szerző:
MTI

Az ukrán parlament pénteken jóváhagyta Viktor Janukovics kormányfővé történő kinevezését. Budapest üdvözölte az új ukrán kormány megalakulását.

Janukovics mellett 271 képviselő szavazott, kilencen tartózkodtak, 14-en ellene szavaztak a 450 fős törvényhozásban. A Julija Timosenko Tömbje bojkottálta a szavazást. A parlament döntése értelmében Janukovics azonnal hivatalba lép. Viktor Juscsenko a parlamenti ülésteremben aláírta a Janukovics kinevezéséről szóló rendeletet, lezárva ezzel a március 26-i parlamenti választások óta tartó belpolitikai huzavonát.

Az 56 éves Viktor Janukovics, az oroszbarát ellenzéki Régiók Pártja vezetője másodszor tölti e a kormányfői tisztséget. Ugyanaz a Viktor Juscsenko államfő nevezte most ki, aki 2005. januárjában hivatalosan leváltotta erről a posztról, miután a választási csalások miatt megismételt fordulóban, a narancsszínű forradalom támogatásával legyőzte őt az elnökválasztáson.

Janukovics 1950. január 9-én született a Donyeck megyei Jenakijeve városkában, 1980-ban elvégezte a donyecki műszaki főiskolát. Több iparvállalatnál betöltött vezetői poszt után 1996-ban a Donyeck megyei közigazgatási hivatal alelnöke, 1997-ben pedig az elnöke lesz. 1999-2001 az oroszajkú kelet-ukrajnai megye, a szénbányászat fellegvára önkormányzatának is a vezetője. 2002-ben Leonyid Kucsma akkori elnök kormányfőnek nevezi ki. Kétéves kormányzása idején volt a legmagasabb - 12,1 százalék - a GDP-növekedés a független Ukrajna történelmében.

A pénteki szavazás egy olyan ember visszatérését jelenti, aki 18 hónappal korábban megszégyenítve távozott a nagypolitikából. A Janukovics vezette Régiók Pártja a legtöbb szavazatot kapta a márciusi parlamenti választásokon, és a múlt hónapban koalíciót alakított a szocialistákkal és a kommunistákkal. 

Juscsenko csütörtökön döntött úgy, hogy javasolja a parlamentnek Janukovics kormányfővé történő megválasztását, visszautasítva egyes szövetségesei ajánlatát, hogy oszlassa fel a parlamentet és új választásokat írjon ki. "Bizonyos vagyok benne, hogy ez a kormány hatékony lesz" - közölte Janukovics a parlamentben mondott rövid beszédében.

A narancsos forradalom számos híve szerint Janukovics új hatalmát Ukrajna NATO- és EU-csatlakozására fogja felhasználni, míg a piacok pragmatikus gazdaságpolitikát várnak Janukovicstól és csapatától.

A kormányban a Janukovics által kinevezett miniszterek lesznek többségben. Az ukrán média tudni véli, hogy az első miniszterelnök-helyettesi tisztséget Petro Porosenko csokoládégyáros és médiamágnás, Juscsenko szövetségese kapja, a pénzügyminiszteri tárca várományosa pedig a Janukovics első kormányfősége idején a gazdasági és pénzügyi politikát miniszterelnök-helyetteseként irányító Mikola Azarov lesz. 

Az alkotmány értelmében továbbra is az elnök nevezi ki a külügy- és védelmi minisztert, a két tisztségre Juscsenko Borisz Taraszjuk, illetve Anatolij Hricenko eddigi minisztereket jelölte.

Magyarország üdvözli 

Magyarország üdvözli, hogy megnyílt az út az új ukrán kormány megalakulása előtt, azáltal, hogy a demokratikusan megválasztott parlament politikai erői kompromisszumra jutottak - közölte pénteken este a Külügyminisztérium szóvivője. Polgár Viktor kifejtette: Magyarország számára Ukrajna kiemelkedően fontos partner, amellyel szoros és jószomszédi kapcsolatokat ápolunk. Magyarország eddig is és ezután is elkötelezetten támogatja az Ukrajnában zajló átalakulási folyamatokat.

Magyarország abban bízik, hogy az új ukrán kormány töretlenül folytatja majd a megkezdett reformokat, tovább demokratizálódik, tovább szélesednek a jogállam keretei, és erősödik a piacgazdaság. Hasonlóképpen bízunk abban, hogy Ukrajna folytatja az európai és az euroatlanti struktúrákhoz való közeledést. Magyarország kész együttműködni az erre irányuló kijevi törekvések sikeres megvalósításában.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Az USA, Ukrajna és Grúzia a fő ellenség az oroszok szemében

Az Egyesült Államok, Ukrajna és Grúzia számít a fő ellenségnek az oroszok szemében, akik a Kreml retorikájának és a média Nyugat-ellenes hangvételének nyomása alatt állnak - ez derült ki a Levada független orosz közvélemény-kutató központ felméréséből, amelyet szerdán hoztak nyilvánosságra.

Mészárosék bicskája beletört a Duna medrébe Komáromnál

Mészárosék bicskája beletört a Duna medrébe Komáromnál

Sűrűbben járnak majd este a 9-es buszok

Sűrűbben járnak majd este a 9-es buszok

Magányos kutyáknak készített playlisteket a Spotify

Magányos kutyáknak készített playlisteket a Spotify

Megőrizni vagy meghaladni? Szándéknyilatkozat együttműködésről

Megőrizni vagy meghaladni? Szándéknyilatkozat együttműködésről

Kártérítést szeretnének a bicskei gyermekotthonban bántalmazott áldozatok

Kártérítést szeretnének a bicskei gyermekotthonban bántalmazott áldozatok

RTL: Drogoznak és védelmi pénzt szednek a gyerekek egy kollégiumban

RTL: Drogoznak és védelmi pénzt szednek a gyerekek egy kollégiumban