Nyolcvan évig tartó különállás után hamarosan ismét egységessé válik az orosz ortodox egyház: az 1917-es bolsevik forradalom után külföldre költözött ortodoxok által alapított egyház vezetői elfogadták a megbékéléshez szükséges legfontosabb dokumentumot.

A hazájukból elmenekült oroszok a húszas években hozták létre saját ortodox egyházukat, miután az otthonmaradtak nevében Szergij metropolita 1927-ben aláírta a szovjet hatalom iránti hűségnyilatkozatot. Bár már a második világháború után is felmerült az ortodoxok újraegyesítése, II. Alekszíj moszkvai pátriárka csak 2005-ben vonta vissza a közeledést akadályozó Szergij-nyilatkozatot. A megbékélést az is lassította, hogy a külföldi egyház vezetői – valószínűleg nem minden alap nélkül – azt állították, a hazájukban maradt egyházi vezetők jelentős része a szovjet titkosrendőrség ügynökévé vált. Egy 1999-ben Londonban közzétett jelentés szerint egyébként Alekszíj is KGB-ügynök volt: állítólag 1958-ban szervezték be az államrendőrségbe, és a fedőneve Drozdov volt. Az egyház hamisítványnak tartja az állítólag Moszkvából kicsempészet KGB-dokumentumokat.

A legújabb közeledési kísérletet II. Alekszíj nevéhez fűződik, aki egy 2001-ben írt levelében úgy vélekedett, a megosztottság hátterében csak politikai okok vannak, és eljött az ideje az ortodox belső békéjének helyreállítására. A két egyház vezetői májusban közzétettek egy egyesülési nyilatkozatot, ám az igazi áttörést az jelenti, hogy a New York-i központú egyház csütörtökön elfogadta azt a dokumentumot, amely formalizálja a két egyház közötti kapcsolatokat, illetve az ortodoxok közötti párbeszédet. Szakértők szerint a mostani döntéssel a hivatalos újraegyesülés előtt álló utolsó akadály is elhárult. Az egybeolvadás ugyanakkor nem jelenti a külföldi orosz ortodox egyház teljes eltűntét: a külföldiek az egységes egyházon belül fenntartják saját szervezeteiket.

Németh András / Moszkva

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Világ

Pogromok az oroszországi Karéliában

Három halott, több mint tíz sebesült, tucatnyi szétvert üzlet és több mint száz őrizetbe vétel – ez a nem végleges mérlege az Oroszországhoz tartozó Karéliában negyedik napja tartó orosz-csecsen összecsapásoknak.

hvg.hu Világ

A román ortodoxok beperelnék az államot

Bartolomeu Anania ortodox érsek kijelentette, az egyház kész beperelni a román államot Strasbourgban az Európai Emberi Jogok Bíróságán, ha nem léptetik életbe Gozsdu Manó testamentumát, amely szerint a hagyaték egyedüli jogos kezelője, birtokosa a nagyszebeni Gozsdu-Alapítvány.

MTI Világ

Hivatalos nyelv lesz Ukrajnában az orosz?

Sajtóértesülések szerint a Viktor Janukovics vezette ukrán kormány második hivatalos nyelvvé kívánja tenni az oroszt a volt szovjetköztársaságban, ami ellentmond a kormányfő és Viktor Juscsenko elnök által aláírt megállapodásnak.

Fotók: mint egy durva sci-fi játékban, úgy dolgoznak az amerikai katonák

Fotók: mint egy durva sci-fi játékban, úgy dolgoznak az amerikai katonák

Ha van gyereke, ezt nézze: több mint 650 magyar mesevideó van fenn egy YouTube-csatornán

Ha van gyereke, ezt nézze: több mint 650 magyar mesevideó van fenn egy YouTube-csatornán

Sokkal kevesebben jutnak első lakáshoz, mint a boom előtt

Sokkal kevesebben jutnak első lakáshoz, mint a boom előtt

"Több oka is van annak, hogy fent levették a kezüket Simonkáról"

"Több oka is van annak, hogy fent levették a kezüket Simonkáról"

Ön szerint mit csinál ez az ember az Emmiben? Szavazzon!

Ön szerint mit csinál ez az ember az Emmiben? Szavazzon!

Nem kell rohanni a kutak bejelentésével, változik a határidő

Nem kell rohanni a kutak bejelentésével, változik a határidő