szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az ENSZ libanoni békefenntartó ereje (UNIFIL) szerint feloldották a Libanon elleni tengeri blokádot pénteken, miután délben megkezdte a libanoni partok ellenőrzését egy ideiglenes nemzetközi haderő.

Bevetésre alkalmassá vált az a haditengerészeti erő, amelynek feladata, hogy segítsen Libanonnak a parti vizek ellenőrzésében, amíg az UNIFIL haditengerészeti ereje át nem veszi a feladatot - közölte Alekszandr Ivanko, Alain Pellegrininek, az UNIFIL parancsnokának a szóvivője.

"A franciák, olaszok és görögök alkotta, Olaszország irányította haditengerészeti erő 12 óra 30 perckor (közép-európai idő szerint 11 óra 30 perckor) megkezdte a libanoni partok ellenőrzését" - közölte előzőleg Fuád Szinjóra libanoni kormányfő hivatala.

Tel-Avivban Massimo D'Alema olasz külügyminiszter az UNIFIL-lel egybehangzóan azt közölte, hogy feloldották a Libanon elleni izraeli tengeri blokádot. Izrael egyelőre nem erősítette meg hivatalosan az értesülést. Az izraeli külügyminisztérium magas rangú vezetője azt közölte, hogy "megkezdődött a tengeri blokád feloldásának folyamata, és pénteken befejeződik".

Csütörtökön közép-európai idő szerint 17.00 órakor Izrael a tervezettnek megfelelően feloldotta Libanon légi blokádját, de az ideiglenes haditengerészeti erő feladatainak meghatározását illető jogi nehézségek miatt elhalasztotta a tengeri blokád feloldását. Több légitársaság, így az Air France is felújította pénteken közvetlen bejrúti járatát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI/hvg.hu Itthon

Magyaroszág megvizsgálja, küld-e katonákat Libanonba

A múlt hét folyamán az USA békefenntartó erők Libanonba küldésére kérte Magyarországot. A külügy szóvivője szerint vizsgálják a misszió lehetőségét, ám a honvédelmi tárca pénzhiányra hivatkozva nem támogatja az újabb nemzetközi szerepvállalást.

MTI Itthon

Szekeres: nem tervezünk részvételt a libanoni ENSZ-erőkben

Magyarország jelenleg nem tervezi a részvételt a libanoni ENSZ-misszióban, de a kormány még nem döntött a kérdésben - mondta a honvédelmi miniszter szerdán Budapesten újságírók előtt, miután német partnerével, Franz Josef Junggal tárgyalt.

Világ

Libanon: húsz éve tartanak fogva túszként egy izraeli pilótát

Amikor már mindenki halottnak hitte, a libanoni és izraeli televíziókban most felvételeket mutattak a világ legrégebben fogva tartott túszáról, a román származású izraeli pilótáról, Ron Aradról, akit 1986-ban, Libanon déli részén, egy Phantom gép pilótájaként lőttek ki.

MTI Világ

Olmert: nem lesz független vizsgálat Libanon ügyében

Ehud Olmert izraeli kormányfő bejelentette egy vizsgáló bizottság megalakítását a libanoni háború irányításának áttekintésére, ám a széles körben elhangzott követelések ellenére elutasította a független vizsgálatot.

MTA Világ

Olasz békefenntartók mennek Libanonba

Egyhangúlag jóváhagyta az olasz kormány két és fél ezer békefenntartó katona Libanonba vezénylését, így az első csapatok már kedden útnak indulhatnak a közel-keleti arab országba.

MTI Világ

A libanoniak nagyobbik része lefegyverezné a Hezbollahot

A libanoniak kicsivel több mint a fele, 51 százaléka amellett van, hogy a Hezbollahot fegyverezzék le, miután a síita szervezet több mint egy hónapon át háborúzott Izraellel - derült ki egy hétfőn Bejrútban nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásból.

Világ

Libanoni sereg-szemle

Az EU-tagállamok katonái alkotják a libanoni-izraeli tűzszünet betartására felügyelő, 2 ezerről 15 ezer fősre...

MTI Világ

Katar is katonákat küld Libanonba

Az arab országok közül elsőként Katar is felajánlott katonákat a libanoni ENSZ-békefenntartó erőbe, s 200-300 katonát küldene a cédrusok földjére.

MTI Világ

Kétezer német vonul be Libanonba

Alig néhány nappal a berlini parlament sorsdöntőnek tartott ülése előtt sajtójelentések szerint konkrét formát öltött a német részvétel a libanoni ENSZ-békefenntartó erőben.

Először nem Steven Spielberg rendezi az Indiana Jones-filmet

Először nem Steven Spielberg rendezi az Indiana Jones-filmet

Mészáros Lőrinc és Rogán Cecília felé is hullott a Szerencsejáték Zrt. millióiból

Mészáros Lőrinc és Rogán Cecília felé is hullott a Szerencsejáték Zrt. millióiból

A koronavírus miatt szigorítja a határellenőrzést Görögország

A koronavírus miatt szigorítja a határellenőrzést Görögország