szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az államtitoksértés vádja alól felmentette, ám az ennél enyhébb vétséget jelentő csalás elkövetése miatt hároméves börtönbüntetésre ítélt egy pekingi bíróság egy kínai férfit, aki a The New York Times című amerikai napilapnak dolgozott - közölte pénteken az elítélt egyik ügyvédje.

Csao Jent (Zhao Yan), aki anyagot gyűjtött a lap pekingi irodája számára, tízéves szabadságvesztéssel is sújthatták volna, ha bűnösnek találják államtitkok kiszivárogtatásában. A pekingi bíróság azonban nem találta meggyőzőnek az ügyészség erre vonatkozó bizonyítékait. Egyelőre nem tudni, hogy a törvényszék a csalás elkövetését miért állapította meg.

Értesülések szerint az újságírót 2004 szeptemberében azzal a gyanúval vették őrizetbe, hogy közreműködött Csiang Cö-min (Jiang Zemin), a kínai katonai bizottság elnöke lemondásának előzetes kiszivárogtatásában. Az amerikai lap tagadta, hogy Csiang Cö-min lemondásáról szóló információt kaptak volna Csao Jentől.

A kínai igazságszolgáltatás idén márciusban, nem sokkal Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai államfő egyesült államokbeli látogatása előtt ejtette a vádat, ám később újra elővették az ügyet, s az újságíró idén júniusban zárt ajtók mögött kénytelen volt bíróság elé állni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy elromlott vezeték miatt kevesebb gáz jön az országba

Egy elromlott vezeték miatt kevesebb gáz jön az országba

A Samsung is kiveheti a töltőt és a fülest az új Galaxyk dobozából

A Samsung is kiveheti a töltőt és a fülest az új Galaxyk dobozából

Jövő tavaszig meghosszabbították a szükségállapotot Spanyolországban

Jövő tavaszig meghosszabbították a szükségállapotot Spanyolországban