szerző:
MTI

Magyarország bírálja Szlovákiát címmel, bécsi keltezésű tudósításban foglalkozik pénteki számában a Süddeutsche Zeitung a két ország közötti kapcsolatokban kialakult feszültséggel.

A tekintélyes német lap arra mutat rá az írás bevezetőjében, hogy a radikális szlovák nacionalistáknak a pozsonyi kormányban való részvétele újabb, súlyos viszályt gerjesztett a Magyarországgal való viszonyban. A szocialista Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök azzal vádolja új szlovák kollégáját, a baloldali populista Smer mozgalom élén álló Robert Ficót, hogy nem lép fel a Szlovákiában történő soviniszta, magyarellenes incidensek ellen. Fico kormányában helyet kapott a Szlovák Nemzeti Párt is, amelynek elnöke, Ján Slota nem tagja ugyan a kabinetnek, de részt vesz a kormánykoalíciós bizottság munkájában – írta a német újság.

A továbbiakban emlékeztet arra, hogy Slota már tizenöt éve meglehetősen kétes nevet szerzett magának a szlovákiai lakosság mintegy tizenkét százalékát kitevő magyar kisebbség elleni kirohanásaival. A Süddeutsche Zeitung ezzel összefüggésben idézte a Sme című szlovák napilapot, amely szerint Slota részvétele a koalícióban felkorbácsolta a látens soviniszta hangulatot egyes lakossági csoportokban. Egyre több az olyan transzparens, mind például "Halál a magyarokra", vagy "Magyarok vissza a Duna mögé" – írta a német lap, beszámolva a legutóbbi nyitrai incidensről is.

Slota az elmúlt időszakban többször is panaszkodott „Dél-Szlovákia brutális elmagyarosítása” miatt. Ezzel egyidejűleg pedig agitált „a cigányok ellen, akik tanulni semmi áron nem akarnak, csak követeléseket támasztanak” – emlékeztetett a német újság.

A Süddeutsche Zeitung beszámolt róla, hogy Fico sokáig válasz nélkül hagyta Gyurcsány miniszterelnök felhívásait, hogy határolódjék el a magyarellenes kirohanásoktól. Később aztán azzal a megjegyzéssel állt elő, hogy Slota nem tartozik a kormányhoz. Ezért a kijelentéséért szlovák politikusok, illetve a szlovák tömegtájékoztató eszközök is hevesen bírálták – írta a német lap, hozzátéve: Fico csak azután jelentette ki, hogy kormánya fellép mindenfajta nacionalista és idegenellenes megnyilvánulás ellen, hogy Gyurcsány Ferenc kormányfő meglehetősen demonstratív módon jelentette ki: fenyegetve érzi a két ország közötti kapcsolatokat.

A továbbiakban a tekintélyes német lap különféle szlovák médiumokat idézett, amelyek szerint Slota kirohanásai annak megbosszulását jelentik, hogy a szlovákiai magyarok pártja két választási perióduson keresztül tagja volt az akkori pozsonyi konzervatív-liberális kormánykoalíciónak. Ennek kapcsán a tudósítás kiemelte: a végén már többen szavaztak a magyar kisebbség pártjára, mint ahány szavazatra a párt a szlovákiai magyarok száma alapján számíthatott. Mindehhez a német újság hozzáfűzte: a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja az ország egyik legstabilabb politikai tényezőjének számított és számít ma is.

Végezetül a Süddeutsche Zeitung arra mutatott rá: noha egyes szlovák lapok Magyarországot is felelőssé tették a feszültség kiéleződéséért, az újságok egyértelműen azt az álláspontot fogalmazták meg, hogy azt a szlovákiai jobboldal szította fel.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Világ

Fico, a beszéd embere

A kommunista utódpárt, a Demokratikus Baloldal Pártja (SDL) parlamenti képviselőjeként jelent meg közel másfél...

MTI Világ

Slota: foglalkozzunk a Szlovákiába behatoló magyar cégekkel

Ján Slota, a szlovák kormánykoalícióhoz tartozó nemzeti párt (SNS) vezetője sajátos logikával értelmezte a szlovák külügyminiszternek magyar kollégájához intézett válaszlevelét, az szerinte nem az ő magyarellenes megnyilvánulásaira vonatkozik.

MTI Világ

Duray után nyomoz a rendőrség, Slota feljelentette

Duray Miklós, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) ügyvezető alelnöke felháborítónak tartja, hogy a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) vezetője, Ján Slota feljelentése nyomán a pozsonyi rendőr-főkapitányság azzal kapcsolatos kérdések megválaszolására kérte a magyar pártot, vajon milyen minőségében vett részt Duray egy Budapesten megrendezett autonómia-konferencián.

MTI Világ

A Fico-kormány eltörli a vizitdíjat

A kormányprogram alapelveiről és az államtitkári posztok elosztásáról állapodott meg a Robert Fico, Ján Slota és Vladimír Meciar alkotta koalíciós tanács, amely jelezte, várhatóan január elsejétől megszüntetik a vizitdíjat Szlovákiában.

MTI Világ

Egyre népszerűbb a szlovákok körében Robert Fico

Több mint 5 százalékponttal emelkedett Robert Fico, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) szlovák párt vezetőjének népszerűsége azóta, hogy megnyerte a június 17-i parlamenti választásokat, majd megbízást kapott az új kormány megalakítására.

MTI Világ

Ján Slota feljelentette Duray Miklóst

Feljelentette Duray Miklóst a magyarországi médiában elhangzott kijelentései miatt Ján Slota, a magyar- és romaellenes kirohanásairól elhíresült szlovák nacionalista politikus, aki már arra is bíztatta híveit, hogy üljenek harckocsikba és tegyék a földdel egyenlővé Budapestet.

MTI Világ

Slota ismét feljelentette Durayt

Ján Slota ismét bűnvádi feljelentés tett Duray Miklós ellen, mert a szlovákiai magyar politikus a trianoni békediktátum évfordulóján azt mondta, hogy "a magyarság nem pusztul - tisztul".

MTI Világ

Robert Fico alakíthat kormányt Szlovákiában

Ivan Gasparovic rövid sajtótájékoztatón bejelentette: Robert Ficót, a választásokon győztes szociáldemokrata párt vezetőjét megbízza, hogy "próbáljon meg kormányt alakítani".

MTI Világ

Ficónak magyarázkodnia kell Slota szövegei miatt

Kormányának az emberi jogok és az európai értékek iránti elkötelezettségét bizonygatta Robert Fico szlovák miniszterelnök, elhárítva a felelősséget magától a koalíciós társ Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnökének, Ján Slotának botrányt keltő legújabb nyilatkozatáért.

A neandervölgyi ember füle állandóan be volt gyulladva

A neandervölgyi ember füle állandóan be volt gyulladva

Politikai menedékjogért folyamodott egy magyar az Egyesült Államokban

Politikai menedékjogért folyamodott egy magyar az Egyesült Államokban

Egymillió magyar próbált szerencsét külföldön az EU-csatlakozás óta

Egymillió magyar próbált szerencsét külföldön az EU-csatlakozás óta

Titkosított telefonszámot is fel tudott hívni egy Fidesznek segítő aktivista

Titkosított telefonszámot is fel tudott hívni egy Fidesznek segítő aktivista

A rádiumtól az okostükörig mindent kipróbálunk, hogy szebbek lehessünk

A rádiumtól az okostükörig mindent kipróbálunk, hogy szebbek lehessünk

Gigantikus Orbán Viktor-portré figyeli a szentlőrincieket

Gigantikus Orbán Viktor-portré figyeli a szentlőrincieket