szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Már négy halálos áldozata van a csehországi árvíznek - jelentette péntek reggel a csehországi közmédia.

Csütörtökön délután Észak-Csehországban a megáradt folyóba csúszott egy gépkocsi, amelynek vezetője, s utasa megfulladt. Az este pedig meghalt az az idősebb dél-csehországi férfi, aki infarktust kapott, miután családi házát elöntötte a víz. Az első áldozat szerdán egy ötéves kisfiú volt, akit elsodort az ár.

A cseh kormány csütörtökön este rendkívüli ülésen elemezte az árvízhelyzetet, s 380 millió koronás gyorssegélyt hagyott jóvá az árvíz sújtotta települések megsegítésére. A mentési munkálatokba a hadsereg ezer katonája is bekapcsolódik.

A legrosszabb helyzet továbbra is Dél-Morvaországban és Dél-Csehországban van, ahol a víz számos települést elöntött, s több ezer hektár termőföld került víz alá. A Znojmo környékéről szerdán éjjel és csütörtökön délelőtt kitelepített mintegy 10 ezer ember többsége azonban az esti órákban visszatért lakóhelyére, hogy bekapcsolódhasson a mentési munkálatokba. Jelenleg mintegy 2000-2500 ember van kitelepítve. Mindkét régióban továbbra is a legmagasabb fokú árvízvédelmi készültség van érvényben, s a meteorológusok szerint a helyzetet nagyban befolyásolja majd az időjárás alakulása. Több helyen elállt az eső, ami elősegítheti a helyzet javulását.

Észak-Csehországban továbbra is árad az Elba, komolyabb gondok azonban csak Ústí nad Labem városban vannak. A víz elöntött egy fontos útkereszteződést és néhány utcát, ami immár második napja súlyos közlekedése fennakadásokat okoz a városi és a regionális közlekedésben is. A víz részben elöntötte a Spolana Neratovice vegyi üzemet is, ahol szerda óta áll a termelés.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Bélyeggel segíthetünk az árvízkárosultaknak

A Magyar Vöröskereszt a Magyar Postával közösen kíván segítséget nyújtani a bajba jutottaknak az ország minden postáján megtalálható "Árvízkárosultakért" feláras bélyeg megvásárlási lehetőségével.

MTI Itthon

Levonult már az árvíz, de sokkal súlyosabb a belvízhelyzet

Jelenleg 385 kilométer hosszan tartanak fenn árvízvédelmi készültséget magyarországi folyószakaszokon, és 40 ezer hektárnyi területet érintenek a belvízgondok - nyilatkozott Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter szerdán, miután az aktuális ár- és belvízvédelmi helyzetről tájékoztatta a kabinet tagjait.

MTI Itthon

Nem lesz árvíz Észak-Magyarországon

Inkább belvíz, semmint árvíz kialakulására lehet számítani Észak-Magyarországon a meteorológusok által a hét közepére prognosztizált enyhébb idő miatt - ismertette a helyzetet a területileg illetékes vízügyi igazgatóság.

Hét nap

ÚJABB ROMÁNIAI ÁRVÍZ

A múlt szerdától újabb árvízhullám söpört végig Románia déli és délkeleti részén, s ezúttal a fővárost sem kerülte el.

MTI Itthon

Árvízvédelmi készültség a Körösökön

A Fekete-Körös és a Berettyó után a Sebes-Körös alsó szakaszán is első fokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (KÖRKÖVIZIG).

Ez az utóbbi idők legmenőbb számítógépe, a repülésrajongók imádni fogják

Ez az utóbbi idők legmenőbb számítógépe, a repülésrajongók imádni fogják

Hatalmas társasjátékpartival segítenének a borsodi gyerekeken

Hatalmas társasjátékpartival segítenének a borsodi gyerekeken

Ötször annyi cég lesz kénytelen fenntarthatósági jelentést készíteni, mint eddig

Ötször annyi cég lesz kénytelen fenntarthatósági jelentést készíteni, mint eddig