szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Barack Obama megválasztott amerikai elnök és John McCain republikánus szenátor, volt elnökjelölt hétfőn ígéretet tett: szorosan együttműködnek egymással "az ország rendbetétele érdekében".

© AP
A két politikus első ízben találkozott a november 4-i választás óta. A leendő elnök úgynevezett átmeneti irodájában, Chicagóban fogadta volt vetélytársát, akivel szemben elsöprő győzelmet aratott. A megválasztott elnök a választás óta már több egykori, legyőzött ellenfelével találkozott, többek között Hillary Clinton volt first ladyvel, aki esélyes lehet a külügyminiszteri posztra. Elemzők szerint Obama nem számol azzal, hogy McCaint bevenné kormányába.

Obama a találkozó elején közölte, megbeszélik, hogyan működhetnek együtt az ország rendbetétele érdekében. McCain arra a kérdésre, hogy tervei között szerepel-e az Obama-adminisztráció segítése, úgy felelt, "nyilvánvalóan". A két politikus felettébb könnyed légkörben ült le társalogni, pedig alig néhány hete Obama még Bush-klónnak nevezte McCaint, aki meg tapasztalatlansága miatt korholta a demokrata jelöltet.

Obama stábja korábban közölte: a megválasztott elnök és McCain egyetért abban, hogy az amerikaiak hatékonyabb, eredményesebb kormányzást kívánnak. Barack Obama vasárnap este a CBS televízióban sugárzott interjújában megerősítette, hogy szándéka szerint republikánus tagja is lesz adminisztrációjának. Azt a kérdést viszont elhárította, hogy egy vagy több ilyen személy kerülhet be az új kormányba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Obama eleinte nem fogja ingerelni Moszkvát

Az amerikai elnökváltással a rakétapajzselemek kelet-európai telepítésének ügye lelassul, Barack Obama első elnöki mandátumának a végéig a tényleges telepítésre aligha kerül sor, s egyelőre nem várható fejlemény a NATO keleti bővítésében sem - vélekedett Leon Aron amerikai politológus a Kommerszant című moszkvai lapban közölt interjúban.

MTI Világ

Obama titkosszolgálati vezetőket meneszt

Leváltásra számíthat az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) vezetője és a titkosszolgálatok koordinátora - írta szerdán a The Washington Post.

MTI Világ

Obama kiengesztelte a sértődött indiaiakat

Az Egyesült Államok Indiához fűződő kapcsolatának fontosságáról biztosította az indiai miniszterelnököt Barack Obama megválasztott amerikai elnök - tudatta az újdelhi kormányfői hivatal.

MTI Világ

A Hamász kapcsolatban áll Obama tanácsadóival

Folyamatos kapcsolatban áll a Hamász radikális palesztin mozgalom saját állítása szerint Barack Obama megválasztott amerikai elnök tanácsadóival, az amerikai elnökválasztás előtt még egy találkozóra is sor került Gázában.

MTI/hvg.hu Tech

Obama búcsút mondhat az emailezésnek

Leszokott a dohányzásról, mielőtt elindult az elnökségért, január 20. után pedig lehet, hogy a BlackBerry-függőségétől is meg kell szabadulnia Barack Obamának.

MTI Világ

Sorozatos gyűlöletakciók Obama megválasztása után

Az első fekete bőrű amerikai elnök megválasztása után több mint 200 gyűlöletakció történt az Egyesült Államokban; ez több évtizedes rekordnak számít - írta hétfőn a The Christian Science Monitor.

Kémfotók: már alig álcázzák a teljesen új Skoda Fabiát

Kémfotók: már alig álcázzák a teljesen új Skoda Fabiát

A konszolidáció nem szerepel a Fidesz eszköztárában, az ellenzék az összehangoltságra építhet

A konszolidáció nem szerepel a Fidesz eszköztárában, az ellenzék az összehangoltságra építhet

Kétszer kapta el a koronavírust egy német férfi, másodszorra belehalt

Kétszer kapta el a koronavírust egy német férfi, másodszorra belehalt