szerző:
MTI

Hasznos a szlovákok számára, hogy a II. világháború után Szlovákia területéről nem lettek elűzve a magyarok, mert a magyar kisebbségnek köszönhetően így ma Szlovákia nyitottabb ország, mint a nemzetállammá vált Csehország, ahonnan elűzték a szudétanémeteket – állítja Lubos Palata, neves cseh publicista a Reflex című prágai társadalompolitikai hetilap legújabb, idei 31. számában megjelent írásában.

A közép-európai problémákkal rendszeresen foglalkozó Lubos Palata készítette azt a Lidové Noviny című cseh konzervatív lapban tíz napja megjelent, nagy port felvert interjút, amelyben Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke rendkívül élesen támadta a magyarokat, s jelezte: irigyli a cseheket, hogy sikerült kiűzniük a szudétanémeteket, mert így nincs olyan problémájuk, mint a szlovákoknak a magyarokkal. Palata megjegyzi: eredetileg nem tervezett ilyen kérdést feltenni, de miután Slota több esetben maga említette a szlovákiai magyarokkal összefüggésben a csehországi szudétanémeteket, a kérdés önként adódott.

A cseh újságíró, aki a közelmúltban három évig a pozsonyi Pravda főszerkesztő-helyettese is volt, azt írja, hogy Szlovákia déli része nem igen érdekes, de az a varázsa, hogy továbbra is magyar maradt, mint ahogy német volt a cseh, illetve a morva határvidék. 1945 után a szlovákiai magyarok azonban minden nagyvárosban kisebbségbe kerültek.

Mint ahogy egykoron Csehországban a csehek és a németek, úgy ma Szlovákiában a magyarok és a szlovákok is inkább egymás mellett, semmint együtt élnek. Míg a szlovákok nem tudnak magyarul, fogalmuk sincs mit írnak a szlovákiai magyar újságok, s nem nézik a televízió feliratozott magyar nyelvű műsorát, addig a magyarok közül gyakorlatilag szinte mindenki tud szlovákul, s így hidat alkotnak Magyarország, valamint a szlovákok és a csehek között.

„A Magyar Koalíció Pártja furcsa képződmény. Egyfajta Nemzeti front, amelyben a kommunistáktól egészen a liberális reformátorokig az összes magyar kisebbségi politikus megtalálható" – írja a szerző. Megjegyzi: bár az MKP a két Dzurinda-kormányban való részvételét a magyar kisebbség érdekében – a kisajátított földek egy részének visszaszerzésétől egészen a problematikus magyar egyetemig Komáromban – használta ki, a „magyar dél semmiképpen sem Szlovákia kirakata”, s mint mezőgazdasági terület a szocializmus bukásától egyre inkább zuhan, ahelyett hogy virágozna. Hatvan kilométer Pozsonyból egy dél-szlovákiai zsúfolt úton, szinte annyi ideig tart, mint Slota Zsolnájába, ami majdnem 200 kilométer. A Vág mellett két autógyár is áll, a harmadik Pozsonyban, míg Dél-Szlovákiában nem ruház be senki. A szlovákiai magyarok Magyarországra járnak dolgozni – festi le a helyzetet Palata.

Leszögezi, hogy az MKP, a magyarok a nyolc év alatt a Dzurinda-kormány elkötelezett, reformpárti és Nyugat-barát ereje voltak, s elnökük Bugár Béla az egyik legjobb szlovákiai politikus. Duray Miklósról azt írja: nehéz megmondani, hogy Duray és környezete mennyire tartja a mai állapotokat átmenetinek, s hogy valóban Magyarországhoz akarják-e csatolni Dél-Szlovákiát, vagy csak a határok légiesítésével számolnak az Európai Unión belül. Idézi Bugár Bélát, aki szerint Duray nézetei kisebbségben vannak a pártban.

"Mindezt összegezve és aláhúzva, nem a szlovákok irigyelhetnek minket, hanem mi a szlovákokat. Hála a magyar kisebbségnek Szlovákia nyitottabb ország, mint a saját nemzetállamába bezárt Csehország. Szlovákiának nekik köszönhetően két gravitációs tere van, a cseh mellett ott van a magyar is. Amit Slota veszélynek lát, az a valóságban híd a gondolati, gazdasági és kulturális gazdagsághoz, amely a nem nagy, mintegy négymilliós szlovák nemzetet hozzásegítheti az egészséges növekedéshez.

Csupán mindkét félnek meg kell tanulnia kihasználni az együttélés előnyeit. És a szlovákoknak – kezdve a magyar nyelvvel – többet kell tanulniuk, mint a szlovákiai magyaroknak" – vonja le dél-szlovákiai tapasztalatai tanulságát a szerző az egyik legolvasottabb cseh társadalompolitikai hetilapban.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Eörsi: összeurópai fellépést Szlovákia ügyében!

Uniós fellépést sürget a Szabad Demokraták Szövetsége annak kapcsán, hogy a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) ügyvezető alelnöke ellen rendőrségi eljárás indult nézetei kifejtése miatt - közölte Eörsi Mátyás ügyvivő keddi sajtótájékoztatóján.

MTI Itthon

A szlovák kormányfő nem foglalkozik Göncz Kinga levelével

Ivan Gasparovic szlovák államfő nem tud azonosulni a kormánykoalícióhoz tartozó Szlovák Nemzeti Párt (SNS) élén álló Ján Slota újabb magyarellenes kijelentéseinek "megfogalmazásával", Robert Fico miniszterelnök pedig nem tulajdonít jelentőséget Göncz Kinga magyar külügyminiszter szlovák kormányzati elhatárolódást sürgető levelének.

MTI Világ

A szlovák külügyminiszter válaszolt Göncz Kingának

Ján Kubis szlovák külügyminiszter pénteken válaszolt Göncz Kinga hét eleji levelére, amelyben a magyar diplomácia irányítója kollégájának közbenjárását kérte annak érdekében, hogy Szlovákia új kormánya határolódjon el a koalíciós Szlovák Nemzeti Pártot (SNS) vezető Ján Slota magyarellenes kijelentéseitől.

MTI Világ

A Szlovák Nemzeti Párt ismét feljelenti Duray Miklóst

Ismét feljelenti Duray Miklóst a szlovák kormánykoalícióhoz tartozó Szlovák Nemzeti Párt (SNS), amiért az egyik magyarországi kereskedelmi rádióban az ellene tett korábbi SNS-feljelentés kapcsán azt nyilatkozta, hogy a Szlovák Nemzeti Párt minden megnyilvánulása alapján fasiszta párt, melynek vezetője, Ján Slota nemzetiségi gyűlöletet hirdet és fegyveres akciókra buzdít egy másik nemzet, Magyarország ellen.

Hétfőtől eSzemélyihez is hozzárendelhető a vasúti bérlet

Hétfőtől eSzemélyihez is hozzárendelhető a vasúti bérlet

Tűzoltók hozták le a bajba jutott kirándulót Kazárnál

Tűzoltók hozták le a bajba jutott kirándulót Kazárnál

Tanácsokat adna dizájnbetonnal világhírűvé vált házaspár

Tanácsokat adna dizájnbetonnal világhírűvé vált házaspár

Újra kemény összecsapásokba torkollottak a hongkongi tüntetések

Újra kemény összecsapásokba torkollottak a hongkongi tüntetések

Oroszország és Szerbia szerelmet vallottak egymásnak Belgrád felszabadításának 75. évfordulója alkalmából

Oroszország és Szerbia szerelmet vallottak egymásnak Belgrád felszabadításának 75. évfordulója alkalmából

Gyurcsány: csak becsületes politikus tudja szolgálni a hazát

Gyurcsány: csak becsületes politikus tudja szolgálni a hazát