szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) betiltott kurd gerillaszervezethez közelálló szélsőségesek művének tudja be a török sajtó a három halálos áldozatot követelő hétfői antalyai robbantásos merényletet, amelyben a CNN Türk török hírtelevízió szerint összesen 87 személy, köztük 14 külföldi turista sebesült meg.

"A PKK mészárlása Antalyában" szalagcímmel tudósított a történtekről a Milliyet, míg a Sabah azt írta, hogy a hatóságok három gyanúsítottat keresnek a robbantással összefüggésben. Kedd reggelig a török rendőrség hivatalosan semmit sem közölt arról, hogy mi okozhatta a robbanást.

A feltételezett pokolgépet valószínűleg távirányítással hozták működésbe egy moped csomagtartójában a földközi-tengeri üdülőváros bevásárlónegyedében, egy éttermeknek helyet adó épület előtt, a motorkerékpárok számára fenntartott parkolóhelyen - írták kedden a török lapok.

Nincs magyar áldozat

Mit akarnak a gerillák?
A Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) gerillái 1984-ban indítottak fegyveres harcot annak reményében, hogy Törökország egy részén kurd államot hoznak létre, vagy legalábbis széleskörű önrendelkezési jogokat harcolnak ki a helyi kurd lakosságnak. Az összecsapásokban és merényletekben eddig mintegy 37 ezren vesztették életüket. A PKK fegyveresei gáz- és olajvezetékek ellen is intéztek támadásokat.
A török hatóságok szerint a halálos áldozatok mind török állampolgárok, bár egyikük azonosítása még nem történt meg. Akif Aktug, az antalyai rendőrség szóvivője húsz sebesültről számolt be, hozzátéve, hogy egyikük állapota súlyos. A CNN Türk hírtelevízió szerint a sebesültek száma eléri a 87-et, s köztük 14 külföldi turista van. Torma Tamás ankarai magyar konzul szerint nincs magyar a sérültek között.

Nyugalomban telt a keddre virradó éjszaka Törökországban, ahol az antalyai volt az ötödik robbantás 24 órán belül. Az előző, Marmaris égei-tengeri üdülővárosban, illetve Isztambulban elkövetett robbantásokban 27 személy, köztük 10 brit turista sérült meg.

Megakadályozott merényletek

A hatóságok hétfőn este azt közölték, hogy a többivel egyidejűleg tervezett merényletet hiúsítottak meg az ugyancsak az Égei-tenger partján fekvő Izmir nagyvárosban, ahol letartóztatták a PKK egy tagját és robbanószert foglaltak le.

Az isztambuli és a marmarisi robbantások elkövetését hétfőn egy közleményben a Kurdisztán Szabad Sólymai nevű kurd fegyveres csoport vállalta. A törökországi merényletek nyomán két nagy német utazási iroda, a TUI és a Thomas Cook felajánlotta ügyfeleinek a törökországi helyfoglalások ingyenes átírását más helyszínekre

Sűrűsödnek a támadások (Oldaltörés)

Pénteken ugyancsak robbantottak a dél-törökországi Adanában. Akkor két robbanószerkezet öt perces eltéréssel lépett működésbe az üdülőváros központjában: az első egy bank előtt, a második egy irodaház előtt robbant fel. A robbantásban négyen sebesültek meg, valamennyien török állampolgárok.

Augusztus 19-én pedig az ország keleti részén egy földgázvezeték robbant fel. A robbanás a részben kurdok lakta Agri tartományban történt. Ezen a vidéken húzódik az a gázvezeték, amelyen Törökország földgázt importál Iránból hazai szükségletei ellátására. A detonáció oka egyelőre ismeretlen, de Halil Ibrahim Akpinar tartományi kormányzó azt gyanítja, hogy a szakadár kurd felkelőket gyanítják a háttérben.

A hatóságok titkolóznak

A hétfői merénylet helyszíne
Mint ahogy arról a hvg.hu korábban beszámolt, továbbra is rejtély, hogy baleset vagy terrorakció volt-e az a robbanás, amely a törökországi Antalya közelében történt idén júniusban, s amelynek magyar áldozata is volt. Mint azt a hvg.hu megtudta, Ankara a történtek óta nem tájékoztatta a magyar külügyminisztériumot az ügyben folyó nyomozásról.

Az ankarai magyar nagykövetség ugyan érdeklődött a nyomozás állásáról az illetékes ügyésznél, aki azonban szabadságon volt, helyettese pedig nem akart tájékoztatást adni, mondván: nem nyilatkozhat az ügyben. Mint azt megtudtuk, július 11-én Budapest még jegyzéket is küldött a török külügyminisztériumnak, erre azonban a mai napig nem válaszolt Ankara.

Visszaesett a turizmus

Az idén eddig az átlagosnál kevesebb külföldi turista kereste fel Törökországot. A statisztikai hivatal adatai szerint az év első hét hónapjában számuk 6,4 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Csupán júliusban 2,2 százalékkal kevesebben, összesen 3,1 millióan látogattak el az országba. Ugyanebben a hónapban 7,8 százalékkal kevesebb, 550 ezer német érkezett látogatóba, de még így is a legnagyobb csoportot alkotják.

A visszaesést török lapok ugyanakkor nem a merényletekkel, hanem a labdarúgó világbajnoksággal, a madárinfluenzával, illetve az egyes városokban az alkoholfogyasztási tilalom körüli vitával hozták összefüggésbe.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
MTI Világ

Van magyar áldozat a török robbanásban

Van magyar áldozata a törökországi Antalyától 100 kilométerre lévő Manavgat vízesésnél történt robbanásnak - erősítette meg a korábbi értesüléseket Polgár Viktor, a Külügyminisztérium szóvivője.

MTI Világ

Sebesült magyar kisfiú Törökországban

Egy 15 éves magyar fiú is megsérült a törökországi Anatalya közelében történt robbanásnál - közölte az a gyerek itthon tartózkodó édesanyja. A gyerek látta, amint a robbanás után egy magyar férfi összeesett, majd a fiú a többiekkel menekült a helyszínről.

Economist: Hogy a pénzek ne Orbán üzletfeleinél kössenek ki

Economist: Hogy a pénzek ne Orbán üzletfeleinél kössenek ki

Forró a helyzet az Egyesült Államokban, a Google egyelőre nem indítja az Android 11-et

Forró a helyzet az Egyesült Államokban, a Google egyelőre nem indítja az Android 11-et

Egy volt máltai miniszter is fizetett Daphne Caruana Galizia újságíró meggyilkolásáért

Egy volt máltai miniszter is fizetett Daphne Caruana Galizia újságíró meggyilkolásáért