szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A csehek mintegy 70 százaléka tart a január 1-jén életbe lépő közkiadási-pénzügyi reformoktól – derült ki abból a felmérésből, amelyet a prágai STEM közvélemény-kutató intézet készített a közszolgálati Cseh Televízió megrendelésére.

A cseh lakosság többsége alapvetően nem bízik a reformokban, és attól fél, hogy jövőre csökkenni fog az életszínvonala – áll a közvélemény-kutatás eredményéhez csatolt magyarázatban, amelyet kedden hoztak nyilvánosságra Prágában.

„Az eredmény azt jelzi, hogy elsősorban az általános és középiskolai végzettségű embereknek a Mirek Topolánek vezette jobbközép kormány nem magyarázta el kellőképpen a reformok értelmét és szükségességét. Úgy vélem, hogy ezen a téren a kormány mulasztást követett el" – kommentálta a felmérést Jan Hartl, a STEM igazgatója.

A közkiadási-pénzügyi reformokat leginkább a fiatalabbak és a főiskolai-egyetemi végzettségű személyek támogatják. Az idősebb korosztály körében is csökken a reformok támogatottsága. A 60 éven felüli megkérdezettek 88 százaléka utasította el az intézkedéseket, míg a 29 év alattiak körében ez 48 százalék.

„Az emberek nagy része úgy érzi, hogy a reformok nincsenek kellőképpen előkészítve és csak bizonyos szűk csoport számára kedvezőek” – mondta a televízióban Ivan Tomka, szociológus.

A STEM felmérése szerint a megkérdezettek több mint kétharmada nem hiszi, hogy a bejelentett intézkedések javítani fogják a közkiadások egyensúlyát. A legnagyobb pesszimizmus az idősebbek és az alacsonyabban iskolázottak körében tapasztalható.

Január 1-jétől kezdve Csehországban bevezetik az egykulcsos, 15 százalékos személyijövedelem-adót, csökkentik a szociális támogatásokat, és az egészségügyben bevezetik a különféle illetékek fizetését, egyebek között a vizitdíjat, illetve a receptdíjat.

A cseh baloldali ellenzék szerint a közkiadási-pénzügyi reform elhibázott és a lakosság életszínvonalának csökkenéséhez fog vezetni. A szociáldemokrata párt képviselőinek egy csoportja az alkotmánybíróságnál támadta meg a reformcsomagot. Az alkotmánybíróság jelezte: olyan bonyolult törvény-csomagról van szó, hogy a probléma áttanulmányozása több hónapot vesz igénybe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Aktivisták szállták meg egy cseh erőmű kéményét

Tizenegy európai környezetvédő aktivista csütörtök reggel elfoglalta az észak-csehországi Prunérovi Erőmű mintegy 300 méter magas kéményét, hogy tiltakozzon az üvegházhatást okozó gázokkal való globális szennyezés ellen.

MTI Világ

Hiába sztrájkolnak a cseh tanárok, nem lesz pluszforrás

Az újonnan kinevezett cseh oktatási miniszter, Ondrej Liska szerint a tanárok és iskolai alkalmazottak keddi csehországi sztrájkja - amely az iskolák mintegy felére terjedt ki - "semmin nem változtat", az ágazat nem fogja megkapni a követelt 3 milliárd koronás pluszforrást a bérek és az oktatási segélyek emelésére.

MTI Világ

Sztrájk a cseh iskolákban

A cseh iskolákban dolgozók mintegy fele csatlakozik kedden ahhoz a sztrájkhoz, amellyel magasabb bérekeket és több pénzt követelnek a cseh oktatási ágazat számára. Számos iskola zárva tart, több intézmény pedig jelképesen csatlakozik a sztrájkhoz.

MTI Gazdaság

Hatéves csúcson a cseh infláció

Csehországban novemberben átlagosan 0,9 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, és 5,0 százalékkal haladták meg a tavaly novemberit. Ez utóbbi hatéves rekord, messze az elemzők 4,5 százalékos várakozása fölött, és még messzebb a cseh központi bank 3,6-4,2 százalékos előrejelzésétől, illetve 3 százalékos állandó céljától, plusz-mínusz 1-1 százalékpontos tűréssel.

MTI Világ

A cseh állam és az egyházak megegyeztek a kárpótlásban

Egy még jóváhagyásra váró egyezség értelmében hat évtized alatt várhatóan mintegy 267 milliárd koronát kapnak az egyházak Csehországban kárpótlásként a volt szocialista rendszer alatt államosított vagyonukért - jelentették be hétfőn Prágában.

Vétek György Gasztro

Saját csapolású sörök Csehországban

Ha hiszik, ha nem van már olyan hely, ahol nem kell integetni, hadonászni, nyújtózkodni , az üres korsót ütögetni, ha fel akarjuk hívni a pincér figyelmét. Aki többnyire feltűnő flegmasággal kerüli a szemkontaktus felvételét. A megoldás: sörcsap minden asztalon, hogy mindenki magának csapolhasson. Persze ehhez abban a szerencsés helyzetben kell lennünk, hogy Csehországban, valamelyik Pilsner Unique Bárban csillapíthassuk szomjunkat.

Messi és Coutinho sem jön Budapestre a Ferencváros elleni meccsre

Messi és Coutinho sem jön Budapestre a Ferencváros elleni meccsre

Szerbiában is tesztelik az orosz vakcinákat

Szerbiában is tesztelik az orosz vakcinákat

Kompresszor és V8: 550 lóerős divatterepjáró a Jaguartól

Kompresszor és V8: 550 lóerős divatterepjáró a Jaguartól