szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az ENSZ libanoni békefenntartó ereje (UNIFIL) szerint feloldották a Libanon elleni tengeri blokádot pénteken, miután délben megkezdte a libanoni partok ellenőrzését egy ideiglenes nemzetközi haderő.

Bevetésre alkalmassá vált az a haditengerészeti erő, amelynek feladata, hogy segítsen Libanonnak a parti vizek ellenőrzésében, amíg az UNIFIL haditengerészeti ereje át nem veszi a feladatot - közölte Alekszandr Ivanko, Alain Pellegrininek, az UNIFIL parancsnokának a szóvivője.

"A franciák, olaszok és görögök alkotta, Olaszország irányította haditengerészeti erő 12 óra 30 perckor (közép-európai idő szerint 11 óra 30 perckor) megkezdte a libanoni partok ellenőrzését" - közölte előzőleg Fuád Szinjóra libanoni kormányfő hivatala.

Tel-Avivban Massimo D'Alema olasz külügyminiszter az UNIFIL-lel egybehangzóan azt közölte, hogy feloldották a Libanon elleni izraeli tengeri blokádot. Izrael egyelőre nem erősítette meg hivatalosan az értesülést. Az izraeli külügyminisztérium magas rangú vezetője azt közölte, hogy "megkezdődött a tengeri blokád feloldásának folyamata, és pénteken befejeződik".

Csütörtökön közép-európai idő szerint 17.00 órakor Izrael a tervezettnek megfelelően feloldotta Libanon légi blokádját, de az ideiglenes haditengerészeti erő feladatainak meghatározását illető jogi nehézségek miatt elhalasztotta a tengeri blokád feloldását. Több légitársaság, így az Air France is felújította pénteken közvetlen bejrúti járatát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI/hvg.hu Itthon

Magyaroszág megvizsgálja, küld-e katonákat Libanonba

A múlt hét folyamán az USA békefenntartó erők Libanonba küldésére kérte Magyarországot. A külügy szóvivője szerint vizsgálják a misszió lehetőségét, ám a honvédelmi tárca pénzhiányra hivatkozva nem támogatja az újabb nemzetközi szerepvállalást.

MTI Itthon

Szekeres: nem tervezünk részvételt a libanoni ENSZ-erőkben

Magyarország jelenleg nem tervezi a részvételt a libanoni ENSZ-misszióban, de a kormány még nem döntött a kérdésben - mondta a honvédelmi miniszter szerdán Budapesten újságírók előtt, miután német partnerével, Franz Josef Junggal tárgyalt.

Világ

Libanon: húsz éve tartanak fogva túszként egy izraeli pilótát

Amikor már mindenki halottnak hitte, a libanoni és izraeli televíziókban most felvételeket mutattak a világ legrégebben fogva tartott túszáról, a román származású izraeli pilótáról, Ron Aradról, akit 1986-ban, Libanon déli részén, egy Phantom gép pilótájaként lőttek ki.

MTI Világ

Olmert: nem lesz független vizsgálat Libanon ügyében

Ehud Olmert izraeli kormányfő bejelentette egy vizsgáló bizottság megalakítását a libanoni háború irányításának áttekintésére, ám a széles körben elhangzott követelések ellenére elutasította a független vizsgálatot.

MTA Világ

Olasz békefenntartók mennek Libanonba

Egyhangúlag jóváhagyta az olasz kormány két és fél ezer békefenntartó katona Libanonba vezénylését, így az első csapatok már kedden útnak indulhatnak a közel-keleti arab országba.

MTI Világ

A libanoniak nagyobbik része lefegyverezné a Hezbollahot

A libanoniak kicsivel több mint a fele, 51 százaléka amellett van, hogy a Hezbollahot fegyverezzék le, miután a síita szervezet több mint egy hónapon át háborúzott Izraellel - derült ki egy hétfőn Bejrútban nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásból.

Világ

Libanoni sereg-szemle

Az EU-tagállamok katonái alkotják a libanoni-izraeli tűzszünet betartására felügyelő, 2 ezerről 15 ezer fősre...

MTI Világ

Katar is katonákat küld Libanonba

Az arab országok közül elsőként Katar is felajánlott katonákat a libanoni ENSZ-békefenntartó erőbe, s 200-300 katonát küldene a cédrusok földjére.

MTI Világ

Kétezer német vonul be Libanonba

Alig néhány nappal a berlini parlament sorsdöntőnek tartott ülése előtt sajtójelentések szerint konkrét formát öltött a német részvétel a libanoni ENSZ-békefenntartó erőben.

Megváltoztatták az oltási rendet, már 16–18 éveseket is felvesznek a listára

Megváltoztatták az oltási rendet, már 16–18 éveseket is felvesznek a listára

Meghalt Törőcsik Mari

Meghalt Törőcsik Mari

Szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető három film Törőcsik Mari szereplésével

Szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető három film Törőcsik Mari szereplésével