szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tíz év munkája és 450 millió dollár (73 milliárd forint) értékű beruházással monumentális új sajtómúzeum, a news (hír) és a museum szó összevonásából alkotott neve szerint Newseum épült fel Washingtonban.

A korábbi sajtómúzeum egy jóval kisebb épületben működött, főleg a szakmát érdekelte, az új intézmény az amerikai főváros múzeumi negyedének egyik turistacsalogató nevezetessége lesz. A hivatalosan pénteken felavatandó Newseum látogatója sok ezer történelmi címoldallal, több száz órányi filmfelvétellel ismerkedhet majd meg, interaktív játékokban vehet részt a 14 kiállítási útvonalon, a tizenöt konferenciateremben, két filmstúdióban.

A múzeum tervét az USA Today című napilap alapítója, Al Neuarth kezdeményezte, és az általa létrehozott Freedom Foundation (Szabadság Alapítvány) valósította meg. Az alapítvány célja a szólásszabadság és a szabad sajtó védelme.

Az épület márványhomlokzatán hatalmas betűkkel az amerikai alkotmány 1. számú módosításának szövege olvasható, amely kimondja, hogy az amerikai törvényhozás nem szavazhat meg olyan jogszabályt, amely korlátozza a szólásszabadságot.

A múzeumba belépve a látogató először egy hatalmas átriumtérbe jut, amely Az információ nagyterme nevet viseli: mennyezetére erősítve egy tévétársaság helikoptere és egy hírközlő mesterséges hold függ, a modern hírközlés jelképeként.

Innen nyílik a történelmi címlapok galériája, ahol több mint 350 újság emlékezetes elsőoldalas szenzációi láthatók, köztük a Baltimore News Post 1939. szeptember 1-i száma, amely Hitler megtámadta a lengyeleket címmel adott hírt a második világháború kitöréséről. A vérzivatar végét a Los Angeles Times 1945. augusztus 15-i száma a japán fegyverletétel nyomán egyetlen szóval jelentette be: Béke.

2001. szeptember 11-i terrortámadást felelevenítő kiállításán a múzeum bemutatja a Világkereskedelmi Központ egyik tornyának csúcsán elhelyezett műholdvevő antenna maradványait. A látogatók megrázó filmet tekinthetnek meg a drámai nap eseményeiről.

Személyes emlékek, dokumentumok százai is megelevenítik az amerikai sajtó nagy pillanatait. Kiállították például Ernest Hemingway 1944-es sajtótudósítói igazolványát, amelyet a nagy író akkor használt, amikor a második világháború európai harcairól küldött sajtójelentéseket. Látható a Time magazin egyik terepjárója, amelyet a balkáni háborúk idején Szarajevóban lyuggattak ki a puskagolyók, vagy például a Fehér Házba akkreditált újságírók doyen asszonyának, Helen Thomasnak piros pulóvere: mindig ezt viselte, hogy az elnök könnyen felismerhesse a sajtóértekezleteken.

A Newseum interaktív portálján a vendégek főszerkesztőként vagy tévériporterként tevékenykedhetnek.

De nemcsak a sajtó dicsőséges pillanatait örökíti meg a pénteken megnyíló múzeum. Látható lesz például a Chicago Daily Tribune 1948. november 3-i híres címlapja is, amely – felhagyva az időzónák diktálta elővigyázatossággal és nem várva meg a hivatalos végeredményt – azt adta hírül, hogy Thomas Dewey nyerte meg az elnökválasztást Harry Trumannal szemben, holott valójában éppen fordítva történt.

A Newseum belépője 20 dollárba (3200 forint) kerül majd.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Végrehajtó járt a Nemzeti Múzeumban

A Magyar Nemzeti Múzeum csak a végrehajtó fellépése nyomán, pénteken adott ki egy XVII. századi műkincset, amelyet a bíróság két éve jogerősen Sigray Antal örököseinek ítélt - közölte az örökösök ügyvédje.

Prizma

Ifimúzeum

Középiskolás diákok vezetik végig kortársaikat e héttől november végéig a Páva utcai Holokauszt-emlékközpont Anna...

MTI Shake

A szakállas nő és a kétfejű borjú múzeuma

Újabb látványosság növeli a New York-i Times Square óriási forgalmát. Ez a "Ripley Hiszed vagy Nem” (Believe it or not) múzeuma, amelyet egy XX. századi világutazó gyűjtött össze mintegy 200 országban tett látogatásai során.

Prizma

Francia építészetmúzeum

A múlt héten Párizsban megnyílt a világ első olyan kiállítása, amely egy egész évezredet átfogva, szerves egységben mutatja be egy ország építészetének korszakait. Az építészet és a nemzeti örökség városa nevű múzeumban - a Trocadéro tér melletti Chaillot-palota keleti szárnyában - az egyedülálló vállalkozáshoz 8 ezer négyzetméteren nem kevesebb mint négyszáz életnagyságú másolatot készítettek a legnevezetesebb franciaországi épületek homlokzatáról, jellegzetes részleteiről, valamint makettek, freskó-, kép- és szobormásolatok segítségével vezetik végig a látogatót a régi korok örökségétől a legmodernebb építészeti alkotásokig. A múzeum terve még 1994-ben született, ám mivel több intézmény gyűjteményét és munkáját kellett összehangolni, ráadásul 1997-ben egy tűzvész pusztítása is hátráltatta a munkálatokat, csak mostanra lettek készen.

Prizma

De Gaulle-múzeum Párizsban

Egyetlen tárgy sincs a legnagyobb franciának emléket állító legmodernebb párizsi múzeumban, a múlt héten átadott...

Az első afroamerikai filmes csókjelenet új változata került elő

Az első afroamerikai filmes csókjelenet új változata került elő

Főúton tolató kamiont fogtak a rendőrök, nem múlt sokon a tragédia – videó

Főúton tolató kamiont fogtak a rendőrök, nem múlt sokon a tragédia – videó

Gulácsi Péter az Interbe igazolhat, a világ tíz legjobban fizetett kapusa közé kerülhet

Gulácsi Péter az Interbe igazolhat, a világ tíz legjobban fizetett kapusa közé kerülhet