szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megvertek egy fiatalt Szlovákiában, állítása szerint azért, mert magyarul beszélt - jelentették hétfőn szlovák televíziók. Közben a Magyar Koalíció Pártja (MKP) hétfőn postázta a szlovák parlament pártjainak azt a szövegtervezetet, amelyben kezdeményezi, hogy a törvényhozás pártjai közös nyilatkozatban ítéljék el a szélsőséges és erőszakos megnyilvánulásokat.

Még szombaton közölte a szlovák rendőrség, hogy a Galántához közeli Diószegen hat helyi fiatal megvert egy 19 éves, szintén diószegi fiatalembert. A kocsmai garázdálkodásként vizsgált estről hétfőn este a TA3 szlovák hírtelevízió mutatott be képeket: a kórházban fekvő sértett azt állította, hogy azért verték meg, mert a támadók füle hallatára magyarul szólt a barátnőjéhez.

A televízióban megszólaltatott Martina Kredatusová rendőrségi szóvivő nem erősítette meg, hogy az inzultus hátterében magyarellenes indíték állna. A rendőrség nem ezen a nyomon vizsgálja az ügyet, mert ezt indokoló ismeretei egyelőre nincsenek. "Döntő körülmény lesz a sértett vallomása, nemkülönben az, hogy ennek ismeretében a nyomozótiszt mely kategóriába sorolja majd a bűncselekményt" - jelezte.

Ha a bűncselekmény a vizsgálat megállapításai szerint garázdálkodásnak minősül, akkor az elkövetők két év szabadságvesztésre ítélhetők, ha azonban a magyarellenes indíték mégis bizonyítást nyerne, a bűncselekményért a bíróság kettőtől hét évig terjedő büntetést is kiszabhat az elkövetőkre.

Közben a sértett hétfőn orvoshoz fordult. Jelenleg mellkasi sérüléssel és feldagadt orral a galántai kórházban fekszik. Kezelőorvosa, Zdeno Móres szerint három hétig marad kórházban. A fiatalember közben feljelentést tett a rendőrségen, de ez a körülmény egyelőre nem változtatott a nyomozás irányán.

A sértett szerint mielőtt az egyik támadója megütötte volna, megkérdezte, vajon ismeri-e Ján Slotát (az új szlovák koalíciós kabinethez tartozó Szlovák Nemzeti Párt (SNS) magyarellenes kirohanásairól ismert elnökét), és tudja-e, vajon hol lakik? "Ezután ütlegelni kezdtek" - mondta el a nehezen beszélő sértett.

"A városban soha többé nem érezném biztonságban magam"

Közben az a fiatal lány, aki a pénteki atrocitás áldozata volt, és akit időközben kiengedtek a nyitrai kórházból, nyilatkozott a pozsonyi Új Szónak. Mint korábban a hvg.hu is jelentette, államvizsgázni ment a Konstantin Egyetem Magyar Tanszékére, útja egy nyírfaligeten keresztül vezetett. Mobiltelefonján valakivel magyarul beszélt, ekkor szólították meg azzal, hogy „Szlovákiában szlovákul!”

„Nem szóltam semmit, erre újra figyelmeztettek, majd odajöttek hozzám, hallottam-e, mit mondtak. Azt feleltem, hallottam, és szeretném, ha békén hagynának. Megkérdezték, hová megyek, mondtam, hogy az egyetemre. Ma már nem mész sehová, röhögtek, és valószínűleg leüthettek, mert innen kezdve csak arra emlékszem, hogy magas fűben állok. Nem tudom, hogy kerültem oda, csak azt tudom, hogy a két férfi rám parancsolt, vessem le a zakómat és a harisnyámat, vegyem ki a fülemből a fülbevalóimat és adjam oda a pénztárcámat. Szó nélkül engedelmeskedtem nekik, mégis arcon ütöttek és hasba rúgtak. Több rúgást is kaphattam, mert ismét elvesztettem az eszméletemet. Nem tudom, mikor mehettek el, arra eszméltem a fűben, hogy nagyon fázom. Futni kezdtem az egyetem felé, orromból dőlt a vér, valahogy bejutottam a tanszékre, és ott aztán a tanáraim hívták a mentőket.”

Azt, hogy a tanulmányait Nyitrán folytatja-e, még nem tudja, de abban biztos, hogy ezek után nem tudna a városban élni. "Ha lehet, tanulmányaimat is levelező tagozaton folytatnám. Ebben a városban soha többé nem érezném biztonságban magam” – mondta a 23 éves diáklány.

Fellépést sürgetnek

A korábbi jelzésnek megfelelően a Magyar Koalíció Pártja (MKP) hétfőn a gyors egyeztetés szándékával postázta a szlovák parlament pártjainak azt a szövegtervezetet, amelyben kezdeményezi, hogy a törvényhozás pártjai közös nyilatkozatban ítéljék el a szélsőséges és erőszakos megnyilvánulásokat, a Szlovákiában riasztóan felerősödött magyarellenes hangulatot, és állapodjanak meg arról, vajon a parlament elé terjesztik-e, vagy közös felhívásként nyilvánosságra hozzák - erősítette meg Bugár Béla, a kezdeményező magyar párt elnöke.

Bohumil Doležal  cseh politológus az Új Szónak elmondta, ha Csehországban történt volna hasonló eset, az határozott állásfoglalásra bírta volna a politikusokat, a civil szférát. Érthetetlennek tartja, hogy szlovák civil szervezetek, közéleti személyiségek eddig nem hallatták hangjukat az utóbbi hetek nacionalista megnyilvánulásaival kapcsolatban.

A szlovákiai hallgatást hétfőn végre megtörte a nyitrai közéleti szereplők nyílt levele. Ebben elítélik a pénteki támadást, és hangsúlyozzák, Jan Slota pártjának  kormányra kerülése óta fokozódtak a nacionalista megnyilvánulások. Felszólítják a kormányt, erélyesen ítéljen el mindenfajta kisebbségellenes megnyilvánulást, és határozottan lépjen fel ellenük. A levél aláírói közt szerepel három városi képviselő, Daniel Balko, Jozef Weber és Anton Živčic, továbbá Darina Karová, a nyitrai nemzetközi színházi fesztivál igazgatója, két színművész, Eva Pavlíková és Ivan Gontko. Rajtuk kívül František Halás, a Nyitrai Kerületi Építésügyi Hivatal elöljárója, valamint újságírók és más közszereplők is csatlakoztak a felhíváshoz. 

 

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
MTI Gazdaság

Megrendülhetnek Szlovákia kedvező pozíciói

Az új szlovák kormány működése máris ronthatja a befektetőknek az országról, mint legkedveltebb közép-európai befektetési helyszínről alkotott képét - állítja a Reuters elemzésében.

Világ

Magyar egyetemista lányt vertek meg Szlovákiában

Ismeretlen tettesek megvertek egy magyar egyetemista lányt pénteken a szlovákiai Nyitrán, és magyarellenes szöveget írtak a blúzára. A rendőrség az eddigieknél keményebb fellépést, a pozsonyi nagykövetség nagyobb odafigyelést ígér. Gyurcsány Ferenc a szlovák kormányfő elhatárolódását várja a magyarellenes megnyilvánulásoktól.

Itthon

Szlovák válasz Gyurcsány Ferencnek

A szlovák miniszterelnök lényegében elzárkózott attól, hogy eleget tegyen Gyurcsány Ferenc felszóllításának és ítélje el a magyarellenes atrocitásokat.

MTI Itthon

Bekérették Szlovákia budapesti nagykövetét

A sorozatos szlovákiai magyarellenes esetek miatt hétfőre a Külügyminisztériumba kérették a budapesti szlovák ügyvivőt – erősítette meg a magyar külügyminiszter a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában.

Itt az idei magyar nyárigumiteszt eredménye

Itt az idei magyar nyárigumiteszt eredménye

Idő előtt kiszivároghatott az iOS 14 legnagyobb durranása

Idő előtt kiszivároghatott az iOS 14 legnagyobb durranása

Tízezer koronavírus-fertőzött van már Afrikában

Tízezer koronavírus-fertőzött van már Afrikában