szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy ötéves kisfiút sodort el az egyre súlyosabb csehországi árvíz. Több faluban kitelepítéseket hajtottak végre.

Súlyosbodott az árvíz Csehországban, s már egy emberéletet is követelt. Dél-Morvaországban egy ötéves kisfiút elsodort a víz; búvárok találták meg tetemét néhány óra múlva  - jelentette a prágai közszolgálati rádió.

Szerda délután több mint félszáz helyen volt elrendelve a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültség. Néhány helyen tetemes károkat is okozott az áradás. Észak-Csehországban ki kellett telepíteni  Vestec falucska néhány száz lakóját, mert elöntötte településüket az Elba. Kitelepítették egy dél-morvaországi falucska mintegy kétszáz lakóját is. A Prágától délre fekvő Zbraslavban öt ház lakóit evakuálták. Délután a város környéki falvakban is szükségessé vált néhány tucat ház kiürítése. Országszerte víz alá kerültek több fontos közút részei. 

Prágában délután rendelték el a harmadfokú árvízvédelmi készültséget, s a Moldva partján számos helyen megerősítették a gátakat. A megáradt Moldva, amelynek szintje mintegy két méterrel megemelkedett, részben elöntötte a cseh főváros Kampa szigetét. Többet lezártak a folyó menti utcák közül, néhány továbbiban pedig korlátozták a forgalmat. A folyó menti házak tucatjainak pincéi, kertjei megteltek vízzel.

Pavel Bém prágai főpolgármester nyilatkozata szerint nagyobb problémákra jelenleg nem kell számítani a cseh fővárosban. Nem zárta ki azonban, hogy később esetleg evakuálni kell a prágai állatkert egy részét, amely közvetlenül a folyó partján fekszik. 

A Moldva folyó Dél- és Közép-Csehországban is számos helyen kilépett medréből, és elöntött több száz hektárnyi termőföldet. Hasonló problémák vannak Dél-Morvaországban is, ahol a megáradt Svitava és  Svratka folyók okoznak gondokat. Zlín város környékén földcsuszamlás miatt le kellett zárni egy fontos országutat; helyenként másfél méteres földréteget kell letakarítani róla. Brünn néhány utcáját is elöntötte a víz.

A veszélyeztetett helyeken bevetettek 900 katonát is, hogy segítsenek a gátak megerősítésében. A meteorológusok szerint a nagyarányú hóolvadás következtében megáradt folyók várhatóan csütörtökön tetőznek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hét nap

ÚJABB ROMÁNIAI ÁRVÍZ

A múlt szerdától újabb árvízhullám söpört végig Románia déli és délkeleti részén, s ezúttal a fővárost sem kerülte el.

MTI Itthon

Nem lesz árvíz Észak-Magyarországon

Inkább belvíz, semmint árvíz kialakulására lehet számítani Észak-Magyarországon a meteorológusok által a hét közepére prognosztizált enyhébb idő miatt - ismertette a helyzetet a területileg illetékes vízügyi igazgatóság.

MTI Itthon

Árvízvédelmi készültség a Körösökön

A Fekete-Körös és a Berettyó után a Sebes-Körös alsó szakaszán is első fokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (KÖRKÖVIZIG).

MTI Itthon

Levonult már az árvíz, de sokkal súlyosabb a belvízhelyzet

Jelenleg 385 kilométer hosszan tartanak fenn árvízvédelmi készültséget magyarországi folyószakaszokon, és 40 ezer hektárnyi területet érintenek a belvízgondok - nyilatkozott Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter szerdán, miután az aktuális ár- és belvízvédelmi helyzetről tájékoztatta a kabinet tagjait.

MTI Világ

Árvíz zúdult a román tengerpartra, többen megfulladtak

A magaslatokról alázúduló, néhol három méter magas árhullámban Costinesti és Tuzla településen legalább hat ember vízbe fulladt, többen eltűntek, sok ház romba dőlt, az anyagi kár tetemes. Konstancán, a legnagyobb román tengerparti kikötővárosban megbénult a közlekedés.