Tetszett a cikk?

A magyarországi antiszemiták jóleső érzéssel, „na ugye, megmondtuk” felkiáltással idézik az izraeli Maarivben megjelent Peresz-beszéd egyik mondatát: Izrael megveszi Magyarországot. Tudósítónk utánajárt: mikor és milyen körülmények között zajlik majd a tranzakció?

Simon Peresz felszólal a kamarai
közgyűlésen
Magyarországon az utóbbi napokban viharokat kavart az izraeli Maariv lapban megjelent híradás, amely Simon Peresz egyik múlt heti beszédét taglalja. Izrael kilencedik köztársasági elnöke a helyi kereskedelmi kamara éves közgyűlésén az izraeli gazdaság szárnyalását méltatta ékes szavakkal. Jelen volt a gazdasági miniszter, a pénzügyminiszter, Tel-Aviv polgármestere, a Knesszet pénzügyi bizottságának a vezetője és még sok más fontos izraeli közéleti férfiú. Az eddigi kamarai elnököt újjáválasztották, miután egyedüli indulóként nem szembesült különösen súlyos akadályokkal a szavazáson.

Simon Peresz, a pár hónapja hivatalba lépett izraeli elnök volt a legillusztrisabb vendég, aki feladatának megfelelően hangzatos beszédben ismertette a 2000. év utáni mély válságból való kilábalás sikertörténetét. Felhívta a figyelmet, hogy Izraelnek csekély nagysága és szűk piaca miatt nem az iparra kell koncentrálnia, hanem inkább az új termékek fejlesztésére. A zsidó állam számára inkább a kutatás és a nemzetközi egyttműködés teremhet gyümölcsöket.

„Azt hittük, Izrael ipari ország lesz, de úgy tűnik, nincs rá mód, túl kicsik vagyunk ehhez, s ezért a kutatás-fejlesztés nagyhatalmává nőttük ki magunkat. A vállalatok azért jönnek Izraelbe, hogy az izraeli kutatásba fektessenek, s nem azért, hogy az iparba” – idézi a Maariv.  E gondolatmenet után hangozhatott el az ominózus mondat, amely szerint: „Példátlan gazdasági eredményei vannak Izraelnek, gazdasági függetlenséghez jutottunk, megvesszük Manhattant, Lengyelországot és Magyarországot."

A találkozóról megjelent héber nyelvű cikkből kitűnik, hogy Peresz az izraeli gazdaság dübörgését kívánta aláhúzni a fenti mondatokkal.

Megkerestük az elnök szóvivőjét, aki egyáltalán nem emlékezett arra, hogy ez a Magyarországon sokat idézett mondat elhangzott volna a rendezvényen. Ajelet Friss, Simon Peresz szóvivője állítja, három éve dolgozik Peresszel, hasonló szavakat még soha nem hallott tőle. „Az elnök soha nem mondta, és nem is gondolja azt, hogy Izraelnek meg kell vásárolnia a világ bármely helyét. Nézetei szerint mai világunk globális és nyitott, és amiként magyar üzletemberek beruházhatnak, cégeket és ingatlanokat vásárolhatnak Izraelben, valamint bárhol a modern nagyvilágban, ugyanúgy izraeli üzletemberek és nemzetközi vállalkozások is fejlesztenek és befektetnek a világ számos pontján. Simon Peresz örömmel fogadja az Izraelben befektetni szándékozókat, és hasonlóképpen üdvözli a másutt befektető izraelieket” – mondta a szóvivő a hvg.hu-nak. 

Mindenesetre információink szerint sem Lengyelországban, sem az Egyesült Államokban nem hoztak óvintézkedéseket a Maariv cikkének  megjelenése után.

Shiri Zsuzsa / Jeruzsálem

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!