szerző:
hvg.hu

Több mint harminc toronyházával, s az utóbbi években a Maas-folyó két partja mentén lezajlott újjáépülésével Rotterdam, az eddig csak csúf iparvárosként emlegetett hollandiai kikötőváros izgalmas, látványos turistacélpontként is csábító átalakuláson ment keresztül.

Rotterdamot gyakran illetik a „Hollandia New Yorkja” elnevezéssel. Annak idején, 1898-ban itt látta meg a napvilágot Európa első, a maga idejében legmagasabb felhőkarcolója, a 45 méter magas Fehér Ház (Het Witte Huis), mely a mai napig áll a Régi Kikötőben (Oude Haven), néhány értékes 18. századi kereskedői székhellyel egyetemben. A második világháború bombázásai alatt szinte teljesen elpusztított régi belváros helyén több magas épületet is emeltek, ám egészen a közelmúltig Rotterdam nem csak a világ egyik legforgalmasabb és legnagyobb kikötőjeként, de egyik legcsúnyább iparvárosaként is élt a köztudatban. Az elmúlt néhány évben a város kiemelt figyelmet fordított a Maas folyó partja menti területek fejlesztésére és helyreállítására. A várost kettészelő folyó melletti modern épületek látványa ma már szemet gyönyörködtető.

© hvg.hu
Korábban a Régi Kikötő volt a Maas folyó gyöngyszeme, de helyét nemrégiben átvette az a UN Studio által kivitelezett építmény, mely azóta már Rotterdam jelképévé vált: az Erasmus Híd (Erasmusbrug), vagy ahogyan becenevén emlegetik, a „Hattyú”. Ez a mesésen kecses és elegáns függőhíd, melynek tartóoszlopa 138 méteres magasságba szökik, Rotterdam két partja között képez mind fizikai, mind metaforikus kapcsolatot. A híd 1996-os átadása egyfajta hullámot indított el a folyóparti területet érintő merész építészeti megoldások terén.

© hvg.hu
Noha Rotterdam - és egyben Hollandia - legmagasabb lakóépülete, a 2005-ben átadott Montevideo „mindössze” 152 méter magas, a város joggal lehet büszke arra, hogy több mint 30 olyan toronyháza van, melyek magassága meghaladja a 70 métert. A dobogó második helyén, mindössze 1 méterrel lemaradva áll az ING Csoporthoz tartozó Nationale Nederlanden-nek otthont adó Delfste Poort I, Rotterdam legmagasabb irodaépülete. A Millenium Tower 149 méterig nyúló tornya csak a harmadik hely megszerzéséhez volt elegendő. Rotterdam ékességei közé tartozik az egyik legvonzóbb turistalátványosságként számon tartott 186 méter magas Euromast, vagyis az „EuroTorony”, mely 1970-re nyerte el végleges formáját, és szintén a kikötő látképét színesíti.

Most Rem Koolhaas, Pritzker-díjas holland építész készül feltenni a koronát szülővárosa látképére egy új toronyházzal, melynek tervei évekig egy fiókban hevertek, jóváhagyásra várva. A Koolhaas és irodája, az Office for Metropolitan Architecture által megálmodott torony a De Rotterdam nevet fogja viselni. Az óriási, 139 méter magas épület nemcsak lakásoknak és irodáknak, de egy hotelnek is otthont ad majd, valamint kikötő is tartozni fog hozzá, mely a világ legnagyobb óceánjáró hajóit, mint például a Queen Mary 2-t is képes lesz fogadni.

Ezzel párhuzamosan más tervek is az érdeklődés középpontjába kerültek nemrégiben, mikor nyilvánosságra kerültek az UCX Architects által megálmodott Adrenalin Tower tervei is. A projekt nem véletlenül viseli a hangzatos nevet: a torony belső ill. külső terei egyaránt elérhetővé teszik majd az extrém sportok szinte minden elképzelhető módját az ott lakó és dolgozó rotterdamiak számára. Lenyűgöző a kínálat: a speciálisan kialakított hófalak, vízfüggönyök, hegymászófal, mountain bike pálya és más lehetőségek mind egyetlen célt szolgálnak: az adrenalin növelése és a stressz csökkentése.

Az elmúlt évek tapasztalatai egyértelműen afelé mutatnak világszerte, hogy azon nagyvárosok, melyek megfelelő földrajzi körülményekkel bírnak, igyekeznek lehetőségeikhez mérten fejleszteni és modernizálni vízparti városrészeiket, reprezentálva ezzel saját képüket és kultúrájukat. Rotterdam szemmel láthatóan a lehető legjobb irányban halad afelé, hogy végleg leszámoljon a város csúnyának és kizárólag indusztriálisnak beállító sztereotípiákkal: olyannyira sikeres e téren, hogy Európa azon városai közé választották, melyek a legszebb látképpel büszkélkedhetnek. Égbe szökő, monumentális épületeinek és légies hídjának köszönhetően kikötője egyre népszerűbb és kedveltebb a turisták által, mint valaha is volt.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hét nap

HOLLAND KORMÁNYVÁLSÁG

Benyújtotta kormánya lemondását Beatrix királynőnek Jan Peter Balkenende holland miniszterelnök, miután a D66 nevű...

hvg.hu Tech

Malmö felhőkarcolóival akarja magára vonni a világ figyelmét

Budapesten jó ideje folyik a vita arról, hogy szabad-e egy hagyományosan alacsony szerkezetű városba felhőkarcolókat építeni. Párizs és London a kérdésre igennel válaszolt, de a toronyépítészet babérjait most Malmö Svédország harmadik legnagyobb városa akarja elragadni tőlük.

MTI Gazdaság

Legyenek-e toronyházak Budapesten?

Budapesten a Váci út-Károly Róbert körút térségében a településszerkezet miatt magasház építése szükséges - közölte Arató György, Budapest XIII. kerületének főépítésze.

Kábellel kikötnek egy repülőt, hogy energiát termeljen – az eredmény magáért beszél

Kábellel kikötnek egy repülőt, hogy energiát termeljen – az eredmény magáért beszél

Halálos gázolás Soroksáron

Halálos gázolás Soroksáron

"Idióták!" – reagált a Boeing dolgozója az indonéz Lion Air pilótaképzési kérelmére, majd meghalt 189 ember

"Idióták!" – reagált a Boeing dolgozója az indonéz Lion Air pilótaképzési kérelmére, majd meghalt 189 ember

Már az USA legfelsőbb bíróságán is elhangzott, hogy “Ok, boomer”

Már az USA legfelsőbb bíróságán is elhangzott, hogy “Ok, boomer”

Kártérítést követelnek a lelőtt ukrán repülő áldozatainak országai

Kártérítést követelnek a lelőtt ukrán repülő áldozatainak országai

Több év szünet után újra van Wikipédia Törökországban

Több év szünet után újra van Wikipédia Törökországban