szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Soros György magyar származású amerikai milliárdos ötvenmillió dollárral támogatja azt az új mezőgazdasági segélyprogramot, amellyel az éhező afrikai falvak lakosságának túlélését biztosítanák - írta a The New York Times szerdán.

Soros ezzel kilépett hagyományos emberbaráti tevékenységének keretei közül, eddig ugyanis a demokrácia terjesztését és a jó kormányzást segítő programokat alapított, illetve támogatott. Az új kísérleti programot Jeffrey Sachs közgazdász találta ki és irányítja az afrikai szegénység enyhítésére.

Soros pénzét egyebek mellett műtrágya és minőségi vetőmag vásárlására fordítják 10 afrikai országban 33 falu megsegítésére. Az elképzelés szerint a falvak népessége több jövedelemhez juthatna, ha fokozni tudná az agrártermelés hatékonyságát. A támogatásból az analfabetizmust csökkentő iskolai képzésre és kórházak fejlesztésére is jut pénz.

Sachs programja, a Millenniumi Ígéret azon alapszik, hogy alapvetően olcsó technológiákat és módszereket exportálnak az éhező országokba. Ezek közé tartozik például a szúnyogháló a malária terjedése ellen vagy a kéményes tűzhely a füstmérgezések megelőzésére. Az adomány kapcsán Soros úgy nyilatkozott, meggyőződése, hogy a világon a szegénység nagyobbrészt a rossz kormányzás eredménye.

A The Washington Times a napokban arról cikkezett, hogy a magyar származású milliárdos aktívan részt vesz az amerikai belpolitikai életben. Azután, hogy 2004-ben már 24 millió dollárt költött George Bush elnök elleni, John Kerry megválasztását célzó kampányára, legújabb, a novemberi általános választások előtt dollármilliókkal támogat olyan baloldali propaganda intézményeket, mint például a moveon.org portál.

A Forbes magazin összeállítása szerint Soros 2004-ben a világ leggazdagabb embereinek listáján az 54. helyet foglalta el 7 milliárd dolláros vagyonával.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Kult

Soros beszáll a Fesztivál Zenekarba, de feltételei vannak

A Budapesti Fesztivál Zenekar saját kezdeményezésre 2007-től 450 millió forinttal járul hozzá az együttes fenntartásához, s ezzel a költségek harmadát vállalja magára a Fővárosi Önkormányzat és a kulturális kormányzat mellett - jelentette be Körner Tamás ügyvezető igazgató.

MTI Gazdaság

Soros 2007-re recessziót jósol

Soros György amerikai befektető 2007-re recessziót jósol az Egyesült Államokban a Fed szigorító politikája miatt, és a dollár meredek értékvesztésére számít.

MTI Gazdaság

Soros György óv a Gazpromtól

Korruptnak nevezte a Gazpromot Soros György, és óvott attól, hogy Európa túlságosan függővé váljon az orosz nyersanyagtól. Az EU-n belül a közelmúltban felerősödtek az Oroszországtól való függőség miatti aggodalmak.

hvg.hu Választás 2006

A Jobbik csúsztatással démonizálja Sorost

A Jobbik Soros Györgytől félti a választásokat és egy nagy össszegű, a Közép-Európai-egyetem részére juttatott adománnyal igyekszik igazolni állítását. A CEU alelnöke szerint abszurd az állítás.

Nemzetközi gazdaság

Soros György

A francia legfelsőbb bíróság helybenhagyta azt a tavalyi fellebbviteli bírósági döntést, miszerint a magyar származású...

Hirschler Richárd Gazdaság

Interjú Soros Györggyel, a filantróp milliárdossal

Je ne regret rien, semmit sem bántam meg – énekelhetné akár Soros György is, aki 75 éves kora ellenére fiatalos hévvel folytatja filantróp tevékenységét, a demokrácia magvainak szétszórását, jóllehet nem kevés azoknak száma, akik ezt rossz néven veszik tőle. Budapesti villámlátogatásakor szállodai lakosztályában kerestük fel.

MTI Gazdaság

Soros György megvenné Spielberg filmjeit

A magyar származású milliárdos befektető, Soros György cége, a Soros Fund Management tárgyalásokat folytat arról, hogy megvásárolja a Paramount stúdiótól a nemrég a birtokába került filmtárat.

Egyre több olyan betegséget szabadít a világra a klímaváltozás, amit ember is elkaphat

Egyre több olyan betegséget szabadít a világra a klímaváltozás, amit ember is elkaphat

Énekkel köszönti a Nemzeti társulata a születésnapos Törőcsik Marit

Énekkel köszönti a Nemzeti társulata a születésnapos Törőcsik Marit

Egy nyúlra célzott, de a hajtót találta el a rendőr a vadászaton

Egy nyúlra célzott, de a hajtót találta el a rendőr a vadászaton