szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha román parlament január 1-ig, az ország várható EU-csatlakozásának időpontjáig nem szavazza meg a kisebbségi törvény-tervezetet a kormány által előterjesztett formában, akkor az RMDSZ kilép a koalícióból, jelentette be Markó Béla szövetségi elnök.

Markó szerint – aki az uniós csatlakozással megbízott miniszterelnök-helyettesi tisztséget is betölti – az RMDSZ-nek kötelessége meghatározó szerepet vállalni a csatlakozási feltételek teljesítésében, de 2007. január 1. után újratárgyalják a koalíciós szerződést.

Mivel a tervezetet hónapok óta tologatják a plénum és a különböző bizottságok között, az RMDSZ-en belül egyre többen hangoztatják, hogy a szövetségnek még tavaly ki kellett volna kényszeríteni, hogy a kormány, mint tette azt más esetekben, vállaljon politikai felelősséget a kisebbségi törvényért, s ezzel az ügy már megoldódott volna.

A koalíción belül elsősorban a demokraták ellenzik a törvényt, sőt, maga Traian Basescu államfő, a hétfői, Göncz Kinga külügyminiszterrel való találkozóján kijelentette, nem fogad el semmiféle pozitív diszkriminációt és elutasítja a  kisebbségek képviseleteinek vétójogát. Vele ellentétben, a liberális Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök még reménykedik, hogy az ősszel a parlament elfogadja a törvényt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

RMDSZ: senki ne használja az ünnepet önös céljaira

Nem szabad engedni, hogy március 15. ünnepét bárki is önös politikai célokra használja fel, hiszen ez a nemzeti összefogás, a szolidaritás napja, és a romániai magyarság közösségi létének legfőbb igazsága, megtartó ereje az egység - fogalmazta meg Marosvásárhelyen a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ).

MTI Világ

Négy RMDSZ-es miniszter az új kormányban

Négypárti koalíciós kormányának listáját ismertette vasárnap esti tévényilatkozatában Calin Popescu Tariceanu kijelölt román miniszterelnök, aki közölte: csapata tagjainak szakbizottsági meghallgatására hétfőn, parlamenti megszavazására pedig kedden kerül sor.

MTI Itthon

Markó bírálta a nacionalista erőket és a Polgári Szövetséget

A Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) nem lehet holmi függeléknek tekinteni a mai román kormánykoalícióban, a szövetség nem kíván kilépni belőle akkor sem, ha e koalíción belül szószegők akarják megakadályozni a korábban egységesen elfogadott kormányprogram megvalósítását - e gondolatot fejtette ki szombaton Marosvásárhelyen Markó Béla, az RMDSZ elnöke.

MTI Itthon

Avarkeszi alkotmánymódosításról tárgyalt az RMDSZ-szel

A magyar kormány és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselői egyetértenek abban, hogy a magyar alkotmány egészüljön ki a határon túli magyarokról szóló fejezettel, és ebben hangsúlyozottabban jelenjen meg a Magyar Köztársaságnak a határon túli magyarok iránti felelőssége.

MTI Választás 2006

Az RMDSZ szenátorát sértették Mikola szavai

Nem demokratikus gondolkodásra vall az, ha valaki nem Magyarországon élő és adózó emberek segítségével akarja eldönteni a magyar politika erőviszonyait - mondta pénteken kolozsvári sajtótájékoztatóján Eckstein-Kovács Péter, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátora a fideszes Mikola Istvánnak a határon túli magyarokra vonatkozó nyilatkozatára utalva.

hvg.hu Világ

Markó: a miniszterasszony kérjen bocsánatot!

Markó Béla, az RMDSZ elnöke, miniszterelnökhelyettes kijelentette, Monica Macovei liberális párti (PNL) igazságügyi miniszter kérjen bocsánatot, amiért súlyos vádakkal illette a szövetséget.

Annyi lélegeztetőgépet vett a külügy, hogy a felesleges gépeket most megpróbálja eladni

Annyi lélegeztetőgépet vett a külügy, hogy a felesleges gépeket most megpróbálja eladni

Szinte hihetetlen: Tajvanon 200 napja egyetlen új koronavírus-esetet sem regisztráltak

Szinte hihetetlen: Tajvanon 200 napja egyetlen új koronavírus-esetet sem regisztráltak

Már tárgyalnak a jövő évi minimálbérről és bérminimumról

Már tárgyalnak a jövő évi minimálbérről és bérminimumról