szerző:
MTI

Szerencsétlen fordulatnak minősíti a Közép-Európában az elmúlt hónapokban végbement változásokat a The Wall Street Journal című amerikai konzervatív napilap európai kiadása (WSJE).

Az újság csütörtöki számában megjelent szerkesztőségi cikk szerint Robert Fico szlovákiai győzelme "csak része annak az aggasztó tendenciának, amely több kelet-európai országban is végbement, ideértve Lengyelországot és Magyarországot". E tendencia során - legalábbis a lap így látja - vezetők olyan új generációja került hatalomra, amely a reformok visszacsinálását vagy az eddigi eredményeken alapuló "nyugalmi időszakot" ígéri. Márpedig az újság szerint a kelet-európai országoknak még hosszú utat kell megtenniük ahhoz, hogy beérjék a kontinens nyugati felét. S ennek érdekében egyelőre nem jött el az ideje annak, hogy a hetvenes évek "német modelljének" bevezetéséről, a jóléti kiadások növeléséről és a munkaidő csökkentéséről ábrándozzanak. (Ez az összehasonlítás egyébként annak kapcsán került be a cikkbe, hogy a lap idézi Janez Jansa szlovén miniszterelnököt, aki szerint miközben kabinetje szlovák jellegű reformokat szeretne bevezetni, az országban sokan inkább a német jóléti államot tekintik modellnek.)

"Az egyedüli német modell, amely a mai Új Európa számára is megfelelő lenne, az Ludwig Erhard ötvenes évekbeli szabadpiaci reformcsomagja volt, amely a II. világháború után ismét életet lehelt az országba. S alaposabban belegondolva ez jó modell lenne az Öreg Európa számára is" – szögezi le a lap, felidézve a néhány évvel ezelőtti, a kontinens keleti és nyugati felét "Új" illetve "Öreg" Európának minősítő amerikai szóhasználatot.

A WSJE főleg a szlovák és a lengyel helyzetet elemzi, Magyarországgal (illetve Ukrajnával) csak egy-egy rövid bekezdésben foglalkozik. Szlovákiáról szólva a lap Ficót populistának minősíti, aki annak köszönhetően kerülhetett hatalomra, hogy elődjének, Mikulás Dzurindának a gazdasági reformjaiból nem minden réteg húzott hasznot, s aki programja szerint e reformok jelentős részét visszájára akarja fordítani. (A WSJE egyébként arra is kitér, hogy Fico a kormánytöbbség érdekében Vladimir Meciar pártja mellett egy "idegengyűlölő nacionalista csoportosulással" kötött szövetséget, amelynek vezetője a félmilliós szlovákiai magyar kisebbséget "görbe lábú nomádoknak" minősítette.)

Lengyelország esetében a lap szintén szól a politikai fejleményekről, arról, hogy a hatalom egy ikerpár kezébe került, s hogy ők "sajnálatos szövetséget kötöttek" két populista párttal - de úgy véli, az igazi veszély nem a lengyel demokráciára, hanem a gazdaságra leselkedik. Ugyanis a múlt hónapban távozott az addigi pénzügyminiszter, nemrégiben pedig a miniszterelnök is lemondott, s így a kormányban kevés reformer maradt, s a kabinet eddig sem tett sokat a gazdasági problémák, mindenekelőtt a magas munkanélküliség megoldására.

Ami Magyarországot illeti, a lap szerint ez szintén "problémás gyerek". "A magasba szökő deficit, amely többek között annak köszönhető, hogy nem sikerült csökkenteni a nyugdíjakat és az egészségbiztosítási költségeket, a Standard and Poor’s hitelminősítő céget a múlt hónapban a magyar adósság leminősítésére késztette. A forint zuhanni kezdett. S a piacokon nem keltett túl nagy hatást Gyurcsány Ferenc szocialista miniszterelnök terve az adók növelésére és a kiadások csökkentésére" – olvasható az amerikai újságban.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Gyurcsány: tiszta vizet kell önteni a pohárba

A miniszterelnök szerint a költségvetési egyensúlynak önmagában nincsen politikai színezete, a megteremtéséhez szükséges lépések viszont attól baloldali karakterűek, hogy a vagyonosabbakra rónak nagyobb terheket.

MTI Itthon

Gyurcsány a teljesítményről és a versenyről beszélt

"Mi azt szeretnénk, ha a teljesítmény alapján, nyíltversenyben, átlátható módon dőljön el ki a jobb" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc kormányfő a Szakszervezeti Ifjúsági Szövetségek nyári táborának középiskolás fiataljai előtt.

MTI Itthon

Gyurcsány a megszorításokkal szórakoztatta a fiatalokat

Erős, versengő felsőoktatásra van szükség, amelyben a terheket az abban résztvevők és az adófizető megosztják egymás közt - mondta Gyurcsány Ferenc szombaton a soproni VOLT Fesztiválon. A rendezvényen egyaránt voltak füttyösök és rajongók. Még júliusban olvashatjuk az egészségügyi reform vitaanyagját.

MTI Itthon

Az ellenzék nem szavazza meg a Gyurcsány-csomagot

A Fidesz azt várja a kormánytól, hogy vonja vissza az általa összeállított törvénycsomagot, az MDF szerint hat éve kontrollálhatatlan az államháztartás, az SZDSZ üdvözli a Konvergencia Tanács felállítását, míg a KDNP szerint a kormánypártok ugyan megnyerték a választást, de elvesztették a hitelességüket.

MTI Itthon

Gyurcsány: amit most csinálunk, rendkívül fájdalmas

A miniszterelnök megnyugvással fogadta, hogy a köztársasági elnök hétfőn aláírta az országgyűlés által elfogadott törvényeket. Sólyom László csak olyan jogszabályt ír alá, amit maga is alkotmányosnak tart - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc.

Olcsóbb lesz a benzin szerdától

Olcsóbb lesz a benzin szerdától

A fővárosi kerületi részeredmények egyben - vannak meglepetések

A fővárosi kerületi részeredmények egyben - vannak meglepetések

Kiszenvedte a magyar válogatott a győzelmet, maradt esély az Eb-részvételre

Kiszenvedte a magyar válogatott a győzelmet, maradt esély az Eb-részvételre

Ha az érzelmi egyensúly helyreáll, megszűnnek a tünetek is

Ha az érzelmi egyensúly helyreáll, megszűnnek a tünetek is

Erdei Sándor, vagyis Rokker Zsoltti is képviselő lett Miskolcon

Erdei Sándor, vagyis Rokker Zsoltti is képviselő lett Miskolcon

Két olasz férfi vitatkozott össze a nagyatádi parkolóban, rossz vége lett

Két olasz férfi vitatkozott össze a nagyatádi parkolóban, rossz vége lett