szerző:
euractiv.hu
Tetszett a cikk?

A spanyol parlament alsóháza elfogadta Katalónia sokak szerint ellentmondásos autónómia-tervét. A 189 igen és 154 nem szavazattal jóváhagyott, „estatut”-nak nevezett dokumentum a katalán régió kormányzatának az eddiginél jóval több jogot ad a tartomány pénzügyei feletti ellenőrzésre. A spanyol történelemben először ismerik el nemzetként Katalóniát.

A parlamenti döntést megelőzően a spanyol alkotmányozó bizottság elfogadta a „nemzet” szó használatát a katalán autonómiáról szóló okiratban. A katalánok azzal indokolták a kifejezés létjogosultságát, hogy a régiónak saját nyelve, kultúrája és több más nemzeti jellegzetessége van.

Az „estatut” ellenzői attól tartanak, hogy olyan folyamat indulhat el, amelynek Spanyolország szétesése lesz a vége. A régóta folyó autonómia-vita során a radikális nézetet vallók meghirdették a katalán termékek bojkottját. A belpolitikai vita hevességét jelzi, hogy a spanyol hadsereg volt parancsnokát januárban le kellett váltani, mert azzal fenyegetőződött, hogy beveti a hadsereget, ha erre lesz szükség ahhoz, hogy megakadályozza az általa alkotmányellenesnek tartott katalán tervek megvalósítását.

Az ellenzékben lévő konzervatív Néppárt minden törvényes eszközt megragadott az autonómia szélesítésének megakadályozására, míg a katalán koalíciós vezetés részét képező nacionalista Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) azért ellenez a dokumentumot, mert az szerinte nem megy elég messze.

A dokumentumot a spanyol törvényhozás felsőházának is jóvá kell hagynia, majd - várhatóan júniusban - népszavazáson kérik ki róla a katalán polgárok véleményét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
"Legszívesebben fel sem kelnék, csak tavasszal" - Most a téli depresszió is nehezebb

"Legszívesebben fel sem kelnék, csak tavasszal" - Most a téli depresszió is nehezebb

Karácsony: Már nyomoz a rendőrség a városligeti Biodóm ügyében

Karácsony: Már nyomoz a rendőrség a városligeti Biodóm ügyében

Biden megkezdte a leszámolást a Trump-örökséggel, törvényhozási trükköt is bevet

Biden megkezdte a leszámolást a Trump-örökséggel, törvényhozási trükköt is bevet