Egyre jobban elmérgesíti a magyar-szlovák viszonyt Ján Slota szlovák nacionalista politikus. Hiller István ultimátumot intézett a kormányzó szlovák szocialistákhoz.

Jan Slota
Hamar megkapta első leckéjét külpolitikából Göncz Kinga külügyminiszter, akinek a Szlovákiával való, egyre súlyosabb konfliktusra kell megfelelő választ találnia. Az új szlovák kormány felállása után hangoztatott magyar stratégia szerint "megvárjuk, mit tesz a kormány, s csak utána lépünk". Nem kellett sokáig várni.

A szlovák kormánykoalíció egyik tagjának, a Szlovák Nemzeti Pártnak az elnöke, Ján Slota ugyanis elszabadult hajóágyúként politizál. A mérsékelt szlovákiai politikusok bohócként tekintettek az évekig parlamenten kívülre szorult párt elnökeként ténykedő Slotára, aki csak azzal tudott némi publicitást kicsikarni magának, hogy keményen magyarellenes szövegeket nyilatkozott. A Mikulás Dzurinda vezette kormányban csalódott tömegek viszont vevők lettek Slota nacionalizmusára, s a választásokon több mint 11 százalékos támogatottságot tudott szerezni.

Sokan arra számítottak, hogy Slota pártjának bevétele a kormányba - a győztes párt, a Smer elnöke, Robert Fico vele és Vladimír Meciar korábbi miniszterelnökkel lépett koalícióra - egyben azt is jelenti, hogy ezután kissé visszafogja magát. Nem ez történt, sőt lényegében elérte, hogy a kormány védőernyőt nyújt a feje fölé. Maga Slota nem kormánytag, hanem a három koalíciós párt vezetőjéből álló koalíciós tanács tagja. Fico miniszterelnök és külügyminisztere, Ján Kubis arra hivatkoznak, hogy Slota nem kormánytag, így a szlovák kormányon nincs is mit számon kérni. A koalíciós tanács azonban lényegében a kormány felett álló, annak tevékenységét meghatározó szervezet, amit például az is jelez, hogy múlt hét péntekén a három pártvezető együtt írta felül a szlovák kabinet szakértői által készített kormányprogram tervezetét.

Az viszont tény, hogy Slota a szlovákiai médiákban kissé visszafogta magát, két legutóbbi, igen élesen magyarellenes megnyilvánulása egy cseh és egy osztrák lapban látott napvilágot. A Lidove Noviny című prágai lapban boldogoknak nevezte a cseheket, hogy meg tudtak szabadulni a második világháború után a németektől, míg Szlovákiának a nyakán maradtak a magyarok, s a szlovákok tömeggyilkosának nevezte Kossuth Lajost és II. Rákóczi Ferencet. A Die Presse osztrák napilapnak azt mondta, hogy brutális magyarosítás folyik Szlovákia déli részén, és extrém, soviniszta, nagymagyar pártnak nevezte a nyolc évig Szlovákiában kormánypártként funkcionáló Magyar Koalíció Pártját. Ebben az interjúban már a magyar kormányt is megvádolta azzal, hogy "példátlan módon beavatkozik egy másik szuverén ország belügyeibe".

Második oldal (Oldaltörés)

A magyar kormány már akkor bizonytalankodott, mit szóljon ahhoz, hogy a Smer Meciarral és Slotával lép koalícióra. E bizonytalankodásnak talán az is oka lehet, hogy a Smer az európai szocialista pártokhoz közel álló szervezet, amely nemzetközi elfogadottságát nagyban köszönheti Kovács László egykori magyar külügyminiszternek. A Smer koalíciókötését azonban az Európai Parlament szocialista frakciójában elfogadhatatlannak nevezték. Fico ezt a véleményt azzal indokolta, hogy a magyarok megszervezték az ellene irányuló tiltakozó akciót. Ami aligha történhetett így, hiszen lényegében éppen a magyar kormány gyengítette a nemzetközi nyomás erejét, amikor a jószomszédi viszonyra hivatkozva vendégül látta a szlovák külügyminisztert. A szlovákoknak jól jött, hogy Magyarország demonstrálta a két ország közötti jó kapcsolatokat, miközben az első tárgyalásoknak semmi konkrét eredménye nem lett.

Ez rövidesen ki is derült, hiszen a szlovák hivatalosságok maguktól nem reagáltak Slota durva kirohanásaira. Amikor végül a magyar külügyminiszter levélben kérte számon rajtuk, miért nem szólalnak meg az ügyben, Fico csak annyit jegyzett meg: "A világban annyi mindenféle levél kering." A magyar külügyminiszter pedig egy meglehetősen kétértelmű levelet kapott válaszul kollégájától, Ján Kubistól. A szlovák félnek egy rossz szava nem volt Slota kijelentéseiről, annyit írt általánosságban, hogy határozottan elutasítja a két ország kapcsolatait károsító lépéseket, s "minden fajgyűlöletet, intoleranciát, xenofóbiát, agresszív nacionalizmust" elutasít. Ezekre példaként azonban nem Slotát találta meg, hanem a "történelmi revíziót célzó törekvéseket, hangozzanak el azok bármely irányból", ami köztudottan kifejezetten a magyarok elleni szokásos vádak egyike.

Információink szerint e levél következménye volt Hiller István MSZP-elnök múlt heti erélyes hangú levele a szlovák miniszterelnökhöz, amit szocialista pártelnöktársként intézett Ficóhoz. Hiller ultimátuma úgy szól, ha Fico augusztus 24-éig - ami egy magyar-német-osztrák szocialista találkozó időpontja - nem teszi egyértelművé álláspontját Slota kijelentéseivel kapcsolatban, akkor "ennek tisztázatlansága együttműködésünket kizárja". Ezzel egy időben kiderült, hogy a szlovák rendőrségre is komoly nyomás nehezedik a nacionalista politikusok részéről. Másként nem lehet magyarázni azt a Slota feljelentése alapján indult nyomozást, mely azt hivatott kideríteni, hogy milyen minőségében vett részt Duray Miklós egy februári budapesti autonómiakonferencián. Ezzel viszont már az SZDSZ-nél is elszakadt a cérna, amely mindenféle európai normával ellentétesnek nyilvánította a szlovák rendőrség lépését.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Igen ritka mélytengeri delfineket mosott partra a víz Ausztráliában, ráadásul kettőt is

Igen ritka mélytengeri delfineket mosott partra a víz Ausztráliában, ráadásul kettőt is

„Van olyan, hogy az ember elvből nem csinál meg valamit, akkor sem, ha az a legjobb üzlet”

„Van olyan, hogy az ember elvből nem csinál meg valamit, akkor sem, ha az a legjobb üzlet”

Nem okoz meglepetést a hétvégi időjárás

Nem okoz meglepetést a hétvégi időjárás

Mégsem lehet polgármester Kengyelen a vádalkut kötő Nagy Szilárd

Mégsem lehet polgármester Kengyelen a vádalkut kötő Nagy Szilárd

Úgy néz ki, megússza a szemétkáoszt Budapest

Úgy néz ki, megússza a szemétkáoszt Budapest

Elárverezték a Halálos iramban sztárjának autócsodáit

Elárverezték a Halálos iramban sztárjának autócsodáit