szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Dél-Korea másfél évi felfüggesztés után felújította szombaton Észak rendszeres rizssegélyben részesítését - jelentették be helyi illetékesek.

A lépésre azután került sor, hogy a phenjani vezetők elvben megállapodtak a Nemzetközi Atomenergiai-ügynökséggel arról, hogy a NAÜ minként fogja ellenőrizni a kommunista ország jongbjoni atomerőművének bezárását - közölte annak a dél-koreai kikötőnek az egyik tisztségviselője, ahonnét az új rizsszállítmányt útnak indították.
   
Szöul azért függesztette fel a rendszeres segélynyújtást, mert Észak a nemzetközi figyelmeztetések ellenére elvégzett több rakétaindítási és egy atomrobbantási kísérletet. Közben azért küldtek rendkívüli segélyeket. A déli vezetés közölte, hogy kész akár 400 ezer tonna rizst szállítani az idén Észak-Koreának. Szombaton egy 3000 tonnás szállítmányt indítottak el.
   
Két napon át éppen most folynak a tárgyalások a két ország között annak a fűtőolajsegélynek a leszállításáról, amely a február 13-i hatoldalú megállapodás része. Phenjan akkor egyezett bele abba, hogy felhagy nukleáris fejlesztési tevékenységével, bizonyos, főként gazdasági ösztönzőkre vonatkozó feltételeinek teljesítése esetén.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Nem elég lezárni az észak-koreai atomreaktort

Nem elég a jongbjoni atomreaktor lezárása, működésképtelenné is kell tenni a létesítményt, hogy ne lehessen könnyen újra üzembe helyezni, legfeljebb csak óriási költségekkel - mondta Christopher Hill, miután visszatért Washingtonba Észak-Koreában tett látogatásáról.

Hét nap

Észak-koreai atomcsend

A jongbjoni nukleáris erőmű bezárásáról és a későbbi ellenőrzésről kezdtek tárgyalásokat kedden Észak-Koreában a...

MTI Világ

Észak-Korea meghívta az atomenergia-ellenőröknek

Phenjan meghívta a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőreit, hogy látogassanak el Észak-Koreába és tárgyaljanak az ország legnagyobb atomreaktorának bezárásáról, miután egy makaói bankban korábban zárolt bankszámlapénzét csaknem teljesen felszabadították - jelentette szombaton a KCNA észak-koreai hírügynökség.

MTI Világ

Észak-Korea bezárja jongbjoni erőművét

Várhatóan két-három héten belül megkezdi termelésének a beszüntetését az észak-koreai jongbjoni atomerőmű - jelentette ki hétfőn Csun Jung Vo dél-koreai főtárgyaló. Hasonló értelemben nyilatkozott Pekingben egy névtelenséget kérő észak-koreai diplomata is.