szerző:
MTI

Európa-szerte fokozott biztonsági intézkedéseket léptettek életbe a repülőtereken és más lehetséges terrorcélpontokon annak hírére, hogy a brit hatóságok meghiúsítottak utasszállító repülőgépek ellen készülő robbantásos merényleteket.

Olaszországban ugyan nem rendelték el a legmagasabb szintű terrorriadót, de az olasz Alitalia és a Ryanair ír kereskedelmi légitársaság törölte az Itália és Nagy-Britannia közötti csütörtöki járatokat. A spanyolok a Nagy-Britanniába és az Egyesült Államokba induló járatokon különösen megerősítik az ellenőrzést, jóllehet a brit hatóságok kizárták azt, hogy Spanyolország is érintett lenne az merényletek meghiúsítása ügyében. Dominique de Villepin francia kormányfő és belügyminisztere, Nicolas Sarkozy rendkívüli kormányülést hívott össze délelőtt, és a tanácskozáson részt vesznek a biztonsági szolgálatok, a rendőrség, a hírszerzés és az elhárítás vezetői is. A legnagyobb párizsi repülőtéren, a Roissy-Charles-de-Gaulle-on azonban maradt a piros készültségi fokozat, és nem léptették életbe a legmagasabb, skarlátvörös biztonsági szintet.

Athénban az összes londoni úti célú járatot törölték. Ez a British Airways négy, az Olimpic Airlines három és az easyJet két járatát érint. Görögország második legnagyobb városának, Szalonikinek a repülőtéri hatóságai egyelőre késleltetik a londoni Gatwickra tartó gépek indulását, és a kézipoggyászokat nem engedik felvinni az utasterekbe. Nem tudni, milyen intézkedést hoznak azokkal a járatokkal kapcsolatban, amelyek a nyaralók számára közkedvelt görög szigetek és Nagy-Britannia között szállítják az utasokat.

A német Lufthansa és Air Berlin légitársaságok a terrorveszélyre tekintettel törölte nagy-britanniai úti célú s onnan visszatérő járatai egy részét. A Lufthansa 56 járata közül 26-ot mondott le. Ezek a gépek Heathrow-n szálltak volna le. Az intézkedés mintegy 3500 utast érint. Három légi jármű már útban volt, amikor vissza kellett fordulnia a frankfurti, a hamburgi és a düsseldorfi repülőterekre. Az Air Berlin nem indította útnak nagy-britanniai járatai nagy részét.

A stockholmi Arlanda repülőtéren egyelőre felfüggesztették a gépek Nagy-Britanniába indítását, és az Egyesült Államokba tartó utasokat a szokásosnál szigorúbb ellenőrzésnek vetik alá.

A koppenhágai légikikötőben, a legjelentősebb skandináviai repülőtéren, amelyen évente mintegy 20 millió utas fordul meg, csütörtökön járattörlések és késések voltak tapasztalhatók. A Scandinavian Airlines System (SAS) légitársaság felfüggesztette, illetve törölte a Heathrow-ra indítandó járatait.

A Tarom román légi közlekedési vállalat közölte, hogy csütörtökön lemondta mind a három londoni járatát. A bukaresti nemzetközi repülőtéren fokozták az utas- és a poggyászellenőrzést, az intézkedés különösen az Egyesült Államokba készülőkre vonatkozik.

A Brüsszelből Párizson át a La Manche-csatorna alatti vasúti alagúton keresztül Londonba közlekedő Eurostar expresszvonaton biztonsági riadót rendeltek el, ezért járathalasztások várhatók.

Szigorították az utasok ellenőrzését minden olyan orosz repülőtéren, ahonnét Londonba indulnak, illetve onnan érkeznek járatok - közölte az orosz közlekedési minisztérium szóvivője csütörtökön. A szóvivő szerint az utasok és csomagjaik "pótlólagos átvizsgálásáról" van szó, de semmiféle korlátozást nem rendeltek el a Londonba repülő orosz légitársaságok járatain. Az Interfax orosz hírügynökség moszkvai körképe szerint az orosz főváros legnagyobb nemzetközi repülőterének két terminálján, Seremetyevo 1-en és Seremetyevo 2-n a megszokottnál több, robbanószerek felkutatására idomított kutyát állítottak szolgálatba, a domogyedovói és a vnukovói repülőtéren a fokozott figyelem az utasok kézipoggyászaira irányul.

A British Airways törölte a különböző orosz városokból Londonba induló csütörtöki járatait.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Nagy-Britannia: teljes terrorkészültség

A legmagasabb szintre emelték csütörtökön Nagy-Britanniában a terrorveszély elleni készültség szintjét. A rendőrség ugyanis bejelentette, hogy meghiúsított több készülő merényletet.

MTI Világ

A terroristák többségét letartóztatták Londonban

A brit hatóságok biztosak abban, hogy a robbantásos merényletkísérlet főbb szereplői őrizetben vannak - közölte csütörtök déli londoni sajtóértekezletén John Reid belügyminiszter. Mint mondta, ha a merénylet bekövetkezett volna, emberi életek "példátlan méretű" veszteségére kellett volna számítani.

MTI/hvg.hu Világ

Tömegkatasztrófát hárított el az MI5

Kézipoggyászban elrejtve, folyékony vegyi anyagot tartalmazó robbanószerkezettel akartak merényleteket elkövetni több hullámban terroristák tíz, Londonból Amerikába tartó gépen. Pénteken lett volna a főpróba, és néhány nappal késöbb maga az akció. Az MI5 - 24 embert őrizetbe vett, köztük a Heatrow egyik alkalmazottját, és egy muszlim szeretetszolgálat emberét. Londonban egyelőre nem engednek fel kézipoggyászt a gépekre.

Az ország nagy részéről ma eltűnik a köd

Az ország nagy részéről ma eltűnik a köd

Az Élősködők kapta a hollywoodi színészcéh díját

Az Élősködők kapta a hollywoodi színészcéh díját

A köztévé riportere megkérdezte Karácsonyt, biciklivel érkezett-e

A köztévé riportere megkérdezte Karácsonyt, biciklivel érkezett-e

Koronavírusos tüdőgyulladás: kielégítő az állapota az USA-ban diagnosztizált betegnek

Koronavírusos tüdőgyulladás: kielégítő az állapota az USA-ban diagnosztizált betegnek

Ha tisztában van a bioritmusával, sokkal könnyebb lesz az élete

Ha tisztában van a bioritmusával, sokkal könnyebb lesz az élete

Rég volt ennyire bizonytalan, mit mutat be a Samsung februárban

Rég volt ennyire bizonytalan, mit mutat be a Samsung februárban