Tetszett a cikk?

Továbbra is rejtély, hogy baleset vagy terrorakció volt-e az a robbanás, amely a törökországi Antalya közelében történt idén júniusban, s amelynek magyar áldozata is volt. Ankara hallgat, pedig a magyar külügyminisztérium már egy hónapja jegyzéket is küldött az ügyben.

Négy ember, köztük egy 42 éves magyar férfi is meghalt, egy 15 éves magyar lány pedig megsebesült június 25-én, amikor a törökországi Antalyától körülbelül 100 kilométerre, a Manavgati-vízesésnél található egyik étteremben robbanás történt. A magyar férfin kívül egy norvég és egy orosz turista, valamint egy török pincér vesztette életét.

A török hatóságok akkor úgy nyilatkoztak: minden bizonnyal gázrobbanás okozhatta a tragédiát. Az egyik helyi televízió ugyanakkor már a tragédia másnapján arról számolt be, hogy három embert őrizetbe vettek. De hogy kiket, arról nem szóltak a hírek. Három nappal később ráadásul a Kurdisztáni Szabadság Sólymai (TAK) nevű szervezet magára vállalta az akciót.

Kamera rögzítette

Az üzenettel egy névtelen telefonáló hívta fel a Firat kurd hírügynökséget, és a szervezet nevében arra figyelmeztette a külföldi turistákat, hogy ne nyaraljanak Törökországban.

Magyar áldozatok

Idén áprilisban az egyiptomi Sínai-félszigeten lévő Dahab üdülőhelyen végrehajtott robbantásokban is meghalt két magyar állampolgár. K. András és felesége a helyszínen tartózkodott, amikor terroristák három bombát robbantottak a városban.

A negyvenhét éves nő a helyszínen meghalt, férje rendkívül súlyosan összeégett. Különgéppel szállították haza Egyiptomból. A Honvédkórház orvosai folyamatosan küzdöttek az életéért, de nem sikerült megmenteni, május elején elhunyt.

A TAK-nak nem ez volt az első, turisták ellen elkövetett akciója: ez a kurd lázadócsoport állt a nyugat-törökországi Kusadasi tengerparti üdülőhelyen tavaly júliusban elkövetett, öt halálos áldozatot követelő robbantásos merénylet mögött is, s ugyancsak a TAK felelős a június 15-én egy isztambuli buszpályaudvaron történt robbantásért is.

Néhány nappal a robbanás után a Vatan napilap azt írta, hogy biztonsági kamerák rögzítették, amint három terrorista 20 perccel a robbanás előtt pokolgépet helyezett el a merénylet helyszínén. Ketten figyeltek, miközben harmadik társuk egy szemeteskukába tette a robbanószerkezetet. A pokolgép darabjait egy törvényszéki laboratóriumban vizsgálták, s a nyomozásban felhasználják a kamerák által rögzített képeket is, amelyeket archív fotókkal hasonlítanak össze.

Budapest kíváncsi, Ankara hallgat

A török hatóságok – a TAK bejelentésének ellenére – továbbra is bizonygatták, hogy gázrobbanás történt, nem terrorakció. Ebben az is közrejátszhatott, hogy Törökország gazdasága számára kulcsfontosságú a turizmus: az ebből származó bevétele tavaly közel tizenötmilliárd euró volt. De a madárinfluenza megjelenése és a kurd szeparatisták által elkövetett sorozatos merényletek miatt csökkent az országba látogató turisták száma.

Mint azt a hvg.hu megtudta, Ankara a történtek óta nem tájékoztatta a magyar külügyminisztériumot az ügyben folyó nyomozásról. Az ankarai magyar nagykövetség ugyan érdeklődött a nyomozás állásáról Ankarában az illetékes ügyésznél, aki azonban szabadságon volt, helyettese pedig nem akart tájékoztatást adni, mondván: nem nyilatkozhat az ügyben.

Mint azt Polgár Viktor külügyi szóvivő a hvg.hu-nak elmondta, július 11-én Budapest még jegyzéket is küldött a török külügyminisztériumnak, erre azonban a mai napig nem válaszolt Ankara. Így egyelőre nem lehet tudni sem azt, hogy baleset vagy terrorakció történt-e június 25-én, sem azt, hogy hol tart a nyomozás az ügyben.

Dezső András

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Egy 42 éves férfi halt meg az antalyiai robbanásban

Egy 42 éves magyar férfi meghalt a törökországi Antalya közelében történt robbanásban, két könnyebben sérült magyar turistáról lehet tudni, egy 15 éves kislányt pedig megműtöttek, állapota stabil, nem életveszélyes.

MTI Világ

Van magyar áldozat a török robbanásban

Van magyar áldozata a törökországi Antalyától 100 kilométerre lévő Manavgat vízesésnél történt robbanásnak - erősítette meg a korábbi értesüléseket Polgár Viktor, a Külügyminisztérium szóvivője.