szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Mától az új, úgynevezett biometrikus útlevelet kapják az igénylők, amelyekben egy elektronikus csip is tartalmazza az okmány tulajdonosának fotóját, nevét, születési idejét és a többi ismertetőjegyet.

A régi okmányok használatban maradnak, érvényességi idejük lejártáig használhatók, akik azonban kedd reggel érkeznek az okmányirodákba, azok már az Európai Unió rendeletéhez igazodva, az eddigi kék helyett burgundi vörös színű útlevelet kapnak. Az okmányban szerepel majd az Európai Unió felirat, a fontosabb információk pedig több nyelven is olvashatók lesznek benne.

Az új, változatlan illetékkel igényelhető útlevélben egy olyan csip van elrejtve, amelyre felvitték tulajdonosának adatait, majd 2009. július 1-től már az úgynevezett másodlagos biometrikus adatok, az okmány tulajdonosának képmása és digitális ujjlenyomata is felkerül az adathordozóra. Az útlevélben lévő csipet csak az arra alkalmas készülékkel lehet leolvasni, ennek következtében hamisítani is sokkal nehezebb lesz az okmányt.

Azért augusztus 29-től és nem szeptember elsejétől vezetik be az új, egységes okmányt, mert az EU illetékes bizottsága múlt év február 28-án rendelte el az erre vonatkozó technikai fejlesztést, és annak végrehajtására 18 hónapos határidőt szabott, a határidő pedig hétfőn járt le.

Amerikai kérésre

Az Egyesült Államok az országot ért 2001. szeptember 11-ei terrortámadás után törvénnyel tette kötelezővé azon 27 ország állampolgárai számára, akik egyébként vízummentességet élveznek, hogy a 2005. október 25. után kiállított útlevéllel csak akkor utazhatnak be vízum nélkül az Egyesült Államokba, illetve léphetnek be az ország területére átutazóként, ha az úti okmány tartalmazza az utas digitális fényképét vagy egy biometrikus azonosítókat tartalmazó csipet.

Azon külföldi állampolgárok esetében, akiknek kötelező vízumot váltani az Egyesült Államokba való belépéshez - így például a magyaroknak is -, az amerikai hatóságok a vízumba építik bele a biometrikus adatokat.

Elsőként Belgiumban, 2004. május 17-én a vezették be a legmodernebb technikával készült okmányt, Franciaországban pedig ez év április 3-tól állítják ki a biometrikus útleveleket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Infinit Tech

Biometrikus útlevelek Oroszországban és Csehországban

Az orosz főváros lakói számára már készülnek az első biometrikus útlevelek. A kezdeményezés végrehajtásáért felelős Szövetségi Migrációs Szolgálat (FMSZ) megkezdte az első úti okmányok kiadását.

euractiv.hu Világ

Biometrikus vízumot vezetne be az EB

Új, biztonságos vízumrendszer bevezetéséről határozott az Európai Bizottság. A szabályozás az unión kívüli államokból érkezőkre terjed majd ki, és az adatvédelmi testületek bírálatai ellenére már jövőre alkalmazzák.

hvg.hu Tech

Biometrikus megoldásokkal szűrnék a terroristákat

Az amerikai Tennessee államban, Knoxville város repülőterén idén nyáron egy új biztonsági módszerrel kísérleteznek, amely a hazugságvizsgáló működési elvéhez hasonlóan próbálja kiszűrni a terroristagyanús személyeket a tömegből.

3000 éves felfedezés került elő Izraelből

3000 éves felfedezés került elő Izraelből

Megadta magát a férfi, aki túszul ejtett hat gyereket Szentpéterváron

Megadta magát a férfi, aki túszul ejtett hat gyereket Szentpéterváron

Majkát kiengedték a kórházból, és végtelenül hálás a balassagyarmatiaknak

Majkát kiengedték a kórházból, és végtelenül hálás a balassagyarmatiaknak