szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Pokolgépet - más források szerint kézigránátot - dobtak Koszovó északi részében egy szerb kávéházra szombat este. A kilenc sebesültből kettő súlyosan megsérült.

Az RTS szerb közszolgálati televízió szerint kilencen megsebesültek a merényletben. Illetékesek előzőleg két súlyos és egy könnyebb sérültről számoltak be. A robbantás időpontjában kávéházban tartózkodott egy szerb
politikus, a Szerb Lista Koszovóért és Metohijáért vezetője, Oliver Janovic is.

A Kosovska Mitrovica-i Dolce Vita kávéházban elkövetett támadás után a rendőrség őrizetbe vett egy albán nemzetiségű tinédzsert - közölte egy rendőrségi forrás. A támadás után több száz szerb gyűlt össze a város szerbek és albánok lakta részeit elválasztó hídon, hogy tiltakozzon a merénylet ellen.  A városban 500 ENSZ-rendőr és francia NATO-katonák járőröznek. Kórházi források szerint két szerb súlyosan megsebesült a támadásban. Egy brit ENSZ-rendőr szintén megsebesült, de csak könnyebben.
   
A hivatalosan Szerbiához tartozó tartomány 1999 óta ENSZ-közigazgatás alatt áll, amióta a NATO-csapatok kiűzték onnan az etnikai tisztogatással vádolt szerb erőket. A város az albánok és szerbek közötti súlyos összecsapások színhelye volt az 1998-1999-es háború idején.
   
Belgrádban Vojislav Kostunica kormányfő "az albán terroristákat és az őket nap mint nap aktívan vagy passzívan bátorító nemzetközi közösséget" okolta a támadásért. Jelenleg is folynak a tárgyalások a tartomány jövendő jogállásáról. A lakosság 90 százalékát kitevő albánok függetlenséget követelnek, Belgrád viszont csak nagyfokú autonómiába volna hajlandó belemenni Szerbia határain belül.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Mladics-ellenes feliratok miatt négy előállítások Szerbiában

A szerbiai rendőrség előállította egy ifjúsági emberi jogi szervezet négy aktivistáját csütörtökön, amiért a legkeresettebb hágai szökevény, Ratko Mladics tábornok elfogására buzdító feliratokat festettek fel a dél-szerbiai Nis város járdáira.

MTI Világ

Jogerősen 40 év börtönt kapott Legija volt szerb ezredes

A szerbiai legfelsőbb bíróság megerősítette szerdán Milorad Ulemek Legija egykori hírhedt szerbiai titkosszolgálati ezredes börtönbüntetését; Legiját korábban Ivan Sztambolics néhai szerbiai elnök és Vuk Draskovics jelenlegi külügyminiszter ellen elkövetett merénylet megszervezése miatt ítélték 40 évi szabadságvesztésre első fokon.

Két év alatt alatt alakíthatja át a kormány a háziorvosi ellátást

Két év alatt alatt alakíthatja át a kormány a háziorvosi ellátást

Videó: Nagy robajjal indult be a Csillaghajó hajtóműve

Videó: Nagy robajjal indult be a Csillaghajó hajtóműve

Háborúban már leváltották volna a Színművészeti kancellár-ezredesét

Háborúban már leváltották volna a Színművészeti kancellár-ezredesét