szerző:
MTI

Al-Kaida kapcsolatokkal rendelkezett az egyik brit állampolgárságú férfi, akit Pakisztánban tartóztattak le a Nagy-Britanniából az Egyesült Államokba közlekedő utasszállító repülőgépek ellen tervezett, meghiúsított merényletekkel összefüggésben – jelentette be pénteken a pakisztáni belügyminiszter. Nagy Britanniában további gyanúsítottak után kutatnak.

Ugyanaznap pakisztáni titkosszolgálati forrásból közölték, hogy újabb tíz gyanúsítottat fogtak el Pakisztán keleti részén, Bahávalpur körzetben a merényletterv kapcsán.

A repülőtereken kötelező, átlátszó szatyor.
© AP
Az al-Kaida nemzetközi terrorista szervezettel kapcsolatokkal bíró brit állampolgárt "a határtérségben tartóztattuk le, vallomása alapján értesítettük a brit hatóságokat, azután pedig Nagy-Britanniában újabb gyanúsítottakat tartóztattak le" - mondta Aftab Ahmed Han Serpao.

A pakisztáni külügyminisztérium egy közleményében arról számolt be, hogy a férfit, az ügyben "kulcsfontosságú figurának" számító Rashid Raufot és másokat Nagy-Britanniából kapott értesülés alapján tartóztatták le, és elfogása eredményeként a szigetországban további gyanúsítottakat vettek őrizetbe szerdáról csütörtökre virradó éjszaka.

Egy neve elhallgatását kérő pakisztáni kormányzati illetékes szerint mindkét, Pakisztánban elfogott brit gyanúsított jelentős szerepet játszott a merényletek előkészítésében. Brit lapértesülés szerint a letartóztatott férfiak az al-Kaidatól kapott kiképzést.

Korábbi pakisztáni közlés szerint a két brit állampolgárságú férfit a múlt héten tartóztatták föl a pakisztáni hatóságok, egyiküket a déli metropolisban, Karacsiban, társát az északkeleti országrészben, a pakisztáni-indiai határon fekvő Lahorban. Rajtuk kívül még öt személyt vettek őrizetbe Pakisztánban az elmúlt napokban a merényletterv kapcsán.
 
A férfi, bizonyos Rasíd Raúf kézre kerítése vezetett további 20 gyanúsított csütörtöki elfogásához Nagy-Britanniában.
 
A Scotland Yard nem erősítette meg az illető állítólagos al-Kaida-kapcsolatait. Raúfot, aki 2002-ben települt át Pakisztánba, ahol hírek szerint katonai kiképzést kapott az al-Kaidától, a londoni külügyminisztérium nevezte a tervezett akció kulcsfigurájának - írta a The Times című brit napilap.
 
A csütörtökön Birminghamben őrizetbe vett muszlimok egyike Raúf fivére, Tajjib. Raúf őrizetbe vételét megtudva a nagy-britanniai sejt felgyorsította a merénylet előkészületeit, ezért döntött úgy a brit rendőrség a férfi pakisztáni elfogása után Iszlámábádból érkező figyelmeztetés hatására, hogy őrizetbe veszi a gyanúsítottakat.
 
A BBC brit közszolgálati adó értesülése szerint a brit hatóságok jelenleg is kutatnak a merénylők esetleges további bűntársai és szervezők után. Mind Nagy-Britanniában, mind Pakisztánban további őrizetbe vételek várhatók.

A britek megorroltak az amerikaikra (Oldaltörés)

A Scotland Yard vizsgálja, hogy voltak-e kapcsolatok a repülőgép-robbantásra szőtt összeesküvés gyanújával két napja őrizetbe vett személyek és a 2005. július 7-i londoni robbantásos merényletek elkövetői között – jelentette szombaton a The Times. Pakisztáni hírszerző források úgy tudják - írta a brit lap -, hogy az őrizetbe vettek közül néhányan ugyanabban az időben látogattak Pakisztánba tavaly, mint a londoni öngyilkos merénylők közül ketten: a csoport vezetője, Mohammad Sidique Khan és szoros jóbarátja, Shehzad Tanweer.
  
A pakisztáni rendőrség brit kérésre vizsgálja, hogy a Nagy-Britanniában őrizetbe vett feltételezett merénylők közül ketten nem jártak-e a Markaz Taiba iszlám karitatív központban, melynek vezetője, Hafiz Mohammed Szaíd házi őrizetben van Pakisztánban, és hamarosan kihallgatják arról, hogy nem ismeri-e a brit rendőrség által lefogott 24 terroristagyanús személy valamelyikét.
  
A szombati brit lapok hírül adták, hogy az őrizetbe vett 24 személy között (egyiküket időközben vádemelés nélkül elengedte a rendőrség) lévő "fehér" brit, Don Stewart-Whyte, aki középosztálybeli családból származik, és akinek (elhunyt) apja valaha a tory párt aktivistája volt, nem más, mint az ismert manöken, Heather Stewart-Whyte, a francia teniszjátékos, Yannick Noah volt feleségének féltestvére. A 20 esztendős Don fél éve tért át az iszlámra, muzulmán lányt vett feleségül, nevét Abdul Waheedre változtatta, szakállat növesztett, és hagyományos muzulmán öltözéket visel.
 
Van az összeesküvők között egy másik, hagyományos keresztény brit családból származó, az iszlámra szintén áttért férfi is, Brian Young, akinek a szülei a Karib-tengeri St. Vincent-szigetről érkeztek Nagy-Britanniába a jobb élet reményében. A gyanúsítottak többségének felmenői azonban pakisztáni eredetűek.
 
A The Times szerint a brit hatóságok bosszúsak amiatt, hogy az amerikaiak bedobták az "al-Kaida-kapcsolatot", vagyis azt a feltételezést, hogy a merényletsorozat terve mögött is a 2001. szeptember 11-i amerikai támadásokért felelős nemzetközi terrorhálózat áll. A lap szerint a britek külön kérték az amerikaiakat, hogy tartózkodjanak az ilyen nyilvános kijelentésektől, de Michael Chertoff belbiztonsági miniszter figyelmen kívül hagyta a kérést. Emögött választási megfontolások állhatnak – írta a The Times –, hiszen az Egyesült Államokban novemberben időközi kongresszusi választások lesznek, s a kormányzó republikánusok a nemzetbiztonság kérdésének középpontba állításával remélik "csillapítani" az iraki háború miatti választói haragot.
 
A brit lapok többsége vitriolos cikkeket és képeket közöl az egyik barátja, Sir Cliff Richard barbadosi villájában családjával nyaraló Tony Blair miniszterelnökről, aki "nem zavartatja magát" a hazájában bevezetett legmagasabb fokozatú terrorriadótól, amelyet John Reid belügyminiszter a legnagyobb fenyegetésnek nevezett a második világháború óta. Igaz, a The Daily Telegraph szerint Blair kormánya tagjaival konzultálva "fontolóra vette" esetleges idő előtti hazatérését, de a Daily Mirror bulvárlap azt írta, maradjon ott, ahol van, "nem nagyon hiányzik otthon".
 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

A terroristák többségét letartóztatták Londonban

A brit hatóságok biztosak abban, hogy a robbantásos merényletkísérlet főbb szereplői őrizetben vannak - közölte csütörtök déli londoni sajtóértekezletén John Reid belügyminiszter. Mint mondta, ha a merénylet bekövetkezett volna, emberi életek "példátlan méretű" veszteségére kellett volna számítani.

MTI/hvg.hu Világ

Tömegkatasztrófát hárított el az MI5

Kézipoggyászban elrejtve, folyékony vegyi anyagot tartalmazó robbanószerkezettel akartak merényleteket elkövetni több hullámban terroristák tíz, Londonból Amerikába tartó gépen. Pénteken lett volna a főpróba, és néhány nappal késöbb maga az akció. Az MI5 - 24 embert őrizetbe vett, köztük a Heatrow egyik alkalmazottját, és egy muszlim szeretetszolgálat emberét. Londonban egyelőre nem engednek fel kézipoggyászt a gépekre.

MTI Világ

Zárolták az őrizetbe vett terroristagyanús személyek bankszámláit

A Bank of England pénteken bejelentette, hogy befagyasztotta 19 olyan személy bankszámláit, akiket előző nap őrizetbe vett a brit rendőrség, mert gyanúja szerint összeesküvést szőttek Nagy-Britanniából az Egyesült Államokba tartó utasszállító repülőgépek felrobbantására.

MTI Világ

Nagy-Britannia: teljes terrorkészültség

A legmagasabb szintre emelték csütörtökön Nagy-Britanniában a terrorveszély elleni készültség szintjét. A rendőrség ugyanis bejelentette, hogy meghiúsított több készülő merényletet.

Túl későn kezdtek el intézkedni a kínai járványügyi hatóságok

Túl későn kezdtek el intézkedni a kínai járványügyi hatóságok

Már nincs szmogriadó Budapesten

Már nincs szmogriadó Budapesten

Felfüggesztett börtönt kapott a főmuzeológus, aki eladta a rábízott műtárgyakat

Felfüggesztett börtönt kapott a főmuzeológus, aki eladta a rábízott műtárgyakat

Van, ahol most már olcsóbban lehet hozzájutni iPhone-okhoz

Van, ahol most már olcsóbban lehet hozzájutni iPhone-okhoz

23 év után először reklámoz a Porsche a Super Bowlon

23 év után először reklámoz a Porsche a Super Bowlon

Rengeteg pénzt hajtott be a MÁV a bliccelőktől tavaly

Rengeteg pénzt hajtott be a MÁV a bliccelőktől tavaly