A magyarországi antiszemiták jóleső érzéssel, „na ugye, megmondtuk” felkiáltással idézik az izraeli Maarivben megjelent Peresz-beszéd egyik mondatát: Izrael megveszi Magyarországot. Tudósítónk utánajárt: mikor és milyen körülmények között zajlik majd a tranzakció?

Simon Peresz felszólal a kamarai
közgyűlésen
Magyarországon az utóbbi napokban viharokat kavart az izraeli Maariv lapban megjelent híradás, amely Simon Peresz egyik múlt heti beszédét taglalja. Izrael kilencedik köztársasági elnöke a helyi kereskedelmi kamara éves közgyűlésén az izraeli gazdaság szárnyalását méltatta ékes szavakkal. Jelen volt a gazdasági miniszter, a pénzügyminiszter, Tel-Aviv polgármestere, a Knesszet pénzügyi bizottságának a vezetője és még sok más fontos izraeli közéleti férfiú. Az eddigi kamarai elnököt újjáválasztották, miután egyedüli indulóként nem szembesült különösen súlyos akadályokkal a szavazáson.

Simon Peresz, a pár hónapja hivatalba lépett izraeli elnök volt a legillusztrisabb vendég, aki feladatának megfelelően hangzatos beszédben ismertette a 2000. év utáni mély válságból való kilábalás sikertörténetét. Felhívta a figyelmet, hogy Izraelnek csekély nagysága és szűk piaca miatt nem az iparra kell koncentrálnia, hanem inkább az új termékek fejlesztésére. A zsidó állam számára inkább a kutatás és a nemzetközi egyttműködés teremhet gyümölcsöket.

„Azt hittük, Izrael ipari ország lesz, de úgy tűnik, nincs rá mód, túl kicsik vagyunk ehhez, s ezért a kutatás-fejlesztés nagyhatalmává nőttük ki magunkat. A vállalatok azért jönnek Izraelbe, hogy az izraeli kutatásba fektessenek, s nem azért, hogy az iparba” – idézi a Maariv.  E gondolatmenet után hangozhatott el az ominózus mondat, amely szerint: „Példátlan gazdasági eredményei vannak Izraelnek, gazdasági függetlenséghez jutottunk, megvesszük Manhattant, Lengyelországot és Magyarországot."

A találkozóról megjelent héber nyelvű cikkből kitűnik, hogy Peresz az izraeli gazdaság dübörgését kívánta aláhúzni a fenti mondatokkal.

Megkerestük az elnök szóvivőjét, aki egyáltalán nem emlékezett arra, hogy ez a Magyarországon sokat idézett mondat elhangzott volna a rendezvényen. Ajelet Friss, Simon Peresz szóvivője állítja, három éve dolgozik Peresszel, hasonló szavakat még soha nem hallott tőle. „Az elnök soha nem mondta, és nem is gondolja azt, hogy Izraelnek meg kell vásárolnia a világ bármely helyét. Nézetei szerint mai világunk globális és nyitott, és amiként magyar üzletemberek beruházhatnak, cégeket és ingatlanokat vásárolhatnak Izraelben, valamint bárhol a modern nagyvilágban, ugyanúgy izraeli üzletemberek és nemzetközi vállalkozások is fejlesztenek és befektetnek a világ számos pontján. Simon Peresz örömmel fogadja az Izraelben befektetni szándékozókat, és hasonlóképpen üdvözli a másutt befektető izraelieket” – mondta a szóvivő a hvg.hu-nak. 

Mindenesetre információink szerint sem Lengyelországban, sem az Egyesült Államokban nem hoztak óvintézkedéseket a Maariv cikkének  megjelenése után.

Shiri Zsuzsa / Jeruzsálem

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Rákkeltő anyagok a Dunában: a Nemzeti Közműveknek kellene lépnie

Rákkeltő anyagok a Dunában: a Nemzeti Közműveknek kellene lépnie

Sztrájk jöhet két kiskereskedelmi multinál is

Sztrájk jöhet két kiskereskedelmi multinál is

Márki-Zay: Ahol magángépeken repkednek míg a többség retteg, ott a Molotov-koktélok előkerülnek

Márki-Zay: Ahol magángépeken repkednek míg a többség retteg, ott a Molotov-koktélok előkerülnek

Egyszer csak feltűnt egy kisgyerek a biztonsági átvilágító képernyőjén (videó)

Egyszer csak feltűnt egy kisgyerek a biztonsági átvilágító képernyőjén (videó)

Itt vannak az október 23-ai lezárások, több villamos másképp jár

Itt vannak az október 23-ai lezárások, több villamos másképp jár

Átadták a világ leghosszabb tengeri hídját Kínában – videó

Átadták a világ leghosszabb tengeri hídját Kínában – videó