szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Július elsejétől motorkerékpárral, személyautóval és kisteherautóval – 3,5 tonna összsúlyig – csak matricával lehet közlekedni Szlovéniában autópályán és autóúton, számukra megszűnik a fizetőkapus rendszer, közölték a szlovén DARS autópálya-üzemeltetőnél.

A féléves matrica ára 35 euró a személyautók és a kisteherautók, illetve 17,50 euró a motorkerékpárok számára. Idén még nem, de jövőre egyéves matrica is lesz, 55 eurós, illetve 27,50 eurós áron kaphatók majd az év végétől.

Matricát Szlovéniában a benzinkutaknál, a postahivatalokban és újságárusoknál lehet kapni, külföldön pedig egyes benzinkutaknál. A matrica elmulasztásának büntetése 300–800 euró, az ellenőrzést az útfelügyelet, a rendőrség és a vámhatóság végzi.

A szlovén kormány márciusi döntése értelmében a 3,5 tonnánál nagyobb teherjárművek vezetői továbbra is az ellenőrző állomásoknál fizetik az autópályadíjat. A szlovén kormány tervei szerint a 3,5 tonnánál nagyobb összsúlyú teherjárművek számára jövő év augusztusig kell a műholdas ellenőrzőrendszert bevezetni, minden más jármű számára 2010 végéig.

A bevezetett matricaárak jóval alacsonyabbak a vártnál. Előzetes számítások szerint a DARS autópálya-üzemeltető társaság csak 120 eurós éves díj fölött tudná bevételeiből adósságait fizetni, ha a vevőknek legalább a 60 százaléka éves matricát választana. Tavasszal a DARS adóssága 3,4 milliárd euró volt, és még az autópálya-rendszer teljes kiépítéséig 1,1 milliárd euró hitelt kell felvennie. Június végéig a szlovéniai autópályákon 27 ellenőrző állomásnál lehet díjat fizetni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Autó

Mennyibe kerül a szlovén matrica?

Kedden megkezdődött Szlovéniában a július 1-jétől kötelező autópálya-matricák árusítása - jelentette be a DARS, a szlovén állami autópálya-kezelő társaság.

hvg.hu Gazdaság

Jelentősen emelkedtek az autópálya-matrica eladások 2007 első felében

Az autópálya-matrica értékesítési adatok szerint az év első felében az autósok 25 százalékkal több úthasználati jogosultságot vásároltak, mint 2006 hasonló időszakában – közölte az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt. A közlemény szerint az ÁAK matrica-árbevétele 26,3 milliárd forint volt az első hat hónapban, szemben a bázisidőszaki 19,65 milliárd forinttal.

MTI Itthon

Jövőre nem lesz úthasználati matrica

Jövőre nem lesz úthasználati matrica, ez 250 millió forintos megtakarítást eredményez, az összeget fejlesztésekre használják - közölte a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) csütörtökön.

Hét nap

Berlinben matricával

Január 1-jétől csak környezetvédelmi matricával (Umweltplakette) lehet behajtani a német főváros belső kerületeibe. A városi gyorsvasút, az S-Bahn körgyűrűjén belüli területen csak azok az autók közlekedhetnek, amelyek szélvédőjének jobb alsó sarkában zöld vagy sárga színű, kör alakú matrica igazolja, hogy a kocsi megfelel a környezetvédelmi szabványoknak. A matricát a hatóság a gépkocsi forgalmi engedélye alapján adja ki, az Euro4 fokozatú kocsiknak zöldet, az Euro3 besorolásúaknak sárgát. A vignettákat szakszervizek is árusítják. A rendelkezés, melynek megsértőit elvileg azonnal 40 euró bírsággal sújthatják, a külföldi rendszámú autókra is kötelező, így ezek tulajdonosainak célszerű a Berlinbe utazásuk előtt

Változhat az oltási terv, márciusban beolthatják a bírósági és ügyészségi dolgozókat

Változhat az oltási terv, márciusban beolthatják a bírósági és ügyészségi dolgozókat

Uniós beruházásokat vizsgál az OLAF és a rendőrség Keszthelyen

Uniós beruházásokat vizsgál az OLAF és a rendőrség Keszthelyen

A szakszervezet szerint módosítani kell az egészségügyi dolgozókra vonatkozó törvényt

A szakszervezet szerint módosítani kell az egészségügyi dolgozókra vonatkozó törvényt