szerző:
MTI

Bush amerikai elnök júniusi budapesti látogatása kétségkívül kedvező impulzust adott a vízummentességet célzó magyar erőfeszítések mielőbbi teljesüléséhez. Ezt a budapesti amerikai nagykövetség ügyvivője mondta a Sziget fesztiválon.

"Az Egyesült Államoknak is érdeke az előrelépés. Számunkra is fontos, hogy Magyarország képes legyen csatlakozni az amerikai vízummentességi programhoz" - jelentette ki Philip T. Reeker, aki a külügyi tárca által felállított Sziget Követség sátor vendége volt.
   
Reeker azt mondta: a 2004-től működő és eddig négy ülést tartó magyar-amerikai konzuli munkacsoport is azon dolgozik, miként segíthetnek megértetni az emberekkel, hogy maguk tehetik könnyebbé ezt a folyamatot.
   
Az ügyvivő kitért arra, hogy változatlanul 85 százalék körül van az amerikai vízumért folyamodó magyar állampolgárok között a vízumot megkapók aránya. Hozzátette, hogy szinte minden sikeres kérelmező tíz évre szóló beutazási lehetőséghez jut az Egyesült Államokba. Ha a nyári szezon végén sem romlik a 85 százalékos arány, az jó jel a következő időszakra nézve is, hiszen nyáron sokkal több magyar állampolgár kíván az USA-ba utazni, mint más évszakokban. 
   
Továbbra is csökkenő tendenciát mutat a budapesti amerikai nagykövetség által elutasított vízumkérelmek aránya, ám az USA által a vízummentességhez megkövetelt 3 százalékos aránytól még nagyon messze van Magyarország.
Takács László szólt arról, hogy a tendencia viszonylag hosszú ideje csökkenő, ugyanakkor az elvárások is igen magasak.
   
Kitért arra, hogy a vízumkiadás körülményeinek javítása érdekében a budapesti amerikai nagykövetség számos intézkedést tett az elmúlt időszakban, így például a vízumot kérő állampolgárok a korábbinál szélesebb körű tájékoztatást kapnak, gyorsabban lehet interjú-időpontokhoz jutni.
   
Magyarország a túltartózkodási arányt (a vízumban megengedettnél több időt Amerikában töltők arányát) tekintve jobban áll, mint az elutasítások terén - a túltartózkodási arány két hónappal ezelőtt öt százalék alatt volt a magyar állampolgárok esetében. A főosztályvezető elmondta: ezen a téren nem állunk olyan rosszul, a túltartózkodások felmérésére az amerikai fél azonban egyelőre nem talált ki precíz módszert, inkább eseti ellenőrzésekkel próbálnak következtetéseket levonni.
   
A magyar-amerikai konzuli munkacsoportnak a korábban  júniusra tervezett, de a Bush-látogatás miatt akkor elmaradt ülését valószínűleg szeptemberben tartják meg. "Egyelőre nagy csodákra nem lehet számítani. A tárgyalások
menetrendjére adott a vízumútiterv, vagyis a roadmap tartalmából megpróbáljuk kivenni azokat az aktualitásokat, amelyek tekintetében
fel tudunk mutatni valamit" - mondta Takács László.
   
A következő ülésen téma lehet az új típusú, biometrikus útlevél bevezetése. Ezzel kapcsolatban a külügyi főosztályvezető kiemelte: Magyarország szeptembertől képes lesz a biometrikus útlevél bevezetésére, eleget téve nemcsak az amerikai, de az európai uniós elvárásoknak is, amelyek az okmánybiztonság kapcsán megfogalmazódtak.
   
"Fontos lenne, hogy a roadmap tartalmát tovább boncolgassuk az amerikai féllel, vagyis tegyük teljesen világossá, mi az, amit Magyarország még megtehet a majdani vízummentesség felé vezető úton" - közölte a főosztályvezető.
   
Amerikai elvárás az is, hogy Magyarország próbálja a közvélemény felé azokat a követelményeket kommunikálni, amelyeket az USA elvár. Ilyen szempontból is sikeres kezdeményezésnek tekinthető, hogy a Sziget fesztivál civil részén a Külügyminisztérium önálló sátrat működtetett, és itt kedden az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége volt a vendég. Az eseményen részt vett Simonyi András, Magyarország washingtoni nagykövete is.
   
Takács László üdvözölte azt az amerikai elképzelést, hogy a minél gyorsabb ügyintézés érdekében az amerikai vízumért folyamodó magyar állampolgárok a jövőben nemcsak telefonon, hanem interneten is bejelentkezhetnének időpontért vízuminterjúra. Ennek kapcsán Philip T. Reeker az MTI-nek azt mondta: egyelőre dolgoznak az internetes lehetőség bevezetésén, ez technikai kérdés, amelyet a tervek szerint hamarosan, talán még az idén megoldanak.

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Pénzt vagy elveket: kardjába dőlhet-e a szépségipar az állatkísérletek betiltása után?

Pénzt vagy elveket: kardjába dőlhet-e a szépségipar az állatkísérletek betiltása után?

Hátránya is lenne a minimálbér és a bérminimum egységesítésének

Hátránya is lenne a minimálbér és a bérminimum egységesítésének

Itt az első dal az új Pearl Jam albumról

Itt az első dal az új Pearl Jam albumról

Megszavazta Putyin alkotmánymódosítását az orosz alsóház

Megszavazta Putyin alkotmánymódosítását az orosz alsóház

Ismeretlen új vírusokat találtak a jégbe zárva Tibetben

Ismeretlen új vírusokat találtak a jégbe zárva Tibetben

Enyhébb idő érkezik hétvégén

Enyhébb idő érkezik hétvégén