szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte a bíróság csütörtökön a belgiumi Antwerpenben azt a tinédzsert, aki tavaly egy belvárosi ámokfutás során, faji alapon válogatva áldozatait, meggyilkolt egy fekete bőrű nőt és egy belga kislányt, továbbá súlyosan megsebesített egy török asszonyt.

Az idén 19 éves Hans Van Themsche azután indult neki a németalföldi kikötőváros sétálóutcájának - külföldi áldozatokat keresve -, hogy rossz magaviselete miatt kicsapták a középiskolából. Azt remélte, hogy ámokfutásának végeztével őt is lelövik, de az útjába álló rendőr csak megsebesítette őt. Elfogásakor kéttucat gyilkosság elkövetésére alkalmas tölténymennyiséget találtak nála.
 
Ez az első eset az országban, hogy valakit rasszista nézetek miatt súlyosbított büntetéssel sújtanak. Az áldozatok képviselői ugyanakkor hangoztatták azt a reményüket, hogy az ítélet eléggé elrettentő azok számára, akik hasonló nézeteket vallanak.
 
Belgium északi részében, Flandriában különösen népszerű a szélsőjobboldali nézetekkel is jellemzett Flamand Érdek (Vlaams Belang) párt, amely például Antwerpenben több mint 30 százalékos támogatottsággal rendelkezik. Van Themsche is szélsőséges politikai légkörben nőtt fel: egyik nagyapjától egy ízben a Mein Kampfot, a náci vezér, Adolf Hitler hírhedt könyvét kapta ajándékba, apja belépett az említett szélsőjobboldali pártba, nagynénje pedig e párt egyik parlamenti képviselőjének dolgozott.
 
Tavaly májusban Van Themsche egy frissen vásárolt fegyverrel előbb egy 47 éves török nőt, Songul Kocot sebesítette meg súlyosan, majd a tisztes flamand családból származó kétéves kislányt, Luna Drowartot és 24 éves afrikai gondozónőjét, Oulematou Niangadout ölte meg - az utóbbit bőrszíne miatt. Barátainak állítólag már előző este jelezte, hogy öngyilkos kíván lenni, de előtte végezni fog bevándorlókkal - bosszúból azért, mert külföldiek korábban állítólag többször zaklatták őt a iskolában. Korábbi kijelentései szerint a két külföldinek csupán az volt a bűne, hogy "rosszkor voltak rossz helyen", míg a kislánynak azért kellett meghalnia, hogy a nevelőanyjának vélt mali nő lelövése ne okozzon lelki megrázkódatást neki.
 
Van Themsche mostani utolsó megszólalásakor bocsánatot kért áldozataitól, bár tettét csupán "hibának" minősítette. Azt állította ugyanakkor, hogy nem volt tette súlyosságának tudatában, ezért pszichológiai segítségre szorul.
 
Az esküdtszék már szerdán bűnösnek mondta ki a vádlottat mind a gyilkosságok, mind a rasszista felhangok tekintetében. A belga rend alapján a bíróság feladata a pontos ítélet megállapítása volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Rasszista gyilkosság és rendőri készültség Jeruzsálemben

Zavargásoktól tartva megerősítették a rendőri készültséget kedden Jeruzsálemben, miután egy izraeli zsidó férfi elismerte, hogy rasszista indítékból megölt egy palesztin taxisofőrt - jelentette be a jeruzsálemi rendőrség szóvivője.

Előkerült egy videó az április elején történt hatalmas balesetről az Árpád hídon

Előkerült egy videó az április elején történt hatalmas balesetről az Árpád hídon

Macaulay Culkin apa lett

Macaulay Culkin apa lett

A 16-18 év közötti, cisztás fibrózisban szenvedő gyerekek oltása kezdődött meg

A 16-18 év közötti, cisztás fibrózisban szenvedő gyerekek oltása kezdődött meg