szerző:
MTI

A Verespatakra tervezett aranybánya a piacon elérhető legjobb technológia alapján létesülne, a projekt nem összehasonlítható a 2000-ben katasztrófát okozó nagybányai létesítménnyel - mondta John Aston, a beruházó Rosia Montana Gold Corporation (RMCG) környezetvédelemért felelős alelnöke a projekttel kapcsolatos közmeghallgatáson Budapesten.

John Aston, a beruházó Rosia Montana Gold Corporation (RMCG) környezetvédelemért felelős alelnöke a két ciántechnológiát alkalmazó projekt közötti különbségeket ismertetve kifejtette, hogy a verespataki jóval szigorúbb bányászati előírásoknak megfelelően, Magyarországtól sokkal távolabb helyszínen, nagyságrendekkel drágábban valósulna meg. 

A térség lakói által 95 százalékban támogatott bányaberuházás munkahelyeket teremtene, hozzájárulna a gazdasági növekedéshez és oktatási tevékenységet látna el, azaz fejlődést eredményezne a vidéken - hangoztatta az alelnök a rendezvényen megjelent 300 ember előtt. 

A rendezvénynek helyt adó egyetemi előadóterem falaira a megjelent zöld szervezetek képviselői olyan transzparenseket helyeztek ki, mint például "Ne hagyjuk, hogy zagytározó legyen Magyarországból!" vagy "Amikor az utolsó folyóinkat is megmérgeztük, rájövünk majd, hogy a cián nem iható." 

John Aston szerint jól jellemzi a létesítmény biztonságát, hogy ugyan Románia legkevésbé földrengés érintette területén indulna a beruházás, mégis a terveknek megfelelően akár a Richter-skála szerinti 8-as erősségű földmozgásnak is ellenállna a rendszer. Egy baleset valószínűsége 1:100 millióhoz. A területen a jelenleg zajló egyéb bányatevékenység nyomán folyamatosan az uniós határértékeket meghaladó nehézfém-szennyeződés éri a helyi patakot. Az RMCG vállalja azt, hogy az aranybánya beindulása esetén a patakot mentesíti a jelenlegi környezetterheléstől is.

Olajos Péter európai parlamenti képviselő a közmeghallgatás közönségének első felszólalójaként azt kifogásolta, hogy a beadott környezetvédelmi engedélykérelemben nem esik szó havária tervről. 

John Aston jelezte, hogy a környezeti hatásvizsgálat száz oldalas magyar nyelvű összefoglalója valóban nem tartalmaz utalást havária tervre, de azzal a teljes román és angol nyelvű dokumentáció 137 oldalon foglalkozik. 

Több felszólaló az esetleges baleset elhárításának és a szükséges kárpótlásoknak, illetve a bánya 20 éves működését követő rekultivációjának pénzügyi fedezetét firtatta. John Aston úgy vélte, hogy ezzel a kérdéssel korai foglalkozni. A biztosítékadás nem a környezetvédelmi engedély kapcsán felmerülő kérdés, hanem a működési engedélykérelem igénylésekor - mutatott rá, hozzátéve, hogy legkorábban 2009-ben lesz ez a kérdés aktuális. 

Egy matematikus egyetemista a Verespatakon fenyegető baleset valószínűségének kiszámolását kifogásolta. Szerinte a katasztrófa "nevetségesen" alacsonyan megállapított esélye csak a "laikusok elbűvölésére" alkalmas. John Aston hangsúlyozta, hogy nemzetközileg megalapozott számítások adják valószínűségszámításuk hátterét. 

Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetségének felszólaló elnöke az RMGC előadását egy jól működő, amerikai típusú PR-gépezet termékének nevezte. Jelezte, hogy a Titanic tervezői is valószínűleg olyan magabiztosak voltak, mint a cég környezetvédelmi alelnöke. 

Az elnök kérte a román környezetvédelmi tárca rendezvényen részt vevő képviselőjét, hogy ne engedélyezze az elsősorban román, de magyar embereket is veszélyeztető tervet. 

A beruházással foglalkozó közleményt adott ki Haranghy Csaba, a Fővárosi Vízművek vezérigazgatója. Ebben egyebek között hangsúlyozza: "Az utóbbi időben tapasztalhattuk, mit jelent, amikor ivóvízbázisaink  szennyeződnek. Szerencsére ezek csak ritka események voltak, ahhoz azonban elegendőnek bizonyultak, hogy ráirányítsák a figyelmet a természeti adottságok védelmére. Fontos tehát, hogy mindannyian, akik felelősséggel gondolkodunk a vízellátásról, felemeljük szavunkat környezetünk védelméért" - fogalmaz a vezérigazgató. 

Álláspontja szerint a Verespatakon tervezett arany- és ezüstkitermelés olyan ciános technológiával valósítható meg, amely komolyan szennyezheti Románia és Magyarország vizeit, főként a Marost és Tiszát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Verespataki telket kapott Gyurcsány

Szimbolikus nagyságú verespataki telket ajándékozott pénteken Budapesten Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek a Greenpeace magyarországi szervezete. A földdarab ott van, ahova egy kanadai cég ciántechnológiájú aranybányát és ehhez kapcsolódó zagytározót tervez építeni.

euractiv/hvg.hu Világ

A verespataki bányanyitásról még hónapokig folyik a közvita

Akár több hónapig is eltarthat, amíg a verespataki aranybánya-beruházást tervező cég megválaszolja a romániai közviták során írásban megfogalmazott összes kérdést – jelentette ki Korodi Attila, a román környezetvédelmi minisztérium államtitkára.

MTI Világ

Bezárták a verespataki bányát

Bezárták a verespataki állami aranybányát és a bánya 427 dolgozóját elbocsátják. A Rosiamintől a dolgozók végkielégítéssel távozhatnak, valamint kéthavi átlagfizetést és pótlólagos juttatásokat is kapnak.

Hét nap

VERESPATAK ÜGYE

Sikerként könyveli el a verespataki külszíni aranybánya tervét ellenző Alburnus Major civil szervezet, hogy a...

A Disney csatába indította jedi lovagjait és szuperhőseit a streamingháborúban

A Disney csatába indította jedi lovagjait és szuperhőseit a streamingháborúban

18 millió forinttal verték át csalók a pécsi önkormányzatot

18 millió forinttal verték át csalók a pécsi önkormányzatot

Majd kétmilliárd eurós veszteséggel zárta az első félévét a Vodafone

Majd kétmilliárd eurós veszteséggel zárta az első félévét a Vodafone

50 km/h-val sem ment L. L. Junior kisfiának gázolója

50 km/h-val sem ment L. L. Junior kisfiának gázolója

Rájöhettek, miért lett sok e-cigarettázó tüdőbeteg

Rájöhettek, miért lett sok e-cigarettázó tüdőbeteg

A fideszes képviselő és a kabinetvezető is alpári módon reagált a szekszárdi kudarcra

A fideszes képviselő és a kabinetvezető is alpári módon reagált a szekszárdi kudarcra