szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az egykori román kommunista titkosrendőrség, a Securitate három éven át hallgatta le és követte a nyolcvanas években Markó Bélát, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) mostani elnökét - derül ki abból a vaskos dokumentum-csomagból, amelyet maga az érintett mutatott be.

A leírtak szerint az egykori titkosrendőrség "nacionalista és irredenta" magatartás, valamint a kommunista párt és a rendszer elleni izgatás jogcímén három éven át, azaz 1987 és 1989 között folyamatosan figyelte Markó Béla tevékenységét, lehallgatta beszélgetéseit.

Mint arról a Román Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) közleménye beszámol, a volt Securitate levéltárát vizsgáló országos bizottságtól (CNSAS) a napokban kikért, 1218 oldalas dosszié a szövetségi elnök mindennapi életéről, szerkesztőségi munkájáról, írói tevékenységéről szóló elemzéseket tartalmaz. Magában foglalja az őt megfigyelő szekus tisztek jelentéseit, akárcsak azoknak a beszélgetéseknek a leiratát, amelyeket Markó Béla telefonon keresztül, illetve a lakásán folytatott.

Az RMDSZ-elnök szerint a titkosszolgálati múlt feltárásában határozottan különbséget kell tenni a megfigyeltek és a megfigyelők, az üldözöttek és az üldözők között. Bár szerinte a magánélet durva megsértéséért, a megpróbáltatásokért senki sem fog utólag bocsánatot kérni, alapvetően fontos, hogy a múltat a maga teljességében felfedjék. A titkosszolgálati dossziék feltárása nem elsőként a múlt, hanem a jövő szempontjából fontos, hiszen ez okulásként szolgálhat arra, hogy mindez ne történhessen meg újra.

Markó úgy látja a dossziékat olyan személyek esetében kell kötelezően nyilvánosságra hozni, akik közvetlenül vagy közvetve hatással vannak a közéletre, és akiknek befolyásuk van a társadalmat érintő döntésekre. A társadalom érdeke, hogy elsősorban a politikusokat és tisztségviselőket világítsák át, akiknél elengedhetetlen, hogy döntéseikben szabadok legyenek, és hogy semmilyen formában ne legyenek zsarolhatóak.

A szövetségi elnök szerint az egyházfőket is át lehet világítani. Az egyháziak esetében azonban nem szabad megfeledkezni arról, hogy 1989 előtt ezeket a személyeket üldözte a legjobban a rendszer, a papok többsége áldozat volt, nem pedig kollaboráns. Fontosnak tartja, hogy e kérdés kapcsán ne csak politikusként, de íróként is szóljon, bejelentve: rövid időn belül külön könyvben adja ki az anyagot.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Világ

Mi van a Secu Markó-dossziéjában?

Betekintést kapott a Securitate Markó Béláról készített megfigyelési dossziéjába a Cotidianul román napilap egyik újságírója. Markó Béla, az RMDSZ elnöke, miniszterelnök-helyettes úgy nyilatkozott, ha a napilap megkereste volna, átadja nekik a róla szóló anyagot.

Tüntetést szerveznek a fóti gyermekotthonban történtek miatt

Tüntetést szerveznek a fóti gyermekotthonban történtek miatt

Békés megyében forgat a Netflix

Békés megyében forgat a Netflix

Android a javából: mindenféle jót belepakolt új telefonjába a Sharp

Android a javából: mindenféle jót belepakolt új telefonjába a Sharp