szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kiütések, kötőhártyagyulladás, légzési panaszok a leggyakoribb tünetek, amiket az olasz partokon júniusban újból megjelent mérgező algák okozhatnak. A fertőzött tengerben nem tanácsos fürödni, de ha mégis megmártózunk, alaposan le kell zuhanyozni utána. Fennáll-e fertőzés veszélye akkor is, ha nem megyünk be a vízbe? Vörös Lajost, az MTA Limnológiai Intézetének munkatárását kérdeztük.

Román alga
Mint arról korábban beszámoltunk, Romániában a konstancai tengerpartot nem mérgező, viszont bomló alga özönlötte el, ami elriasztja a vendégeket. Több mint tízezer köbmétert gyűjtöttek eddig össze, ám ennek háromszorosa hever a partokon, egészen a déli üdülőkig. A környezetvédelmi szakemberek szerint a soha nem látott invázió oka a tengervíz felmelegedése, ám a hatóságoknak a parttól távol felszerelt hálókkal kellett volna megakadályozniuk, hogy a gyakori viharok partra dobják az algát. A Fekete-tenger elalgásodása az élővilágot is befolyásolta, bizonyos halfajok beljebb menekültek, és csak a parttól távol halászhatóak.
Tavasszal Hong-Kong környékén változtatta vörössé a tengert az algavirágzás, június elején pedig már az olasz Riviérát, nevezetesen a Cinque Terre néven ismert partszakaszt lepték el vörös színű Ostreopsis ovatak. Ezek a tenger mélyén élő trópusi mikroorganizmusok virágzásuk idején feljönnek a víz felszínére, és az idegrendszerbe kerülve bénulást okozó mérgező anyagokat, neutroxinokat bocsátanak ki a levegőbe.

Így történhetett, hogy 2 évvel ezelőtt 180 strandolót magas lázzal és légzési panaszokkal szállítottak kórházba a fertőzött Genova partjairól. Ezek az algák elsődleges táplálékai a kagylónak és az osztrigának, amelyekből rendszeresen nagy mennyiséget fogyasztanak a helyiek. Egyes halászoknál részleges amnéziát, paralízises megbetegedést, illetve gyomor- és bélrendszeri panaszokat okoztak az ostoros papucsállatkák csoportjába sorolt tengeri élőlények.

A ligúr tengerpart mindegy 20 km-es szakaszán, vagyis a Cinque Terre-t alkotó 5 falu  - Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola és Riomaggiore egyikében sem zártak be idáig fürdőhelyet. Feltehetően azért, mert egyelőre nincs akkora fertőzésveszély, hogy az egészségügyi kockázatot jelentsen a nyaralók számára. Szakértők szerint a globális felmelegedés miatt a Földközi-tenger is egyre melegebb, trópusi halfajták is ide költöztek már. Nem kizárt, hogy távoli hajók hozták magukkal az algát, ami a nyári forróságban gyorsan szaporodott.

Ön jön, vagy megy?
Útinaplók, ajánlatok, tapasztalatok, utazási tippek és trükkök a Travelline-on! Ossza meg utazási élményeit, programjavaslatait, vagy akár kérdéseit a többi utazóval itt:
Travelline.hu
Tovább>>
A hírek szerint várhatóan más partvidékekre is átterjedő vörös színű ostorosok képesek összefüggő takarót is alkotni a víz felszínén (vörösár), ami magas szintű fertőzöttséget jelent –figyelmeztet Vörös Lajos biológus. Ilyen vízben, mint mondta, megmártózni sem tanácsos, mivel az alga a nyálkahártyával kölcsönhatásba lépve kötőhártya-gyulladást is okozhat. Ehhez elég csak a partról bámészkodni, vagy a hínáros sziklák között kacsázni. A hullámveréssel szembe kerülő vízcseppek ugyanis hasonló rizikót jelentenek, mint a merülés. Alapos mosakodás ezért ilyenkor is javallott.

Az algainvázió a jelek szerint azonban nem befolyásolja a nyaralni vágyókat szabadságuk helyszínének kiválasztásában. A travelline.hu által megkérdezett utazási irodákban idáig senki nem mondott le olaszországi nyaralásáról ezzel az indokkal. Igaz idén több utat fizettek be a Guarda-tó környékére, mint a ligúr partra, de ezeket korábban foglalták le, minthogy értesülhettek volna az úgynevezett vörösárról – felelte a travelline.hu kérdésére Habóczky Zsolt, a Hurrá Nyaralunk menedzsere. Mindaddig, amíg nem kap partnereitől hivatalos értesítést arról, hogy az olasz Riviéra e szakaszain a turisták veszélynek vannak kitéve, nem tartja indokoltnak az ezzel kapcsolatos félelmeket.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
hvg.hu Tech

Mutáns alga mentheti meg a világot

Berkeley-ben a Kaliforniai Egyetemen kutatók egy olyan algafajtát nemesítettek ki, amely fotoszintézis útján képes lehet ipari méretekben is a hidrogéntermelésre, s mindemellett más ipari alapanyagok sokaságát adhatja még.

hvg.hu Világ

Algainvázió a román tengerparton

Mivel évekig semmiféle megelőző intézkedést nem tettek, a hatóságok tehetetlenül szemlélik, hogy a tengerparti homokot bűzlő, bomló alga özönlötte el, ami elriasztja a vendégeket.

Angela Merkel elhagyta a házi karantént

Angela Merkel elhagyta a házi karantént

Marabu Féknyúz: A rendkívüli jogrend

Marabu Féknyúz: A rendkívüli jogrend

Drámai visszaesést jósol a Goldman Sachs

Drámai visszaesést jósol a Goldman Sachs