szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Valószínűleg a tengeren át vitték ki Portugáliából a tavasszal elrabolt skót kislányt, Madeleine McCannt - legalábbis erre a következtetésre jutott vasárnapi brit lapértesülések szerint a világ egyik vezető "nyomkereső" szaktekintélye. Szintén vasárnapi sajtójelentések szerint a DNS-vizsgálatok alapján végleg megdőlni látszik a szülők elleni hivatalos gyanú.

A négyéves Madeleine május 3-án tűnt el a dél-portugáliai Praia da Luz főleg britek látogatta üdülőközpontjából, miközben a szülők a szállodától néhány méterre, baráti társasággal vacsoráztak. Az esetet szinte példátlan nemzetközi figyelem kíséri, különösen azóta, hogy a portugál rendőrség néhány hete a szülőket, Gerry és Kate McCannt nyilvánította gyanúsítottá. 

Az alapfeltételezés az volt, hogy a szülők a vacsora nyugalma érdekében véletlenül túlaltathatták a kislányt és ezután megszabadultak holttestétől.

Ez a nyomozati szál azonban mára szinte elhalt, és - jóllehet az orvos házaspár Portugáliában hivatalosan még mindig gyanúsított - ma már gyakorlatilag senki nem hisz bűnösségükben, legkevésbé a brit rendőrség, amely sajtóhírek szerint erős kételyekkel figyeli a portugál kollégák nyomozati munkáját. A vizsgálatot kezdetben vezető portugál rendőrtiszttől időközben el is vették az ügyet.

A News of the World, a legnagyobb brit vasárnapi tömeglap most azt írta: a szállodai szobából, valamint a szülők által bérelt kocsiból származó DNS-minták nagy-britanniai laboratóriumi vizsgálata "maradéktalanul cáfolja" a portugál rendőrség állítását, hogy e minták alapján Gerry és Kate McCann alaposan gyanúsítható. A birminghami igazságügyi laboratórium a lap forrásai szerint ugyanis nem mutatott ki egyezést az autóban talált testnedv- és vérnyomok, valamint a kislány DNS-e között.

A portugál rendőrség feltételezése szerint a Renault-ból nyert minták arra utalnak, hogy a házaspár a kocsival vihette el valahová Madeleine holttestét. 

A News of the World szerint azonban a vizsgálati eredmények alapján a szülők mentesülhetnek a gyanú alól. 

A lap megírta azt is, hogy a kislányt kétségbeesetten kereső szülők egy igen fejlett - ám titkos - technológiával dolgozó dél-afrikai nyomkutató szakértőt kértek fel a gyermekrabló(k) útvonalának felderítésére.

Danie Krugel - aki kutatási módszeréről csak annyit árult el, hogy az a DNS-tudomány és a műholdas helyzetmeghatározó technika elegye - a lap szerint hazájában számos sikert ért el eltűnt személyek megtalálásában. 

Krugel elmondta: még júliusban négy éjszakán át vizsgálta a helyszínt, és arra jutott, hogy Madeleine-t a szállodából az onnan 15 percnyi gyaloglásra lévő tengerpartra vitték; a parton a nyom "kihűlt". Ez arra utal, hogy onnan a gyermeket hajóval, a tengeren át vitték tovább.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Elbocsátott szobalány rabolta el Madeleine-t?

A portugáliai üdülőtelep egyik elbocsátott szobalánya rabolhatta el Madeleine McCannt - legalábbis ez a legújabb feltételezés az éppen 150 napja eltűnt skót kislány ügyében.

hvg.hu Világ

Rejtélyes eltűnések, gyanús szülők

Gyanúsítottként kezeli a portugál rendőrség a négy hónapja eltűnt, s feltételezések szerint már halott brit kislány, Madeleine McCann szüleit. Nem ez az első eset, hogy egy gyermek rejtélyes eltűnése, vagy halála után a szülőkkel érez együtt a sajtó által hangolt közvélemény, a rendőrség gyanúja mégis a családtagokra terelődik. Összeállításunkban ilyen ügyeket mutatunk be.

hvg.hu Shake

Tengerbe dobták Maddie holttestét?

A Diario de noticias című portugál lap szerint előfordulhat, hogy a május elején egy brit házaspár szállodai szobájából eltűnt kislány, Madeleine gyilkosság áldozata lett, majd holttestét egy yachtról a tengerbe dobták - számolt be az olasz Repubblica.it.

Medgyessy szerint hibázott a DK, amikor a keleti vakcinák ellen beszélt

Medgyessy szerint hibázott a DK, amikor a keleti vakcinák ellen beszélt

Százmilliós nyereséget termelt koronavírus-teszteléssel egy újlengyeli cég

Százmilliós nyereséget termelt koronavírus-teszteléssel egy újlengyeli cég

Már több mint 37 ezer áldozata van a járványnak Ukrajnában

Már több mint 37 ezer áldozata van a járványnak Ukrajnában