szerző:
euractiv/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Akár több hónapig is eltarthat, amíg a verespataki aranybánya-beruházást tervező cég megválaszolja a romániai közviták során írásban megfogalmazott összes kérdést – jelentette ki Korodi Attila, a román környezetvédelmi minisztérium államtitkára.

Az államtitkár elmondta, hogy a tegnapi bukaresti közmeghallgatási rendezvény előtt már több ezer, írásban megfogalmazott kérdést regisztráltak a bukaresti szaktárcánál. Ugyanis a beruházó cég vezetői által az összesen 14 romániai közvitán megválaszolatlanul hagyott kérdéseket a résztvevőknek a minisztériumhoz kell eljuttatniuk, amely majd továbbítja azokat a céghez.

Korodi közölte, hogy jövő hétfőn Szegeden, kedden pedig Budapesten szervez a beruházó Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) újabb közmeghallgatásokat azt követően, hogy ezek sorát Romániában, Aradon és Déván zárják.

Az államtitkár utalva Sulfina Barbu román környezetvédelmi miniszter korábbi nyilatkozatára, megállapította, hogy a terv ellenzői részéről már eddig is elhangzottak olyan megalapozott kérdések, amelyeket egyelőre a beruházónak nem sikerült egyértelműen tisztáznia. Ezek közé sorolta az arany és ezüst kitermelése után a növény- és állatvilág tervezett visszatelepítését.

A bukaresti közvitán több felszólaló is firtatta, hogy a beruházó mennyi pénzt tervez költeni a természet rehabilitációjára, kevesellve a környezeti hatástanulmányban szereplő, erre a célra szánt 70 millió dollárt. John Aston, az RMGC alelnöke közölte, hogy egyelőre azért említettek ekkora összeget, mert nem létezik a világon az a bányaberuházás, amelynek kivitelezője a terv ilyen kezdetleges állapotában, mint a romániaié, képes lenne megmondani az erre a célra szánt összeget. Anélkül, hogy pontos összeget mondott volna, Aston arról biztosította a résztvevőket, hogy ennél több pénzt költenek majd a természet rehabilitációjára.

A román fővárosi lakossági fórumon körülbelül ötszázan vettek részt. A többnyire hurrogásoktól, bekiabálásoktól, tapsvihartól, „füttykoncerttől”, vagy különböző skandálásoktól kísért hozzászóló vitatkozó felek „kemény magját” egyrészt a Verespatakról érkezett, és a tervet támogató bányászok, másrészt pedig a különböző zöld szervezetek aktivistái alkották.

A cég vezetői igyekeztek megnyugtatni a természetért aggódó környezetvédőket, kifejtve, hogy a lehető legbiztonságosabb technológiával dolgoznak. Emlékeztettek, hogy a beruházás számos munkahelyet teremt Verespatakon, emellett Románia is jelentős gazdasági hasznot húzhat az ásványkincsek kitermelése után járó nyereségből, illetve a terv kivitelezése alatt beruházott összegekből.

Az RMGC-sek azt hangsúlyozták, hogy a romániai terv nem egyedülálló, a világon más négyszáz olyan bánya létezik, ahol az általuk is tervezett ciános technológiát alkalmazzák.

Rendbontás a bukaresti eseményen nem történt, mivel az időnként magukból kikelt, egymáshoz fenyegetően közeledő feleket a nagy számban jelen lévő rendfenntartók visszatartották.

A kanadai-román RMGC Európa legnagyobb külszíni aranybányáját szeretné megnyitni Verespatak mellett. A helyszínen legalább 330 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt rejt a föld.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Újabb bírósági fék a verespataki aranykitermelésnek

Felfüggesztette a verespataki aranykitermelést tervező Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) területrendezési tervét a romániai Fehér megyei törvényszék – adta hírül vasárnap a beruházást ellenző Alburnus Maior Egyesület.

MTI Világ

A kanadaiak szerint Verespatak nem káros

A verespataki aranybánya megnyitását tervező kanadai Gabriel Resources (GR) benyújtotta a környezetvédelmi hatásvizsgálat dokumentumainak első részét a román kormánynak – jelentette be Oyvind Hushovd, a cég elnök-vezérigazgatója.

MTI Világ

A rómaiak menthetik meg Verespatakot

Példátlan döntést hozott Romániában a gyulafehérvári ítélőtábla. Ha a bírósági határozat jogerőre emelkedik, végleg vagy hosszú időre megakadályozza az aranybányát szorgalamzó kanadai-román Rosia Montana Gold Corporation (RMCG) tervét - írja a Népszabadáság.

MTI Itthon

Verespataki telket kapott Gyurcsány

Szimbolikus nagyságú verespataki telket ajándékozott pénteken Budapesten Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek a Greenpeace magyarországi szervezete. A földdarab ott van, ahova egy kanadai cég ciántechnológiájú aranybányát és ehhez kapcsolódó zagytározót tervez építeni.

MTI Világ

Bezárták a verespataki bányát

Bezárták a verespataki állami aranybányát és a bánya 427 dolgozóját elbocsátják. A Rosiamintől a dolgozók végkielégítéssel távozhatnak, valamint kéthavi átlagfizetést és pótlólagos juttatásokat is kapnak.

MTI Világ

A román ügyészség elé került Verespatak ügye

A verespataki aranykitermelést tervező kanadai-román cég létrehozásával kapcsolatos szabálytalanságokat kezdte vizsgálni a román legfőbb ügyészség - adták hírül szerdán a romániai tájékoztatási eszközök.

Nem bír a kemény marsi talajjal a NASA robotvakondja, leállítják

Nem bír a kemény marsi talajjal a NASA robotvakondja, leállítják

Doku360: A 19 méteres medencénkből jutott el a két lányom az ifi Európa-bajnoki címig

Doku360: A 19 méteres medencénkből jutott el a két lányom az ifi Európa-bajnoki címig

Műemléki védettséggel mentheti meg a kormány a Márványmenyasszonyt és a Wichmann épületét

Műemléki védettséggel mentheti meg a kormány a Márványmenyasszonyt és a Wichmann épületét