szerző:
MTI/hvg.hu

Kézipoggyászban elrejtve, folyékony vegyi anyagot tartalmazó robbanószerkezettel akartak merényleteket elkövetni több hullámban terroristák tíz, Londonból Amerikába tartó gépen. Pénteken lett volna a főpróba, és néhány nappal késöbb maga az akció. Az MI5 - 24 embert őrizetbe vett, köztük a Heatrow egyik alkalmazottját, és egy muszlim szeretetszolgálat emberét. Londonban egyelőre nem engednek fel kézipoggyászt a gépekre.

© AP
Kattintson a képre!

Amerika elleni, közvetlen fenyegetést jelentett a tíz gép tervezett felrobbantása, hangsúlyozta a Fehér Ház szóvívője. Öt amerikai város került volna veszélybe, ha a merényletet az utolsó pillanatban nem sikerül megakadályozni. A támadásra kijelölt járatokból következően New York, Washington és Los Angeles szerepelhetett a terroristák listáján. Személyüket illetően a 24 őrizetbe vett nagyrésze brit  pakisztáni származású, a brit sajtó leírása szerint iszlám szélsőségesek, szoros kapcsolatot ápoltak az al Kaidával. Ha a merénylet sikerül, hozzá képest eltörpült volna 9/11 - mondják a Scotland Yard illetékesei. 

Kézipoggyászok alkonya

Mint Tony Douglas, a londoni Heathrow repülőteret üzemeltető BAA társaság szóvivője közölte, a légi közlekedésben bekövetkezett fennakadások felszámolása megkezdődött. A BAA-nak az a szándéka, hogy pénteken biztosítsa a "lehető legnormálisabb" működési feltételeket az új korlátozások mellett. Azonban - mint mondta - az utasokra továbbra is érvényesítik az új biztonsági előírásokat, ezért mindenkit arra kérnek, aki pénteken vagy a hétvégén repülőútra indul, hogy készüljön fel az új körülményekre.

"Ez azt jelenti, hogy ne jöjjön kézi poggyásszal, a legszükségesebb személyes tárgyakat egy átlátszó műanyag tasakban vigye, és készüljön fel a késésekre" - hangsúlyozta.

A légitársaságok több száz Nagy-Britanniába érkező és induló járatot töröltek a nap folyamán. Így a német Lufthansa törölte Heathrow-ra induló járatait, és az Iberia spanyol légitársaság is szünetelteti nagy-britanniai járatait, míg az Easyjet "fapados" légitársaság az összes Londonból induló járatát törölte. A Ryanair légitársaság szintén nagyszámú, Londonból induló járatát törölte, az intézkedés különösen a Stansted repülőteret érinti.

A BAA arra kérte az utasokat, hogy bármilyen kérdéssel ahhoz a légitársasághoz forduljanak, amelyiknek a járatára a jegyük szól.A British Airways tájékoztatta utasait, hogy akik közülük nem akarnak csütörtökön utazni, átírathatják jegyüket december 1-jéig, vagy visszatérítik számukra a jegy árát. A főbb brit repülőterek közül Heathrow-n az összes rövid távú járat fogadására vonatkozó tilalmat feloldották, bár a repülőtér továbbra sem működik teljes kapacitással. A repülőtérről induló járatok az utasok motozása miatt jelentős késéseket szenvednek. A nap folyamán összesen 182 járatot függesztettek fel a legnagyobb londoni repülőtéren.

Célkeresztben: a United, az American és a Continental

Küszöbön állt több transzatlanti járat felrobbantása, napokon belül megvalósíthatták volna az összeesküvés tervét - közölte egy brit biztonsági forrás csütörtökön. Három amerikai légitársaság - a United, az American és a Continental new-yorki, washingtoni és los-angelesi  járatai ellen készültek - javarészt pakisztáni származású brit állampolgárok -a  robbantásos merényletre. Az amerikai belbiztonsági minisztérium a legmagasabb terrorveszéllyel szembeni készültségi szintet léptette életbe a hajnali órákban a Nagy-Britanniából érkező utasszállítók fogadásánál. 

A washingtoni tárca magas, narancsszínű készültségi fokot rendelt el minden, az Egyesült Államokba érkező vagy onnan induló további járat esetében. A hatóságok kitiltottak az amerikai utasszállítók fedélzetéről minden folyadékot, beleértve az italokat, a hajzseléket és az arcszeszeket is, miután a brit rendőrség arra gyanakszik, hogy "folyékony vegyi anyagot" tartalmazó robbanószerkezettel akarták a londoni merényleteket elkövetni.

"Úgy véljük, hogy a londoni letartóztatások jelentős mértékben csökkentették a fenyegetettséget, de nem lehetünk biztosak abban, hogy a veszély teljes mértékben megszűnt vagy a merénylettervet maradéktalanul sikerült meghiúsítani" - mondta Michael Chertoff amerikai belbiztonsági miniszter.


Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Nagy-Britannia: teljes terrorkészültség

A legmagasabb szintre emelték csütörtökön Nagy-Britanniában a terrorveszély elleni készültség szintjét. A rendőrség ugyanis bejelentette, hogy meghiúsított több készülő merényletet.

MTI Itthon

Késések, reptéri korlátozások a készültség miatt

A Malév reggeli 610-es számú járata a londoni Heathrow repülőtérre 9.55 óra helyett várhatóan 16.20 perckor indul a brit repülőtereken bevezetett rendkívüli intézkedések miatt. A másik két járat indulásáról viszont még nincs információja a Malév-nak.

Barack Obama nem tud leállni a hülyéskedéssel Michelle Obama mellett

Barack Obama nem tud leállni a hülyéskedéssel Michelle Obama mellett

Megadja a fővárosi várólisták megszüntetéséhez szükséges kétmilliárd forintot a kormány

Megadja a fővárosi várólisták megszüntetéséhez szükséges kétmilliárd forintot a kormány

Fellélegezhetnek a WhatsApp felhasználói, hirdetésmentes marad a platform

Fellélegezhetnek a WhatsApp felhasználói, hirdetésmentes marad a platform

Videó: Feneketlen bendőjű, csontevő "rémségekre" bukkantak a tenger fenekén

Videó: Feneketlen bendőjű, csontevő "rémségekre" bukkantak a tenger fenekén

Elárverezték a Halálos iramban sztárjának autócsodáit

Elárverezték a Halálos iramban sztárjának autócsodáit

Varázslatosan mutat a visegrádi vár a zúzmarában

Varázslatosan mutat a visegrádi vár a zúzmarában