szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A környező országok sürgetik Szlovéniát, hogy módosítsa másfél hete bevezetett matricarendszerét az autópályákon és a gyorsforgalmi utakon, mert a csak fél, illetve egy évre váltható matricák ellentétesek az idegenforgalom érdekeivel.

A horvát külügyminiszter, Gordan Jandrokovic szlovén kollégájával, Dimitrij Rupellel találkozva kérte, vezessenek be rövidebb lejáratú, azaz olcsóbb matricákat is. – Ez bizony turisták millióinak lenne jó – mondta a horvát külügyminiszter.

A horvát tengerparti idegenforgalom részben a szlovéniai tranzittól függ. A horvát idegenforgalmi minisztérium már tájékoztatót rakott ki honlapjára, miként tudják a Horvátországba utazók elkerülni a matricaköteles útvonalakat Szlovéniában.

Az osztrák külügyminiszter, Ursula Plassnik is eljárt már a szlovén kormánynál azzal a kéréssel, hogy vezessenek be rövidebb lejáratú matricákat is, de eddig senki sem járt eredménnyel.

Szlovéniában a hazai autós közönség örömmel fogadta az új matricarendszert, legalábbis annyiban, hogy évi átlagban olcsóbb, mint az eddigi fizetőkapus rendszer volt, és megszűnt a kapuknál való várakozás is.

Július elsejétől motorkerékpárral, személyautóval és kisteherautóval – 3,5 tonna összsúlyig – csak matricával lehet közlekedni Szlovéniában autópályán és autóúton, számukra megszűnt a fizetőkapus rendszer.

A mindenkori váltástól fél évig érvényes matrica ára 35 euró a személyautók és a kisteherautók, illetve 17,50 euró a motorkerékpárok számára. Idén még nem, de jövőre egyéves matrica is lesz, 55 eurós, illetve 27,50 eurós áron kaphatók majd az év végétől. Az éves matrica a naptári évre érvényes.

Matricát Szlovéniában a benzinkutaknál, a postahivatalokban és újságárusoknál lehet kapni, külföldön pedig egyes benzinkutaknál.

A matrica elmulasztásának büntetése 300-800 euró, az ellenőrzést az útfelügyelet, a rendőrség és a vámhatóság végzi.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Szlovéniában kötelező az autópálya-matrica

Július elsejétől motorkerékpárral, személyautóval és kisteherautóval – 3,5 tonna összsúlyig – csak matricával lehet közlekedni Szlovéniában autópályán és autóúton, számukra megszűnik a fizetőkapus rendszer, közölték a szlovén DARS autópálya-üzemeltetőnél.

Hét nap

Szigorú szlovénok

Szlovéniában e hónap elejétől szigorodtak a közlekedési szabálysértésekért kiróható büntetések.

MTI Autó

Mennyibe kerül a szlovén matrica?

Kedden megkezdődött Szlovéniában a július 1-jétől kötelező autópálya-matricák árusítása - jelentette be a DARS, a szlovén állami autópálya-kezelő társaság.

64-en haltak meg a koronavírustól vasárnapra

64-en haltak meg a koronavírustól vasárnapra

Egy elfeledett tiltakozás: Paptanár, bankelnök és író és gróf is fellépett a svábok kitelepítése ellen

Egy elfeledett tiltakozás: Paptanár, bankelnök és író és gróf is fellépett a svábok kitelepítése ellen

Fényesen izzó meteor világította be az éjszakát Győr-Moson-Sopron megyében – videó

Fényesen izzó meteor világította be az éjszakát Győr-Moson-Sopron megyében – videó