szerző:
MTI

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 119., guatemalai ülésszakán eldőlt, hogy Szocsi adhat otthont a 22. téli játékoknak 2014-ben. Az orosz város az ausztriai Salzburg és a dél-koreai Pjongcsang előtt nyert a szavazáson.

A voksolás során először Salzburg esett ki, majd a "döntőben" Pjongcsang mindössze négy vokssal, 47-51-es szavazati aránnyal maradt alul a Fekete-tenger partján, a Kaukázus lábainál fekvő orosz várossal szemben.

Az eredmény kihirdetését követően Szocsi és a NOB képviselői aláírták a 2014-es téli olimpia megrendezéséről szóló szerződést, amely rögzíti a feleknek a játékok megszervezésével kapcsolatos jogait és kötelezettségeit.

A döntés hallatán a szocsi olimpiai előkészítő bizottság és az orosz város lakosai örömmámorban úsztak. A 2014-es téli olimpia rendezési jogának elnyerése nagy jelentőséggel bír a Szovjetunió széthullását kísérő hanyatlásból most erőteljes gazdasági növekedéssel kilábaló Oroszország számára. Alekszandr Zsukov orosz miniszterelnök-helyettes Guatemalavárosban máris úgy nyilatkozott, hogy a rendezési jog odaítélése az "új Oroszország" nemzetközi elismerését jelenti. Szocsiban a helyi idő szerint csütörtök hajnali fél négykor közzétett döntést tűzijátékkal, önfeledten ünnepelte a korai időpont ellenére a városközpontban szép számban összegyűlt tömeg.

Az osztrák és a dél-koreai delegáció tagjai, illetve Salzburg és Pjongcsang lakosai viszont döbbenten, keserűen és csalódottan vették tudomásul a szavazás eredményét. Salzburg négy évvel ezelőtt szintén az első körben esett ki a 2010-es téli olimpia helyszínének kiválasztását célzó szavazáson. Pjongcsang négy éve szintén pályázott, s bár az első körből továbbjutott, végül alulmaradt a kanadai Vancouverrel szemben.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) két magyar tagja, Schmitt Pál és Aján Tamás szerint főleg Vlagyimir Putyin orosz elnöknek köszönhető, hogy a 2014-es téli játékokat Szocsi rendezheti meg.

"Putyin elnök nagyon szimpatikusan viselkedett, mindenkihez nagyon kedves volt. Ugyanaz történt, mint két évvel korábban Szingapúrban, amikor a 2012-es nyári játékokról döntöttünk. Akkor Tony Blair brit miniszterelnök és Sebastian Coe egykori atléta, olimpiai bajnok a hajrában" olyan nagyhatású beszédet tartott, amely után a szavazók Londonnak adták a rendezést a nagy favorit Párizzsal szemben. Most hiába tartották sokan esélyesnek az osztrák pályázatot, Putyin és csapata a célegyenesben mindenkit megelőzött" - mondta Schmitt Pál, aki szerint szintén Szocsi mellett szólt, hogy a guatemalai ülést megelőzően Oroszországban olimpiai törvényt alkottak, ami garanciát ad arra, miszerint minden létesítménnyel időben elkészülnek.

Aján Tamás, aki Schmitthez hasonlóan nem árulta el, melyik jelöltre szavazott, Putyin szerepe mellett szintén a pénzügyi garanciát emelte ki döntő érvként, valamint a már a szavazás első körében elvérzett osztrákok hangulatáról is beszámolt.

"Akik az első fordulóban Salzburgra szavaztak, a folytatásban Szocsi mellett tették le voksukat. Meggyőződésem, az oroszok annak köszönhették győzelmüket, hogy a döntést megelőző napokban Vlagyimir Putyin orosz elnök a helyszínen tartózkodott. Szocsiban jelenleg egyetlen olimpiai létesítmény sincs készen, ám Putyin elnök közölte, az építkezésekre máris elkülönítettek 12 milliárd dollárt, amely szükség esetén tovább növelhető” - mondta Aján Tamás.  

Az osztrákok nagyon csalódottak voltak, az olimpiai bizottságuk elnöke közölte, hogy az elkövetkezendő 15 évben biztosan nem pályáznak olimpiai rendezésre. Abban pedig mindenki biztos, hogy Szocsi egészen különleges olimpiát rendez majd 2014-ben - tette hozzá Aján.   

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Világ

London 2012: a legzöldebb olimpia lesz?

A londoni versenysorozat lesz a legzöldebb olimpia - ígérték a szervezők 2012 nappal a hivatalos megnyitó előtt. Az építkezésért és a versenyhelyszínek környezetéért felelős cégek deklarálták, hogy a beruházások megvalósítása során ügyelnek a tisztaságra, támogatják az alacsony széndioxid-kibocsátást és a „zöld szállítást”.

15 év után szabadult egy börtönben raboskodó medve

15 év után szabadult egy börtönben raboskodó medve

Doku360: "Most meghaltál, azt írtad alá"

Doku360: "Most meghaltál, azt írtad alá"

Olcsón venne androidos telefont? Jobb, ha nagyon vigyáz vele

Olcsón venne androidos telefont? Jobb, ha nagyon vigyáz vele

Látványos titkokat rejt a Samsung telefonjainak kódja

Látványos titkokat rejt a Samsung telefonjainak kódja

Kiengedték a Viking Sigyn kapitányát, de nyomkövetőt kell viselnie

Kiengedték a Viking Sigyn kapitányát, de nyomkövetőt kell viselnie

Irán nem viccel, hanem uránt dúsít

Irán nem viccel, hanem uránt dúsít