szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Irán sikeres kísérletet hajtott végre radar által nem érzékelhető, egyszerre több célpont ellen is bevethető, hazai gyártású, Fadzsr-3 jelű rakétával - jelentette be az iráni állami televízió.

Sahab-3 iráni ballisztikus rakéta
A kísérletet a Köztársasági Gárda elitalakulat végezte el egy egyhetes haditengerészeti gyakorlat nyitányaként. A gyakorlat helyszíne a Perzsa-öböl és az Arab-tenger. A Fadzsr korábbi változatait úgy jellemezték az irániak, hogy szárazföldről indíthatók és hajók ellen bevethetők, a velük elvégzett kísérleteket mind sikeresnek minősítették. A televízió szerint a Fadzsr-3 egy "új generáció" tagja, több robbanótöltet célba juttatására képes, és nagyon pontos. A híradások alapján nem egyértelmű, hogy mekkora a hatótávolsága, viszont közölték, hogy ballisztikus, ami arra utal, hogy közel járhat az ez idő tájt legnagyobb hatótávolságú iráni rakéta, a nukleáris töltettel is ellátható Sahab-3 kétezer kilométeres képességéhez.

Több robbanótöltettel általában csak 5000 kilométernél nagyobb hatótávolságú, interkontinentális, ballisztikus rakétákat szoktak ellátni. A televízió szerint elhárítórakétával nem lehet védekezni a Fadzsr-3 ellen.

Több mint 17 ezer ember - a haditengerészeken és a köztársasági gárdistákon kívül a reguláris hadsereg katonái, milicisták és rendőrök -, valamint ötszáz hadihajó vesz részt a gyakorlaton. Az IRNA hivatalos iráni hírügynökség jelentésében az szerepelt, hogy a gyakorlat célja "az iszlám rezsim védelmi képességeinek bemutatása".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Eddig 50 halott az iráni földrengésben

Legalább ötven halottja van annak a nagy erejű földrengésnek, amely péntek reggel rázta meg Irán nyugati részét - közölte egy iráni tisztviselő az állami televízióban.

MTI Világ

Sikeresen debütált az új orosz ballisztikus rakéta

Sikeresen célba talált az a Topol típusú, mozgatható indítóállású interkontinentális ballisztikus rakéta, amelyet kedden lőttek ki kísérleti jelleggel egy oroszországi lőtérről - közölte az orosz védelmi minisztérium.

MTI Világ

Újabb egyhónapos haladék Iránnak

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa 30 napot adott Iránnak arra, hogy felfüggessze urándúsítási tevékenységét, és ezzel először sürgette közvetlenül Teheránt, hogy oszlassa el azokat a gyanakvásokat, amelyek szerint nukleáris fegyver előállítására törekedne.

A koronavírus 1,13 évvel csökkentette a várható élettartamot Amerikában

A koronavírus 1,13 évvel csökkentette a várható élettartamot Amerikában

Elkezdték törölni az SZFE-hallgatók korábbi jegyeit és gyakorlati eredményeit

Elkezdték törölni az SZFE-hallgatók korábbi jegyeit és gyakorlati eredményeit

Nem mindennapi autós szabálysértést vettek videóra Debrecenben

Nem mindennapi autós szabálysértést vettek videóra Debrecenben