Tetszett a cikk?

Tizenegy bányász meghalt, huszonketten pedig a föld alatt rekedtek egy kelet-szibériai aranybányában. A Csita város közelében lévő tárnákban gondtalanság miatt tört ki tűzvész: a hegesztők figyelmetlenül dolgoztak, és emiatt pillanatok alatt lánga borult a fából készült tartószerkezet.

Óráról órára kevesebb a remény, hogy életben találják a brit Highland Gold Mining cég által üzemeltetett aranybányában rekedt bányászokat: a csütörtök délután óta tomboló tüzet csak megfékezni sikerült, teljesen eloltani nem, és emiatt továbbra is sűrű pára és füst terjeng a földalatti járatokban.

A felszínen tartózkodók kompresszorokkal juttatnak be friss levegőt a tárnákba, ám a mentők egyelőre nem tudják, hol vannak eltűnt társaik. A mentők első, megfelelő légzőkészülékekkel nem rendelkező csoportja egyébként maga is szerencsétlenül járt: tizenöten füstmérgezést szenvedtek, és kórházba kerültek.

A helyiek most arra várnak, hogy Szibéria más körzeteiből megérkezzenek a jól felszerelt mentők, akik talán megmenthetik a mélyben rekedteket. Orosz források egyébként azzal vádolják a brit tulajdonosokat, hogy az utóbbi években teljes mértékben figyelmen kívül hagyták a biztonsági rendszabályokat, és emiatt már több baleset is történt.

Vannak, akik viszont azt állítják, az orosz bányamentési szolgálatot jellemző fejetlenség is hozzájárult az eddigi mentési erőfeszítések kudarcához: a balesetet követő első tizenkét órában nem érkezett külső segítség, és jelenleg is több rendőr- és polgári védelmi tábornok van a helyszínen, mint tettre kész bányamentő.

Németh András / Moszkva

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Sztrájkoló bányászok haltak meg Mexikóban

Két bányász meghalt a rendőrökkel kibontakozott összecsapásban Mexikó középső részén, amikor a rendőrök igyekeztek kiszorítani a sztrájkoló munkásokat a bánya területéről.

Stéphanie Frappart az első nő, aki meccset vezet a Bajnokok Ligájában

Stéphanie Frappart az első nő, aki meccset vezet a Bajnokok Ligájában

Rudolf Péter az SZFE-ről: A megosztottság egyszerűsít

Rudolf Péter az SZFE-ről: A megosztottság egyszerűsít

Ezer lélegeztetőgép sem került ki a kórházakba a beszerzett 17 ezerből

Ezer lélegeztetőgép sem került ki a kórházakba a beszerzett 17 ezerből