szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megerősítette Viktor Janukovics ukrán miniszterelnök Brüsszelben, hogy országa csatlakozni szeretne az Európai Unióhoz, ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a teljes jogú NATO-csatlakozást Ukrajnában egyelőre levették a napirendről, mert azt a lakosságnak csak kis része támogatja.

Benita Ferrero-Waldner külügyi európai biztossal folytatott találkozójuk után mindkét fél megerősítette, hogy az EU és Kijev a politikai és gazdasági kapcsolatok szorosabbra fűzésére törekszik. Ukrajna WTO-tagságának (Kereskedelmi Világszervezet) függvényében hamarosan közelebb kerülhet a szabadkereskedelmi övezet kiépítése.

Ferrero-Waldner bejelentette, hogy kétoldalú megállapodást írtak alá, amelynek értelmében uniós finanszírozással új fogyasztásmérő készülékeket helyeznek el az Ukrajnán áthúzódó olaj- és gázvezetékeken. Ez növeli Ukrajna számára az ellátás megbízhatóságát és az EU felé tartó tranzitszállítmányok biztonságát.

Az uniós illetékes méltatta, hogy az új ukrán kormány elkötelezett a politikai és intézményi reformok mellett. Jelezte, hogy ez az Európai Unió és a kétoldalú együttműködés szempontjából is nagyon fontos.

Janukovics kiemelte, hogy a korrupció elleni küzdelemben is további erőfeszítésekre készülnek.

Ami az EU-tagság kérdését illeti, Janukovics hangoztatta, hogy az annak elősegítésére szolgáló kormányintézkedések a lakosság teljes támogatását élvezik. Hosszú távon a teljes jogú csatlakozás a cél, ahhoz pedig a kétoldalú együttműködés folyamatos javításával vezet az út.

Más a helyzet viszont a NATO-t illetően, az ehhez való csatlakozás mögött Janukovics szerint jóval kisebb (friss felmérés szerint kevesebb, mint 25 százalék) a lakosság támogatása. Ellentétben a NATO-integráció gyors folytatását célul tűző előző kormánnyal, Janukovics most értésre adta, hogy egyelőre csak a kapcsolatok szorosabbra vonásában gondolkodnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Hivatalos nyelv lesz Ukrajnában az orosz?

Sajtóértesülések szerint a Viktor Janukovics vezette ukrán kormány második hivatalos nyelvvé kívánja tenni az oroszt a volt szovjetköztársaságban, ami ellentmond a kormányfő és Viktor Juscsenko elnök által aláírt megállapodásnak.

Kigyógyult a koronavírusból Böjte Csaba

Kigyógyult a koronavírusból Böjte Csaba

28 évig tarthatta fogságban a fiát egy svéd nő

28 évig tarthatta fogságban a fiát egy svéd nő

Arizonában is hitelesítették Joe Biden győzelmét

Arizonában is hitelesítették Joe Biden győzelmét