagolt szer hatását.

A groningeni egyetem szakértője ezt annak a vérmintának az elemzése nyomán mutatta ki, amelyet még tavaly decemberben vettek le Milosevicstől. Az akkori vérelemzés célja annak megállapítása volt, vajon miért magas változatlanul a vádlott vérnyomása, noha hipertóniát csökkentő gyógyszereket írtak föl neki.
   
A hivatalos törvényszéki halottvizsgálat szerint szívinfarktus okozta  a múlt évtized balkáni háborúi fő felelősének tartott politikus halálát. A boncolás során a vizsgálatot végző holland orvosok azonosítottak két olyan szívproblémát is, amelyben Milosevics szenvedett.
  
Fia, Marko Belgrádban szeretné eltemettetni apját, de csak akkor, ha a szerb hatóságok garantálják családja biztonságát, nevezetesen édesanyja, a hivatali visszaélés miatt nemzetközi körözés alatt álló Mira Markovics büntetlenségét a temetés idejére. Ellenkező esetben - mondta Marko Milosevics - Oroszországtól kér engedélyt apja eltemetésére.
   
Belgrád még nem döntött a volt jugoszláv vezető temetése ügyében. Miroljub Labusz miniszterelnök-helyettes közölte, hogy a kormányban intenzív viták folynak a kérdésről, de eddig nem született döntés. Csak abban van egyetértés, hogy a törvényeket be kell tartani és ne legyen állami temetés - mondta.

Nenad Bogdanovics belgrádi főpolgármester közölte: nem fogja engedélyezni, hogy a háborús bűnök miatt a hágai Nemzetközi Törvényszék elé állított néhai elnököt a belgrádi központi temető panteonjában helyezzék örök nyugalomra, mivel oda csak "pozitív személyiségeket" temethetnek, mint például a három éve meggyilkolt Zoran Gyingyics reformer miniszterelnököt.


   

 

 


 


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Milosevics nem kap állami temetést

Szlobodan Milosevics fia, a maffiatevékenységgel, közelebbről cigarettacsempészetel is kapcsolatba hozott Marko utazik Hágába, hogy átvegye a néhai jugoszláv elnök holttestét. Az ex-elnököt Belgrádban temetik el, de nem kap állami temetést.

MTI Világ

Hága szerint nincs felelősségük Milosevics halálában

Borisz Milosevics, az elhunyt ex-elnök Oroszországban élő testvére és több vezető orosz politikus a hágai Nemzetközi Törvényszéket tette felelőssé a halálesetért. A törvényszék szóvivője visszautasítja, hogy Hágának felelőssége volna a történtekben.

MTI Világ

Moszkva nem hisz Hágának Milosevics-ügyben

Oroszországnak "jogában áll nem bízni" Szlobodan Milosevics boncolásának eredményeiben - mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. Orosz orvosok utaznak Hágába, hogy "legalább megismerkedjenek" a boncolási jegyzőkönyvvel.

MTI/hvg.hu Világ

Meghalt Milosevics

Meghalt Szlobodan Milosevics volt jugoszláv elnök - jelentette a B92 belgrádi rádió, majd a nemzetközi hírtelevíziók is. Milosevicset hágai cellájában találták holtan szombet reggel. Egyelőre úgy tudni, természetes halállal halt meg az emberiesség elleni bűntettekkel, háborús bűnök elkövetésével vádolt egykori jugoszláv elnök.

MTI Világ

Belgrádi sajtó: "Hága megölte Milosevicset!"

A vasárnap is megjelenő belgrádi napilapok címoldalukon számoltak be Szlobodan Milosevics haláláról, és közülük jó néhány azzal vezette fel hírét, hogy a hágai Nemzetközi Törvényszék megölte a háborús bűntényekkel vádolt néhai jugoszláv és szerb elnököt.

Idén elkezdődhet a magyar szuperszámítógép építése

Idén elkezdődhet a magyar szuperszámítógép építése

Egy nap alatt négyen meghaltak egy belga idősotthonban, miután megjelent a koronavírus brit mutációja

Egy nap alatt négyen meghaltak egy belga idősotthonban, miután megjelent a koronavírus brit mutációja

Virológus a kínai vakcináról: A hátamon feláll a szőr attól, hogy egész koronavírussal oltsunk

Virológus a kínai vakcináról: A hátamon feláll a szőr attól, hogy egész koronavírussal oltsunk