szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Moszkvában két ellenzéki megemlékezést is tartottak vasárnap, Anna Politkovszkaja újságírónő meggyilkolásának első évfordulóján: az elsőt Mihail Kaszjanov Orosz Népi-Demokratikus Szövetség (RNDSZ) elnevezésű szervezete, a másodikat a Másik Oroszország koalíció rendezte.

Anna Politkovszkaját, a Novaja Gazeta című lap újságíróját - aki főleg a csecsenföldi háborúról szóló tényfeltáró írásaival szerzett nevet magának - háza kapualjában ölték meg. Az ügyészség nemrég közölte, hogy nyomon van, és többeket le is tartóztattak az ügyben. Később néhány gyanúsítottat szabadlábra kellett helyezni, de általános a nézet: nem csak a végrehajtókat, hanem a bérgyilkosság megrendelőjét kell megtalálni.

Politkovszkajáról ezekben a napokban a világ számos városában emlékeznek meg: Londonban átadták egy csecsen újságírónőnek az első Politkovszkaja-díjat, Rómában teret neveztek el a Novaja Gazeta munkatársáról, s a Perugia-Assisi békemenet keretében is megemlékeztek róla. 

Nyizsnyij Novgorodban konferenciát rendeztek az emlékére, s a tanácskozásra érkezett, külföldi jogvédő szervezeteket képviselő négy személyt rövid időre őrizetbe vettek, majd mielőtt szabadlábra helyezték őket, bírságot szabtak ki rájuk a vízumrend és bejelentkezésre vonatkozó jogszabályok megsértése miatt. Jekatyerinburgban is ellenzéki megmozdulást tartottak a gyilkosság évfordulóján.

Az RNDSZ vasárnapi moszkvai rendezvényén - amelyen részt vett a Moszkvai Helsinki Csoport és több más társadalmi szervezet -, a rendezők szerint mintegy 1500-2000, a rendőrség szerint 500-1000 ember követelte, hogy találják meg Politkovszkaja gyilkosait. 

A gyűlésen elhangzott, hogy Politkovszkaja 1993 óta a 211. újságíró volt, akit megöltek Oroszországban. Mihail Kaszjanov volt miniszterelnök a legnagyobb erkölcsi tekintélyekkel egy sorban említette Politkovszkaja nevét, és megragadta az alkalmat, hogy bírálja az országban kialakult politikai helyzetet, ezen belül az új választási törvényt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az iPhone-ján próbálna ki egy Samsung telefont? Nem lehetetlen

Az iPhone-ján próbálna ki egy Samsung telefont? Nem lehetetlen

Elon Musk szerint nem volt engedélyezve az önvezetés a halálos Tesla-balesetnél

Elon Musk szerint nem volt engedélyezve az önvezetés a halálos Tesla-balesetnél

Törvény tiltja majd Franciaországban, hogy a divatcégek megsemmisítsék az eladatlan termékeket

Törvény tiltja majd Franciaországban, hogy a divatcégek megsemmisítsék az eladatlan termékeket