szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Simon Peresz izraeli államfő kegyelemben részesített kedd este öt libanoni foglyot, köztük a többszörös gyilkos Szamir Kantart, akit Izrael a Hezbollah libanoni síita szervezettel kötött fogolycsere-megállapodás alapján enged szabadon. Peresz nagyon nehéznek nevezte a döntést, de hangsúlyozta,hogy az államnak kötelessége hazahozni katonáit.

Az öt libanoni fogolyért, illetve mintegy kétszáz arab gerilla maradványaiért cserébe a Hezbollah visszaad két izraeli katonát, akit 2006 júliusában ejtett fogságba. A két katona sorsáról nem lehet biztosat tudni, de az izraeli kormány azt feltételezi, hogy meghaltak. Egy libanoni újság kedden azt írta, hogy az egyik katona még fogságba esésének napján meghalt, a másik pedig megsebesült, és nem tudni, hogy vele mi történt.

A fogolycserét a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságán keresztül bonyolítják le, a művelet szerdán délelőtt, helyi idő szerint 9 órakor meg is kezdődik. A helyszín a libanoni határ közvetlen közelében fekvő észak-izraeli Ros Hanikra város lesz. A libanoni foglyokat innen Nakúra dél-libanoni tengerparti városba viszik, ahol hivatalosan fogadják őket. A két izraeli katonát, Ehud Goldwassert és Eldad Regevet, vagy földi maradványaikat egy észak-izraeli támaszponton azonosítják az izraeli hatóságok.

A Hezbollah gerillái 2006. július 12-én ejtették fogságba izraeli területen a libanoni határ közelében Ehud Goldwasser és Eldad Regev izraeli tartalékos katonákat, akiket magukkal hurcoltak Libanonba. Izrael ezt követően indította meg a második háborút Libanon ellen. A 34 napig tartó összecsapásokban 1200 libanoni és 160 izraeli vesztette életét.

Az izraeli kormány kedden hagyta jóvá a fogolycserét. Huszonkét miniszter szavazott mellette, három - Daniel Friedmann igazságügyi, Ronni Bar-On pénzügy-, valamint Zeév Boim építés- és lakásügyi miniszter - pedig ellene.

Izrael és a Hezbollah német és ENSZ-közvetítéssel július 7-én kötött megállapodást a fogolycseréről. 1991 óta ez lesz a nyolcadik fogolycsere a két fél között.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az eddigi legsprituálisabb dalával jelentkezett a Belau – premier a hvg.hu-n

Az eddigi legsprituálisabb dalával jelentkezett a Belau – premier a hvg.hu-n

Duma Aktuál: Úgy lekapcsolták a világítást az ellenzéki városok, hogy Orbán is berezelt

Duma Aktuál: Úgy lekapcsolták a világítást az ellenzéki városok, hogy Orbán is berezelt

Folytatja a nyomozást a rendőrség a Feneketlen tavi ingatlanmutyi miatt, Lázár Jánost is meghallgatták

Folytatja a nyomozást a rendőrség a Feneketlen tavi ingatlanmutyi miatt, Lázár Jánost is meghallgatták