szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Csütörtökön folytatódott a kőolaj szabadpiacán a drágulás részben a Iránnak szabott ENSZ döntés határidejének lejártával, az ezzel összefüggő ellátási aggodalmak miatt és a nigériai helyzet következtében. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa csütörtökig adott határidőt az urándúsítás leállítására azzal, hogy utána szankciók fenyegethetik az OPEC-tag Iránt. Erre ez utóbbi a kivitel leállításával reagálhat.

Nigériában a két nagy bányászati szakszervezet munkabeszüntetési akcióról tárgyal, miközben az USA ötödik legnagyobb olajellátójának termelése az év elejei szinthez képest egynegyeddel kevesebb.

A nyugati féltekén irányadó amerikai könnyűolajfajta, a West Texas Intermediate a legközelebbi, októberi határidőre csütörtök reggel hordónként (159 liter) 70,47 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó, elektronikus ACCESS-jegyzésében, 44 centtel drágább a szerdai New York-i zárónál. Kedden 69,71 dolláron zárt a NYMEX-en, 90 centtel olcsóbban, mint hétfőn. Hétfőn 1,90 dollárral olcsóbbodott, pénteken 15 centtel drágult, csütörtökön 60 centtel drágult, múlt szerdán 1,20 dollárral olcsóbbodott, múlt kedden 20 centtel olcsóbbodott a NYMEX-en.

Az olajár annak ellenére emelkedett, hogy az amerikai nyersolajtartalékok múlt heti növekedéséről tettek közzé szerdán adatokat. Az amerikai kormány energetikai tájékoztató hivatalának (EIA) az adatai szerint az augusztus 25-én záródott héten az amerikai olajtartalék 2,4 millió hordóval bővült, míg a szakértői várakozásokban 1,5 millió hordó csökkenés szerepelt. A múlt héten a benzintartalék a becsült 0,7 millió hordó csökkenés helyett 0,4 millió hordóval nőtt.

Az ólmozatlan normálbenzin a legközelebbi, szeptemberi határidőre csütörtök reggel gallononként (3,78 liter) 1,8190 dollár volt, 0,0171 dollárral drágább a szerdai későinél. Szerda reggel 0,0072 dollárral drágult a keddi New York-i záróhoz képest. Kedden 0,0061 dollárral drágult, hétfőn 0,1120 dollárral olcsóbbodott, pénteken 0,0336 dollárral drágult, csütörtökön 0,0021 dollárral drágult, múlt szerdán 0,0541 dollárral olcsóbbodott, múlt kedden 0,0027 dollárral drágult New Yorkban.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta a legközelebbi, októberi határidőre csütörtök reggel hordónként 70,70 dollár volt az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében, 52 centtel drágább a szerdai zárónál. Szerdán a Brent 32 centtel 70,18 dollárra nőtt. Kedden 69,86 dolláron zárt, 96 centtel olcsóbban, mint hétfőn. Hétfőn 1,88 dollárral olcsóbbodott, pénteken 2 centtel drágult, csütörtökön 66 centtel drágult, múlt szerdán 1,10 dollárral olcsóbbodott, múlt kedden 15 centtel olcsóbbodott.

Csütörtök reggel az arany unciánként (31,1035 gramm) 621,08 dollár volt Londonban azonnali szállításra, 1,8 dollárral drágább a szerdai későinél. Május 12-én napközben 730,00 dollárt ért el az európai forgalomban, ez a legújabb csúcsa 1980. január óta. Az akkori, 850 dolláros rekord érték mai áron 2200 dollárnak felel meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Autó

Van ahol drágább a gázolaj, mint a benzin

A holtankoljak.hu adatai szerint szerda reggel akadnak az országban - elsősorban a fővárosban - olyan benzinkutak, amelyek drágábban mérik a gázolajat, mint a benzint. Mától három forinttal csökken a benzin és három forinttal nő a gázolaj literenkénti ára.

Mindenkori mélypontja közelébe zuhant szerda este a forint

Mindenkori mélypontja közelébe zuhant szerda este a forint

Kanye West beszólt Jennifer Anistonnak: A Jóbarátok nem volt vicces

Kanye West beszólt Jennifer Anistonnak: A Jóbarátok nem volt vicces

A Kádár-rezsim drogügyleteiről készül dokumentumfilm

A Kádár-rezsim drogügyleteiről készül dokumentumfilm