szerző:
MTA
Tetszett a cikk?

Az izrael hadsereg megölt legkevesebb négy palesztin szélsőségest különböző Gázai övezeti incidensekben – közölték palesztin mentők.

A hadsereg szárazföldi erői Hán-Júnisz város mellett tűzharcot vívtak az Iszlám Dzsihád szélsőséges szervezet fegyvereseivel, megöltek közülük egyet, további négyet pedig megsebesítettek a mentők szerint. Egy kórházi orvos arról számolt be, hogy Gáza városa mellett harckocsi-lövedéktől meghalt három másik palesztin fegyveres. Utóbbiak közül az egyik az övezetet uralma alatt tartó Hamász radikális szervezet tagja volt. További hét palesztin megsebesült Gáza közelében.

A Hamász rádiója szerint izraeli légicsapás ért egy járművet az övezetben, de részleteket nem közölt. Szemtanúk szerint egy izraeli harcigép kilőtt legalább egy rakétát. Egy izraeli katonai szóvivő megerősítette, hogy hadművelet folyik Hán-Júnisz térségében, tűzharc bontakozott ott ki, de tagadta, hogy légicsapást hajtottak volna végre bárhol az övezetben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Megtorlások a Hamász intézményei ellen

Több száz Fatah-fegyveres rohamozta meg Ciszjordániában az iszlamista Hamász irányítása alatt álló intézményeket, köztük a parlamentet és a minisztériumokat. Fatah-fegyveresek ráadásul megpróbálták elrabolni a palesztin parlament alelnökét, aki az iszlámista Hamász támogatásával lett képviselő. Eközben több ország elítélte a Gázai övezetben eluralkodott erőszakot.

MTI Világ

Palesztin-izraeli tűzharc Gázában, az erezi átkelőnél

Tűzharcot vívtak egymással izraeli katonák és palesztin fegyveresek hétfőn, az Izrael és a Gázai övezet határán lévő erezi átkelőnél; a lövöldözésben egy palesztin életét vesztette, és legkevesebb tízen megsebesültek - közölték palesztin kórházi források és az izraeli mentőszolgálat.

MTI Világ

Izrael invázióra készül Gázában?

Támadást készít elő a Gázai övezet ellen Ehud Barak új izraeli védelmi miniszter a fegyverrel hatalomra került Hamász szétzúzása érdekében - írta magas rangú izraeli katonai forrásokat idézve a The Sunday Times.

Világ

Izrael elzárta a gázai benzincsapot

Izrael leállította gépjárművekhez szükséges üzemanyag szállítását a Gázai övezetbe, fokozva a nyomást a Hamászra, amely pénteken átvette a hatalmat a térségben.

Világ

Hamásztán lesz a Gázai övezetből?

Drámai helyzet alakult ki a palesztin területeken. Hihetetlen brutalitással dúl a polgárháború, a Hamász – ha külső beavatkozás nem történik – a Gázai övezetben egyeduralmat harcolhat ki magának. Abbasz az ENSZ-től kér nemzetközi csapatokat, hogy a rendet helyre tudják állítani. Izraelnek egyelőre esze ágában sincs beavatkozni.

Világ

Hamász-vérengzés a Gázai övezetben

A Gázai övezetben a Hamász emberei elfoglalták a Biztonsági Szolgálat központját, a Palesztin Hatóság hatalmi szimbólumát. Hírügynökségi jelentések szerint a Fatah embereit az épületből az utcára vonszolják, és ott a helyszínen agyonlövik őket.

MTI Világ

Megvan a palesztin szükségkormány

Mahmúd Abbász palesztin elnök előtt letette az esküt Rámalláhban az általa kinevezett szükségkormány, amelyben a Hamász radikális szervezetnek nincsenek miniszterei.