szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Verespatakra tervezett aranybánya a piacon elérhető legjobb technológia alapján létesülne, a projekt nem összehasonlítható a 2000-ben katasztrófát okozó nagybányai létesítménnyel - mondta John Aston, a beruházó Rosia Montana Gold Corporation (RMCG) környezetvédelemért felelős alelnöke a projekttel kapcsolatos közmeghallgatáson Budapesten.

John Aston, a beruházó Rosia Montana Gold Corporation (RMCG) környezetvédelemért felelős alelnöke a két ciántechnológiát alkalmazó projekt közötti különbségeket ismertetve kifejtette, hogy a verespataki jóval szigorúbb bányászati előírásoknak megfelelően, Magyarországtól sokkal távolabb helyszínen, nagyságrendekkel drágábban valósulna meg. 

A térség lakói által 95 százalékban támogatott bányaberuházás munkahelyeket teremtene, hozzájárulna a gazdasági növekedéshez és oktatási tevékenységet látna el, azaz fejlődést eredményezne a vidéken - hangoztatta az alelnök a rendezvényen megjelent 300 ember előtt. 

A rendezvénynek helyt adó egyetemi előadóterem falaira a megjelent zöld szervezetek képviselői olyan transzparenseket helyeztek ki, mint például "Ne hagyjuk, hogy zagytározó legyen Magyarországból!" vagy "Amikor az utolsó folyóinkat is megmérgeztük, rájövünk majd, hogy a cián nem iható." 

John Aston szerint jól jellemzi a létesítmény biztonságát, hogy ugyan Románia legkevésbé földrengés érintette területén indulna a beruházás, mégis a terveknek megfelelően akár a Richter-skála szerinti 8-as erősségű földmozgásnak is ellenállna a rendszer. Egy baleset valószínűsége 1:100 millióhoz. A területen a jelenleg zajló egyéb bányatevékenység nyomán folyamatosan az uniós határértékeket meghaladó nehézfém-szennyeződés éri a helyi patakot. Az RMCG vállalja azt, hogy az aranybánya beindulása esetén a patakot mentesíti a jelenlegi környezetterheléstől is.

Olajos Péter európai parlamenti képviselő a közmeghallgatás közönségének első felszólalójaként azt kifogásolta, hogy a beadott környezetvédelmi engedélykérelemben nem esik szó havária tervről. 

John Aston jelezte, hogy a környezeti hatásvizsgálat száz oldalas magyar nyelvű összefoglalója valóban nem tartalmaz utalást havária tervre, de azzal a teljes román és angol nyelvű dokumentáció 137 oldalon foglalkozik. 

Több felszólaló az esetleges baleset elhárításának és a szükséges kárpótlásoknak, illetve a bánya 20 éves működését követő rekultivációjának pénzügyi fedezetét firtatta. John Aston úgy vélte, hogy ezzel a kérdéssel korai foglalkozni. A biztosítékadás nem a környezetvédelmi engedély kapcsán felmerülő kérdés, hanem a működési engedélykérelem igénylésekor - mutatott rá, hozzátéve, hogy legkorábban 2009-ben lesz ez a kérdés aktuális. 

Egy matematikus egyetemista a Verespatakon fenyegető baleset valószínűségének kiszámolását kifogásolta. Szerinte a katasztrófa "nevetségesen" alacsonyan megállapított esélye csak a "laikusok elbűvölésére" alkalmas. John Aston hangsúlyozta, hogy nemzetközileg megalapozott számítások adják valószínűségszámításuk hátterét. 

Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetségének felszólaló elnöke az RMGC előadását egy jól működő, amerikai típusú PR-gépezet termékének nevezte. Jelezte, hogy a Titanic tervezői is valószínűleg olyan magabiztosak voltak, mint a cég környezetvédelmi alelnöke. 

Az elnök kérte a román környezetvédelmi tárca rendezvényen részt vevő képviselőjét, hogy ne engedélyezze az elsősorban román, de magyar embereket is veszélyeztető tervet. 

A beruházással foglalkozó közleményt adott ki Haranghy Csaba, a Fővárosi Vízművek vezérigazgatója. Ebben egyebek között hangsúlyozza: "Az utóbbi időben tapasztalhattuk, mit jelent, amikor ivóvízbázisaink  szennyeződnek. Szerencsére ezek csak ritka események voltak, ahhoz azonban elegendőnek bizonyultak, hogy ráirányítsák a figyelmet a természeti adottságok védelmére. Fontos tehát, hogy mindannyian, akik felelősséggel gondolkodunk a vízellátásról, felemeljük szavunkat környezetünk védelméért" - fogalmaz a vezérigazgató. 

Álláspontja szerint a Verespatakon tervezett arany- és ezüstkitermelés olyan ciános technológiával valósítható meg, amely komolyan szennyezheti Románia és Magyarország vizeit, főként a Marost és Tiszát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Verespataki telket kapott Gyurcsány

Szimbolikus nagyságú verespataki telket ajándékozott pénteken Budapesten Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek a Greenpeace magyarországi szervezete. A földdarab ott van, ahova egy kanadai cég ciántechnológiájú aranybányát és ehhez kapcsolódó zagytározót tervez építeni.

euractiv/hvg.hu Világ

A verespataki bányanyitásról még hónapokig folyik a közvita

Akár több hónapig is eltarthat, amíg a verespataki aranybánya-beruházást tervező cég megválaszolja a romániai közviták során írásban megfogalmazott összes kérdést – jelentette ki Korodi Attila, a román környezetvédelmi minisztérium államtitkára.

MTI Világ

Bezárták a verespataki bányát

Bezárták a verespataki állami aranybányát és a bánya 427 dolgozóját elbocsátják. A Rosiamintől a dolgozók végkielégítéssel távozhatnak, valamint kéthavi átlagfizetést és pótlólagos juttatásokat is kapnak.

Hét nap

VERESPATAK ÜGYE

Sikerként könyveli el a verespataki külszíni aranybánya tervét ellenző Alburnus Major civil szervezet, hogy a...

Lassan elrakhatja az esernyőt: jövő héttől búcsút mondhatunk a rossz időnek

Lassan elrakhatja az esernyőt: jövő héttől búcsút mondhatunk a rossz időnek

Könyvelőként meddig kell megőrizni az ügyfelek dokumentumait?

Könyvelőként meddig kell megőrizni az ügyfelek dokumentumait?

3 millió forintért kínálják ezt a szemrevaló 33 éves Zsigulit

3 millió forintért kínálják ezt a szemrevaló 33 éves Zsigulit